Теми статей
Обрати теми

Фальшиві купюри в касі

Ольховик Ольга, податковий експерт
За даними ЗМІ, Україну захлеснув вал фальшивих грошей. Причому підроблені купюри настільки якісні, що навіть детектор валют може їх не розпізнати. Як бути, якщо в касу підприємства потрапила фальшивка? Чи несе відповідальність касир? І куди списати грошову недостачу? Зараз розповімо.

Суб’єкти господарювання при здійсненні розрахунків із споживачами за готівку зобов’язані приймати в оплату банкноти і монети усіх номіналів, але тільки якщо в касира немає сумнівів у їх справжності та платіжності. Тобто

якщо касир сумнівається у справжності банкнот, він має повне право в касу їх не приймати

При цьому касири керуються Правилами визначення платіжності банкнот і монет, затвердженими постановою Правління НБУ від 03.12.2018 р. № 134 (далі — Правила № 134) (п. 25 Положення № 148*).

* Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Якщо споживач не згоден із сумнівністю наданих банкнот (монет), можна запропонувати йому звернутися у будь-який банк стосовно вирішення питання про їх достовірність і платіжність (п. 21 Положення № 148). Якимось чином документувати факт відмови в прийнятті сумнівної готівки, а також надавати цей документ споживачеві касир не зобов’язаний.

Якщо у момент прийняття оплати від покупця касир не розпізнав фальшиві купюри і прийняв їх у касу, підробка може бути виявлена пізніше: або при перерахунку в касі підприємства, або ж при перерахунку інкасації касиром у банку. Але перш ніж описувати порядок дій у таких випадках, давайте дамо відповідь на запитання: чи винен касир у тому, що фальшивка потрапила на підприємство?

Чи винен касир?

Керівник підприємства при прийманні на роботу касира укладає з ним договір про повну матеріальну відповідальність (п. 44 Положення № 148). Тому касир несе матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної підприємству з його вини (ст. 134 КЗпП). Роботодавець же зобов’язаний забезпечити умови праці, необхідні для виконання трудових обов’язків касира (ст. 21 КЗпП), у тому числі забезпечити належне облаштування каси сучасною технікою для визначення достовірності валюти (п. 38 Положення № 148).

Наявність вини касира залежатиме від того, чи мав він можливість розпізнати фальшивку візуально (тактильно) та/або за допомогою наявної в його розпорядженні техніки.

Якщо фальшива купюра легко розпізнається неозброєним оком та/або за допомогою наявної на касі техніки, то вина касира, що пропустив підробку, в наявності. Отже, підприємство має повне право вимагати від нього відшкодування матеріальних збитків на суму виявлених фальшивих банкнот. Якщо касир вважає, що не виконав свої трудові обов’язки з вини роботодавця (який не надав певну матеріально-технічну базу, що є обов’язком роботодавця згідно зі ст. 21 КЗпП), він може звернутися до суду з тим, щоб сума відшкодування була зменшена (ст. 137 КЗпП).

Якщо ж розпізнати фальшивку візуально (тактильно) та/або за допомогою наявної на підприємстві техніки неможливо, то вини касира тут немає. Тобто винним буде тільки той касир, який, маючи можливість визначити фальшивість купюр, цього не зробив.

Утримуючи суму відшкодування із заробітної плати касира, не забувайте про обмеження, встановлені ст. 127 — 129 КЗпП.

У загальному випадку розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 % суми чистої заробітної плати (тобто за вирахуванням ПДФО і військового збору). Хоча за заявою касира можна утримати й усю суму одразу (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 93, с. 78).

Куди дівати підробку?

Якщо підроблені гроші виявлені при перерахунку в касі підприємства, постає питання, що робити з виявленими фальшивками.

Викликати поліцію і передавати їй фальшиві купюри підприємство не зобов’язане

Тим паче, що підприємства часто не можуть бути на 100 % упевнені в тому, що гроші дійсно підроблені.

При виявленні сумнівної банкноти підприємству слід звернутися у банк із заявою про дослідження сумнівних купюр (за формою згідно з додатком 22 до Інструкції № 103**). Отримавши таку заяву, банк передасть банкноту на дослідження НБУ. Як і в разі, якщо виявить сумнівні купюри самостійно (детальніше про процедуру дослідження ми поговоримо в наступному розділі). Тут важливо зрозуміти підсумок: якщо банкнота виявиться дійсно підробленою, її вартість підприємству ніхто не відшкодує. І саму підроблену купюру йому не повернуть.

** Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, затверджена постановою Правління НБУ від 25.09.2018 р. № 103.

Тому вплутуватися в цю процедуру варто, якщо підприємство насправді не упевнене, чи підробна купюра, та/або хоче обґрунтовано звільнити касира від відповідальності за недостачу в касі. Хоча і в цьому випадку можна діяти інакше — просто «не помітити» фальшивку і передати її разом з інкасацією у банк — результат буде той же, тільки заяву писати не доведеться.

Якщо ж купюра точно фальшива і з касиром з приводу недостачі спорів не передбачається, ніщо не заважає підприємству самостійно знищити фальшиві гроші (викинути в смітник), оформивши при цьому звичайну недостачу грошей у касі (детальніше про недостачу в касі див. «Податки & бухоблік, 2018, № 72, с. 22).

Хочемо тільки застерегти ось від чого: зберігати фальшиві банкноти (монети) на підприємстві не варто. За це посадовим особам загрожує кримінальна відповідальність згідно зі ст. 199 ККУ. Особа, яка в момент отримання грошей не усвідомлювала, що вони підроблені, а, виявивши підробку, збула їх як справжні, теж повинна нести кримінальну відповідальність (п. 11 постанови Пленуму ВСУ від 12.04.96 р. № 6). Тому зберігати, а також запускати в подальший обіг виявлені фальшивки однозначно не варто. Краще за все передати їх у банк. У крайньому випадку — знищити, оформивши при цьому звичайну недостачу.

Фальшиві гроші потрапили у банк

Банк зараховує гроші на рахунок, тільки якщо немає сумніву в їх достовірності і платіжності (п. 21 Правил № 134). А ось сумнівні банкноти (монети) банк вилучає з обігу і передає в НБУ для дослідження (п. 22 Правил № 134) з оформленням довідки про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження (п. 158 Інструкції № 103). Тобто

виявлені банком сумнівні гроші до встановлення їх достовірності на рахунок особи, що надала їх, не зараховують

Сумнівну валюту банк зараховує на позабалансовий рахунок.

Клієнтові передається один екземпляр прибуткового позабалансового ордера, завіреного відбитком печатки або штампу банку, і один екземпляр довідки про вилучення (п. 161 Інструкції № 103).

Далі банк передає сумнівну валюту на дослідження НБУ (протягом 20 робочих днів з дня її вилучення з обігу) (п. 163 Інструкції № 103). Ще 20 робочих днів знадобиться НБУ для проведення її дослідження (хоча термін проведення дослідження сумнівної національної валюти може сягнути і 60 робочих днів, а сумнівної іноземної валюти — 30 робочих днів).

За результатами дослідження НБУ складе акт про дослідження сумнівних банкнот (монет) (п. 167 Інструкції № 103), а також (п. 168 Інструкції № 103):

— надішле до банку інформацію про результати дослідження;

— зарахує на відповідний балансовий рахунок у банку суму банкнот (монет) національної валюти, що виявилися справжніми (чи відправить повідомлення про необхідність отримання справжніх банкнот іноземної валюти);

— надішле повідомлення про вилучення підроблених банкнот (монет) до підрозділу Нацполіції за місцем вилучення або прийняття цих банкнот на дослідження;

— передасть підроблені банкноти уповноваженому працівникові Нацполіції з оформленням відповідного акта.

А банк на підставі результатів дослідження:

— спише підроблені банкноти із позабалансового рахунку;

— протягом 5 робочих днів з дня отримання результатів дослідження проінформує пред’явника сумнівних банкнот про результати дослідження і за бажанням ознайомить під підпис з актом про дослідження сумнівних банкнот (монет);

— повністю відшкодує пред’явникові суму банкнот (монет) національної валюти, визнаних справжніми (отримає справжню іноземну валюту в НБУ (протягом 30 робочих днів) і поверне її пред’явникові).

Оформлення та облік

З метою встановлення винних в утворенні недостачі в касі (у результаті вилучення фальшивих грошей) керівник призначає комісію для проведення службового розслідування. На підставі висновку комісії і внесених нею пропозицій керівник приймає рішення про списання недостачі за рахунок касира або за рахунок результатів діяльності підприємства, якщо вина касира не встановлена.

У бухгалтерському обліку готівка, яка вносилася на банківський рахунок підприємством, буде відображена на рахунку 31 лише в сумі, яку банк на такий рахунок зарахував (на підставі банківської виписки).

А сума недостачі, що утворилася в результаті виявлення банком сумнівних банкнот, зависне за дебетом субрахунку 333 (334). Документальним підтвердженням є складена банком Довідка про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження.

Якщо надалі банк підтвердить достовірність банкнот, які були визнані сумнівними, то операцію зарахування грошових коштів на рахунок підприємства слід відобразити звичайною проводкою: Дт 311, 312 — Кт 333, 334.

Якщо ж банкноти будуть визнані підробленими, суму недостачі списують на інші витрати операційної діяльності підприємства: Дт 947 — Кт 333, 334.

Суму недостачі не забудьте відобразити ще і на позабалансовому субрахунку 072. Після того, як вина касира буде встановлена, відображають проводку: Дт 375 — Кт 716 і одночасно списують нестачу із позабалансового обліку.

При відшкодуванні збитків касиром відображаємо проводку Дт 301 — Кт 375 — якщо гроші були внесені в касу, або Дт 661 — Кт 375 — якщо сума збитків утримана із заробітної плати касира.

Приклад 1. Із каси в операційному залі була інкасована виручка в сумі 100000 грн. При перерахунку інкасованої готівки в основній касі підприємства виявили сумнівну купюру номіналом 1000 гривень.

Підприємство звернулося у банк із заявою про її дослідження. Вартість цієї послуги — 0,5 % номіналу сумнівної купюри. У банк була інкасована сума без урахування вартості сумнівної купюри (тобто 99000 грн). Згідно з актом про дослідження купюра була визнана підробленою.

Таблиця 1. Облік фальшивих грошей, переданих на дослідження у банк

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Інкасовано виручку

333

301

99000

2

Передано сумнівну купюру банку (за заявою на дослідження сумнівних купюр)

333

301

1000

3

Списано з поточного рахунку вартість послуги з дослідження сумнівної купюри (1000 грн х 0,5 %)

92

311

5

4

Надійшла виручка на поточний рахунок

311

333

99000

5

Списано суму фальшивої купюри на витрати (на підставі акта про дослідження сумнівних банкнот (монет))

947

333

1000

072

1000

Приклад 2. При перерахунку інкасованої готівки касир банку виявив сумнівну купюру номіналом 1000 гривень. Всього сума інкасації (за даними супровідної відомості) склала 100000 грн. На поточний рахунок підприємства було зараховано 99000 грн. Згідно з актом про дослідження купюра була визнана підробленою. Касир, з яким укладений договір про повну матеріальну відповідальність, відшкодовує підприємству недостачу, що виникла.

Таблиця 2. Облік фальшивих грошей, виявлених банком

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Інкасовано виручку

333

301

100000

2

Надійшла виручка на поточний рахунок

311

333

99000

3

Списано суму фальшивої купюри на витрати на підставі отриманого акта про дослідження сумнівних банкнот (монет)

947

333

1000

375

716

1000

072

1000

4

Відшкодовано винною матеріально відповідальною особою суму недостачі

301

375

1000

072

1000

Податкові наслідки

Операції з фальшивими грошима не ведуть до появи податково-прибуткових різниць.

Тобто витрати від списання фальшивих грошей в повному обсязі будуть враховані при визначенні прибуткового об’єкта оподаткування. Будуть враховані й доходи, пов’язані з відшкодуванням збитку винною особою.

На податкові зобов’язання з ПДВ виявлення фальшивих банкнот (монет) жодним чином не впливає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі