Теми статей
Обрати теми

Забаганки ПДВ-розреєстрації

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Позбутися ПДВ-статусу можна не лише примусово, але й добровільно. А для того, щоб таке розлучення пройшло безболісно, потрібно знати важливі аспекти ПДВ-розреєстрації. Отже, як і в якому випадку відбувається ПДВ-розреєстрація? З якими питаннями доведеться вам зіткнутися дорогою до ПДВ-свободи? Про це наша стаття.

Анулюванню ПДВ-реєстрації присвячені ст. 184 ПКУ і розд. V Положення № 1130*.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130.

Ініціатива платника. Платник самостійно подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової реєстрації заяву за формою № 3-ПДВ (додаток 3 до Положення № 1130). Якщо у контролерів немає претензій, вони

анулюють ПДВ-реєстрацію на дату подання такої заяви

(п. 184.2 ПКУ, п. 5.11 Положення № 1130). У разі відсутності законних підстав для анулювання реєстрації фіскали протягом 10 календарних днів після надходження від платника податків заяви за формою № 3-ПДВ нададуть йому мотивовану письмову відмову з поясненнями щодо цього питання (п. 184.4 ПКУ).

Якщо заява про анулювання ПДВ-реєстрації подана в електронній формі, відмова в анулюванні або пропозиція надати нову заяву надсилається контролерами в електронній формі на адресу електронної пошти, звідки надійшла така заява (п. 5.4 Положення № 1130).

До речі, при переході на ставку ЄП без ПДВ можна заяву на анулювання ПДВ-реєстрації взагалі не подавати. Адже така розреєстрація цілком може бути здійснена контролюючим органом автоматично («Податки & бухоблік», 2021, № 94, с. 23).

Ініціатива контролерів. Рішення про анулювання ПДВ-реєстрації за рішенням контролерів оформлюється за формою № 6-РПДВ (додаток 5 до Положення № 1130). Про це контролюючий орган зобов’язаний письмово повідомити платника протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації. Причому анулювання відбувається незалежно від здійснення документальних і камеральних перевірок такої особи та їх результатів, а також обов’язку такої особи бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати ПДВ (п. 5.6 Положення № 1130).

Дата підписання такого рішення вважається днем його прийняття, а день прийняття — днем анулювання ПДВ-реєстрації (п. 184.2 ПКУ, п. 5.6 Положення № 1130).

Далі більшою мірою мова піде про тих платників, які добровільно покидають лави ПДВшників, зокрема, переходять на єдиний податок без ПДВ. Хоча, вважаємо, примусово знятим з ПДВ-реєстрації ця інформація теж стане в нагоді.

Правила «умовності»

Найважливіший момент при ПДВ-розреєстрації — визнання умовного постачання (п. 184.7 ПКУ). А що це таке і з чим його їдять, зараз розберемося.

Завдання нарахування умовних ПЗ — компенсувати (!) ПК. Звідси випливають усі подальші висновки. А саме:

— умовні ПЗ необхідно нарахувати за активами, які (1) числяться у платника на момент анулювання його ПДВ-статусу, і (2) за умови, що за такими активами суми вхідного ПДВ були включені до складу ПК;

— нараховують умовні ПЗ за тією ж ставкою ПДВ (20 %, 14 % або 7 %), за якою раніше був відображений ПК. Хоча прямо в п. 184.7 ПКУ про це немає жодного слова.

Зверніть увагу: якщо платник здійснював пільгову та оподатковувану діяльність, то можуть залишитися активи подвійного призначення, за якими ПДВ розподілявся за правилами ст. 199 ПКУ. Отже, частина вхідного ПДВ і так частково вже компенсувалася розподільчими ПЗ. У такому разі умовні ПЗ нараховують виходячи з тієї частини вартості активів, на яку розподільчі ПЗ за ст. 199 ПКУ не нараховувалися (див. лист ДФСУ від 14.05.2019 № 2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Одразу відзначимо: умовні ПЗ не треба нараховувати:

— за активами, придбаними без ПДВ (наприклад, у неплатників ПДВ);

— якщо за вхідним ПДВ з будь-яких причин не був відображений ПК (лист ДФСУ від 05.07.2019 № 3130/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

— за активами, придбаними з ПДВ, за якими раніше вже були нараховані компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ;

— за необоротними активами, які повністю замортизовані, оскільки вважається, що вони вже повністю взяли участь в оподатковуваній діяльності.

Порядок нарахування

Умовні ПЗ нарахувати необхідно в останньому звітному ПДВ-періоді, але не пізніше дати анулювання ПДВ-статусу. У бухобліку їх нарахування відображають проводкою: Дт 949 — Кт 641/ПДВ.

Важливо! Під оподаткування потрапляють активи, які на момент ПДВ-розреєстрації платника не були ним використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності,

за умови, що вхідний ПДВ за ними був уключений до складу ПК (п. 184.7 ПКУ)

Згрупуємо перелік таких активів у таблиці.

Активи «з умовностями»

Які числяться на балансі

Пояснення

Товари

Усі види запасів, що числяться на балансі підприємства, зокрема:

— виробничі запаси (рахунок 20);

— малоцінні та швидкозношувані предмети (рахунок 22);

— товари (рахунок 28).

До речі, із запасами, які покупцем проавансовані, але ще йому не відвантажені (кредиторська заборгованість з покупцями), з умовними ПЗ можна не заморочуватися. Адже на суму авансу ПЗ нараховані, а отже, такі невідвантажені активи можна вважати використаними в оподатковуваній діяльності платника

Необоротні активи

У тому числі незамортизовані та/або не введені в експлуатацію:

— основні засоби (рахунок 10);

— інші необоротні матеріальні активи (рахунок 11), включаючи малоцінні необоротні матеріальні активи (субрахунок 112)*;

— нематеріальні активи (рахунок 12)

* Зверніть увагу: йдеться про незамортизовану частину вартості активу. Як правило, МНМА повністю замортизовані, тоді за ними нараховувати умовні ПЗ не доведеться.

Готова продукція, незавершене виробництво (НЗВ), капінвестиції

Умовні ПЗ нараховуємо тільки за товарами/послугами (компонентами собівартості), які були використані у створенні готової продукції (рахунок 26), НЗВ (рахунок 23) і капінвестицій (рахунок 15), за якими був відображений ПК. Адже в чистому вигляді ПК у їх складі може і не бути. До речі, те ж саме стосується послуг, отриманих від нерезидентів, за якими був відображений ПК.

Очевидно: якщо отримана послуга фактично спожита (тобто використана в госпдіяльності), умовні ПЗ не нараховуємо

Дебіторська заборгованість

По суті, під нарахування умовних ПЗ потрапляють перераховані аванси, які числяться за дебетом субрахунків 371, 377. Інакше кажучи, дебіторська заборгованість за сплаченими, але не отриманими товарами/послугами, необоротними активами, суми вхідного ПДВ за якою були включені до складу ПК (див. 101.03 БЗ). Врахуйте: платники, що застосовували касовий метод визначення дати ПЗ, на думку фіскалів, при анулюванні ПДВ-статусу втрачають право на застосування касового методу, тому не пізніше за дату такого анулювання умовні ПЗ вони зобов’язані нарахувати на дебіторську заборгованість за обсягами поставлених, але неоплачених товарів/послуг (101.03 БЗ)

Що стосується бази нарахування умовних ПЗ, то п. 184.7 ПКУ вимагає орієнтуватися на звичайну ціну відповідних активів. При цьому конкретний механізм визначення такої звичайної ціни в ПКУ для ПДВ-обліку ніде не вказаний. У свою чергу, звичайна ціна — це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлене ПКУ. І якщо не доведене зворотнє, вважається, що така звичайна (договірна) ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71, 14.1.219 ПКУ). Ринкову ціну для визначення бази оподаткування в такому випадку також підтягують і фіскали (див. 101.07 БЗ).

Безумовно, в суть п. 184.7 ПКУ закладений компенсаційний механізм. Але при формальному прочитанні цієї норми, якщо хоча б одна копійка за необоротним активом була включена в ПК, то оподатковувати доведеться звичайну ціну повністю. Про нюанси визначення бази оподаткування необоротного активу при нарахуванні умовних ПЗ читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 81, с. 10.

ПН на умовні ПЗ

При анулюванні ПДВ-статусу платник заповнює ПН на умовні ПЗ таким чином (п. 8 Порядку № 1307*, 101.16 БЗ):

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

— у верхній лівій частині в графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робить позначку «X» і вказує тип причини «10»;

— у графі «Отримувач (покупець)» вказує власне найменування (П. І. Б.);

— у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляє умовний індивідуальний податковий номер «600000000000»,

— рядок «Податковий номер платника податку або...» і поле «код» не заповнює.

При цьому в розділі Б ПН вказують:

— у «номенклатурній» графі 2 — дати складання та порядкові номери ПН, з яких формувався ПК;

— у графі 4 — «грн», а в графі 10 наводять вартість (частину вартості) активів, на яку нараховуються умовні ПЗ;

— у графі 11 — суму ПДВ, а графи 3.1 — 3.3, 5 — 9, 12 не заповнюють.

День анулювання є останнім днем, коли можна складати та реєструвати ПН/РК (п. 184.6 ПКУ, 101.16 БЗ). Після цієї дати зареєструвати не вийде, навіть якщо граничні строки їх реєстрації ще не збігли (101.16 БЗ).

Утім, за нереєстрацію таких ПН/РК платникові нічого не загрожує (101.27 БЗ).

Важливо тільки, щоб умовні ПЗ були включені в останню ПДВ-декларацію. Адже після зняття з ПДВ-реєстрації виправити (подати уточненки), на жаль, не вийде (101.03 БЗ).

ПДВ-декларація

При анулюванні ПДВ-реєстрації останнім звітним періодом є період, який розпочинається з дня, наступного за останнім днем попереднього звітного періоду, і закінчується днем такого анулювання (п. 184.6 ПКУ, 101.23 БЗ). Тому якщо анулювання ПДВ-реєстрації відбувається в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останній звітний період буде укороченим.

При цьому подається така ПДВ-декларація в загальні строки, згідно з пп. 49.18 і 203.1 ПКУ — тобто протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця, в якому відбулася ПДВ-розреєстрація (101.23 БЗ).

Умовні ПЗ відображають у рядках 4.1, 4.2 та/або 4.3 останньої ПДВ-декларації. Причому якщо на дату її подання «умовні» ПН не зареєстровані в системі, відомості про них зазначаємо в таблиці 1.1 додатка Д1 ПДВ-декларації (101.24 БЗ).

І не забудьте у прикінцевій частині останньої ПДВ-декларації поставити відмітку «Х» у спецполі «Відмітка про подання за останній звітний (податковий) період у разі анулювання реєстрації платником податку».

Розрахунки з бюджетом

Розрахунки з бюджетом залежать від результатів останньої ПДВ-декларації.

Якщо в останній ПДВ-декларації податок до сплати (ряд. 18), Казначейство перерахує його до бюджету з електронного ПДВ-рахунку не пізніше граничного строку, установленого для самостійної сплати ПЗ. Для цього платникові необхідно забезпечити наявність коштів на електронному рахунку. Якщо грошей на ПДВ-рахунку недостатньо, то його не закриють доти, доки ви не поповните рахунок і не будуть сплачені задекларовані ПЗ. Причому закинути кошти туди треба, навіть якщо ви вже втратили свій ПДВ-статус (п. 184.8 ПКУ, п. 27 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

А ось зайві кошти** з ПДВ-спецрахунку при його закритті в повному обсязі будуть враховані в інтегрованій картці платника (п. 7 Порядку № 569). Далі їх можна повернути в порядку, передбаченому п. 43.4 ПКУ.

** Про те, як уникнути втрати зайвих коштів на електронному ПДВ-рахунку, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 21, с. 22; 2018, № 85, с. 13, № 39, с. 8.

Якщо платником заявлене бюджетне відшкодування (ряд. 20.2), то воно надається протягом строків, визначених розд. V ПКУ, незалежно від того, будете ви платником ПДВ на дату отримання такого відшкодування чи ні (п. 184.9 ПКУ, 101.26 БЗ).

Пам’ятайте: якщо не можна заявити бюджетне відшкодування на усю суму від’ємного значення (ряд. 21) — воно не оплачене та/або виходить за межі регліміту, то з ним доведеться попрощатися — воно просто згорить.

ВИСНОВКИ

  • При анулюванні ПДВ-статусу визнаємо умовні ПЗ. Під оподаткування потрапляють активи, які на момент такої розреєстрації не були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, та за умови, що вхідний ПДВ за ними був уключений до складу ПК.
  • Базу нарахування умовних ПЗ визначаємо на рівні звичайної ціни відповідного активу.
  • День анулювання є останнім днем, коли можна складати та реєструвати ПН/РК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі