Теми статей
Обрати теми

ПДВ-особливості для підрозділів

Нестеренко Максим, податковий експерт
Ви вже знаєте, що філія не є окремою юридичною особою. Однак чинне законодавство передбачає для філій певні ПДВшні особливості. Більшою мірою вони пов’язані зі складанням податкової накладної (ПН). Давайте поговоримо про них!

Філія не підлягає окремій ПДВ-реєстрації і не є самостійним платником ПДВ (БЗ 101.02).

Платником ПДВ за усі філії виступає головне підприємство (далі — ГП). Але ГП може делегувати філіям право на складання ПН.

Процедура делегування

Право делегувати філіям (і структурним підрозділам) складання ПН передбачено в п. 1 Порядку № 1307. Головне підприємство може це зробити, якщо сама філія:

— здійснює постачання товарів чи послуг і

— проводить розрахунки з постачальниками і споживачами.

При цьому самостійне постачання товарів чи послуг — необхідне для делегування. Якщо філія самостійно товари і послуги не постачає, немає потреби делегувати їй ПДВ-права.

Аби підтвердити, що філії здійснюють окремі постачання, рекомендуємо прописати це у положенні про філії. Ну і, звісно, не обов’язково делегувати ПДВ-права усім вашим філіям. Цілком можливо, що одна філія може складати ПН окремо, а інша — ні.

А от щодо розрахунків, то тут, на нашу думку, достатньо здатності філії самостійно проводити розрахунки. Порядок відкриття рахунків для філій визначено у п. 39 Інструкції № 492.

Аби делегувати філії право зі складання та реєстрації ПН, ГП необхідно:

(1) видати наказ про делегування філії прав зі складання та реєстрації ПН;

(2) кожній філії, якій делегуються ПДВ-права, присвоїти окремий числовий номер (п. 1 Порядку № 1307);

(3) повідомити про делегування податковий орган за місцем реєстрації ГП платником ПДВ.

Форму повідомлення наведено в додатку 1 до Порядку № 21. При поданні цього повідомлення не забудьте поставити позначку в полі «Відмітка про подання до декларації» навпроти поля «повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання податкових накладних та розрахунків коригування».

Таке повідомлення ГП подає (п. 9 розд. III Порядку № 21):

— щороку на початку року — разом із декларацією за перший ПДВ-період року (тобто разом із декларацією з ПДВ за січень), а

— у подальшому — разом із декларацією за той звітний (податковий) період, в якому відбулися зміни в переліку філій, яким делеговано ПДВ-права.

Тобто якщо виникає потреба делегувати ПДВ-права посеред року (наприклад, у липні відкривається нова філія і їй одразу наказом дають окремі ПДВ-права), не чекаємо січня наступного року. І подаємо повідомлення одразу — разом із декларацією за липень.

Натомість у січневому повідомленні потрібно зазначити відомості тільки тих філій, яким ПДВ-права делегуються на поточний рік;

(4) отримати додатково для філії КЕП*.

* Починаючи з 23.04.2021 р. у п. 10 Порядку № 1246 прямо прописано, що ПН підписуються саме КЕП, а не ЕЦП. Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 47, с. 21.

Звідколи філія має право складати окремі ПН і РК? З моменту, коли видано наказ про делегування? Чи з моменту, коли підприємство повідомило про це податківців?

Податківці у своїх роз’ясненнях схиляються до того, що чекати повідомлення не потрібно (див. роз’яснення ОВП ДПС від 02.10.2019 р.**). Тобто, в принципі,

** Див.: visnuk.com.ua/uk/news/100014453-postachannya-tovariv-poslug-filiyami-scho-potribno-vrakhuvati-platnikovi-pdv.

філія може складати окремі ПН безпосередньо з моменту, коли підприємство видало відповідний наказ

У цілому, це логічний висновок, адже повідомлення має лише інформаційний характер. Однак для повної впевненості рекомендуємо обережним платникам підтвердити цей висновок індивідуальною консультацією. Щоби не мати потім проблем з філійними ПН.

ПН, яку складає філія: особливості

Для своєї ідентифікації філія має зазначати додаткову інформацію в полях, призначених для реквізитів ПН. Наведемо особливості філійної ПН у вигляді таблиці.

Особливості складання ПН філіями

Реквізит ПН

Особливості заповнення

«Номер філії постачальника (продавця)»

Зазначається числовий номер філії (п.п. «г» п. 201.1 ПКУ; п. 7 Порядку № 1307). Якщо ПН складає безпосередньо ГП, номер філії воно не проставляє.

При цьому у податковій звітності ПН, складену філією, ніяк додатково маркувати не потрібно. Зокрема, у колонці 4 таблиць 1.1 і 1.2 додатка Д1 ПН, складена філією, відображається під тим номером, під яким ця ПН буде реєструватися у ЄРПН (див. роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 17.06.2021 р. // zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/476332.html)

«Постачальник (продавець)»

Зазначається найменування ГП та через кому — найменування філії (п. 1 Порядку № 1307)

КЕП

На ПН/РК, складені філією, КЕП з 23.04.2021 р. накладають у порядку, аналогічному тому, що діяв раніше для ЕЦП:

— першим — КЕП посадової особи, якій делеговано право підпису ПН/РК;

— другим — КЕП, який за правовим статусом прирівнюється до печатки підприємства (за наявності)

Решта реквізитів ПН заповнюються без будь-яких особливостей.

А що буде, якщо у реквізиті «Номер філії постачальника» допущено помилку? Податківці припускають, що можна буде виправити таку помилку за допомогою РК з порожньою табличною частиною (БЗ 101.16). Тобто якщо номер філії зазначено неправильно, виправити цю помилку легко. Імовірно, не буде проблем, і якщо неправильно зазначити найменування філії у реквізиті «Постачальник (продавець)».

А от якщо у ПН взагалі не зазначено номер філії та її найменування, дописати їх за допомогою РК навряд чи вийде. Імовірно, така ПН буде сприйматися як складена власне ГП, тому РК до цієї ПН філія скласти проблемно.

Відтак можна подумати, що філія, складаючи ПН, може особливо не напружуватися. Але у філії інколи з ПН виникають специфічні труднощі, яких немає, якщо ПН складається без ПДВ-делегування.

ПН, яку складає філія: труднощі

РК до ПН, яку склала філія. Якщо ПН складала філія, то логічно, що саме вона і має складати РК до неї. Але це ідеальний варіант. А якщо філії, яка склала ПН, вже не існує, бо її ліквідовано? Або ж філія існує, але ГП відібрало в неї раніше делеговане право складати ПН? Як складати РК?

Податківці у своїх роз’ясненнях допускають: у випадку, коли філія втратила право складати ПН/РК, у разі необхідності скласти РК до складеної такою філією ПН може замість філії безпосередньо ГП (див. лист ОВП ДФС від 05.01.2018 р. № 50/ІПК/28-10-01-03-11). Номер філії у такому РК зазначати не потрібно, незважаючи на те, що у ПН, до якої його складають, номер філії зазначено.

А от коли ПН складено ГП, РК до такої ПН філія складати не може. На цьому податківці наголосили у листі ДФСУ від 12.01.2018 р. № 122/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Причому тут не має значення, чи було цій філії на момент складання ПН делеговане право складати окремі ПН. Навіть якщо таке право вже було делеговане і фактично постачання здійснювала саме ця філія, згідно з ПН постачальником є ГП. Тому воно і тільки воно повинне складати РК.

Також філія підприємства не має права скласти РК до ПН, яку склала інша філія цього ж підприємства (див. БЗ 101.15 і роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 17.06.2021 р.*). Логіка тут проста: фактично постачання здійснювала інша філія. Тож

* Див.: zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/476332.html.

навіть якщо право складати ПН одночасно делеговано філіям А і Б, філія Б не має права складати РК до ПН, які склала філія А

Адже п. 1 Порядку № 1307 дозволяє делегувати філії право на окреме складання ПН, лише якщо ця філія самостійно здійснює постачання і є фактичною стороною договору. А до постачань філії А філія Б жодного стосунку не має. Тож і РК до, по суті, чужих ПН складати не може.

Підсумкові ПН у філій. У роздрібній торгівлі на кожній з торговельних точок розрахункові операції проводяться через окремий РРО (чи навіть через декілька РРО, якщо торговельна точка велика). За підсумками робочої зміни на кожному РРО виконується Z-звіт і відповідно до його даних складається ПН за щоденними підсумками операцій (п. 201.4 ПКУ; п. 14 Порядку № 1307).

Звичайно, ці торговельні точки не завжди є зареєстрованими філіями. Але чи можна платнику ПДВ, який здійснює реалізацію через таку мережу торговельних точок, складати підсумкові ПН так, як це роблять філії? Порядок № 1307 цього не забороняє.

Тобто платник ПДВ може на власний розсуд прийняти рішення щодо правил, за яким він буде складати «підсумкові» ПН.

Відповідно до прийнятого рішення такий платник може складати (БЗ 101.16):

— окремі «підсумкові» ПН за показниками кожного з РРО;

— одну «підсумкову» ПН за показниками усіх РРО в торговельній точці.

А якщо торговельна точка має статус зареєстрованої філії, але ПДВ-права такій філії не делеговано? На наш погляд, це саме по собі нічого не змінює.

Тобто можна складати окрему підсумкову ПН на кожен РРО, об’єднувати підсумки усіх РРО в одну ПН на кожній торговельній точці чи об’єднати в одну підсумкову ПН показники усіх РРО за усіма торговельними точками у філії за день. До схожого висновку схиляються самі податківці у листі ДПСУ від 24.10.2019 р. № 988/6/99-00-07-03-02-15/ІПК (ср. ).

Нарешті, якщо філії делеговано право на складання окремих ПН, вищезазначений принцип можна застосувати в межах філії.

Тобто у ПН зазначаємо номер і найменування філії, а вже складати одну «підсумкову» ПН на усі РРО, які задіяні на цій філії, чи на кожну торговельну точку або на кожен РРО окремо — вирішує підприємство. Радимо лишень зафіксувати це рішення в положенні про філії.

Операції між філіями. Передача майна в рамках операцій між філіями одного підприємства або ж операцій між філією та головним підприємством, не є операцією з постачання товарів (п.п. 14.1.191 ПКУ). Адже право розпоряджатися товарами залишається в того самого платника ПДВ. За таких обставин ніяких ПДВ-зобов’язань при здійсненні операцій всередині одного платника ПДВ немає (див. БЗ 101.04). Тож немає і потреби складати за ними ПН.

Виняток — якщо відбувається передача майна для негосподарського використання. Тоді потрібно нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання на підставі п. 198.5 ПКУ. Якщо учасники операції всередині платника ведуть облік своєї діяльності на окремих балансах, складаємо звичайну компенсуючу ПН з типом причини «13» на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. А от якщо вся діяльність платника і його філій обліковується на одному балансі, тоді компенсуюча ПН буде з типом причини «04» на підставі п.п. «в» п. 198.5 ПКУ (пп. 8, 11 Порядку № 1307).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі