Теми статей
Обрати теми

Платник спецЄП отримує оплату за оренду готівкою: чи використовувати РРО?

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП до квітня 2022 року перебував на ЄП група 3 із ставкою 5 %. З початку квітня перейшов на ЄП група 3 із ставкою 2 %. Основним видом діяльності для ФОП є здача в оренду майна. До початку війни орендарі сплачували орендну плату виключно у безготівковій формі. З початком війни багато орендарів почали сплачувати орендну плату напряму ФОП готівкою і іноді — через інтернет-еквайєра. Чи потрібно ФОП в даному випадку використовувати РРО і що загрожує за його не використання?

Безготівка без РРО!

Той факт, що ФОП з квітня перейшов з ЄП групи 3 із ставкою 5 % на спецЄП жодним чином не впливає на використання ним РРО/ПРРО. Оскільки з початку 2022 року всі ФОП платники ЄП, крім ФОП групи 1 зобов’язані використовувати РРО/ПРРО, якщо вони здійснюють розрахункову операцію (ст. 3 Закону про РРО).

Під розрахунковою операцією розуміють приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видачу готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу) (ст. 2 Закону про РРО).

З цього визначення випливає, що

ФОП платники ЄП, в тому числі спецЄП, точно не повинні використовувати ПРРО/РРО коли з ними орендарі розраховуються у класичній безготівковій формі

А саме коли відбувається:

— переказ коштів з рахунку орендаря на рахунок орендодавця через установу банку, у тому числі із використанням системи «Клієнт-Банк»;

— унесення орендарем коштів на рахунок продавця через касу будь-якого банку;

— внесення коштів на рахунок орендодавця через програмно-технічний комплекс (ПТКС), що належать банкам.

Безготівка через інтернет-еквайринг

Якщо ж оплата орендної плати відбувається через інтернет-еквайринг (у орендодавця є укладений договір з інтернет-еквайєром про здійснення розрахунків через нього), то здається що тут від РРО/ПРПРО не заховатися. Так як в даному випадку для розрахунків використовуються реквізити платіжних карток. А розрахунки здійснені у такому випадку підпадають під поняття розрахункової операції.

Але це не зовсім так. Річ у тому, що на сьогодні п. 14 ст. 9 Закону про РРО звільняє суб’єктів господарювання від використання РРО/ПРРО у випадку коли за послугу з вами розраховуються виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування (зокрема, Приват24, Ощад24/7 тощо) та/або сервісів переказу коштів (LiqPay, Portmone, iPay, WayforPay, Easy Pay тощо).

Звертаємо увагу! Великою мірою таке звільнення на орендні операцій поширюватися не повинно, адже воно стосується послуг. А оренда не є послугою. Предметом договору про надання послуг і договору найму (оренди) є різні об’єкти цивільних прав. Про це, свого часу зазначав Мін’юсту в листі від 23.02.2004 № 8-11-19.

Але це не свідчить про те, що РРО/ПРРО в даному випадку все рівно слід застосовувати, коли отримуєте оплату через інтернет-еквайєра. Справа в тому, що норми Закону про РРО не поширюється на орендні операції. На це вказує преамбула цього Закону. В якій говориться, що дія Закону про РРО стосується операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. А оскільки оренда не є послугою, то діяльність зі здавання в оренду приміщень не може ототожнюватися з діяльністю у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. А тому здається що всі вимоги Закону про РРО до орендних операцій не можна застосовувати (деталі шукайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 100).

Водночас, на думку фіскалів, це не так. Вони говорять (див. лист ДПСУ від 09.11.2021 № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06 та БЗ 109.03*), що на орендні операції дія Закону про РРО поширюється.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Тому краще не влазити в дискусію щодо того чи поширюється на орендні операції Закон про РРО чи ні. Погодимося з податківцями що оренда це послуга, а отже будемо користуватися благами звільнення від РРО/ПРРО із п. 14 ст. 9 Закону про РРО.

З вище сказаного випливає, що коли ФОП ЄП групи 3 чи ФОП, який перебуває на спецЄП буде отримувати орендну плату виключно безготівково, в тому числі через інтернет-еквайєра, то використовувати РРО він не зобов’язаний.

Готівка — так РРО!

Як ми вище говорили, податківці нарекли оренду послугою для цілей РРО. Тому коли ФОП на ЄП групі 3 чи на спецЄП починає приймати оплату від орендарів у готівковій формі, то він починає здійснювати розрахункову операцію. А отже суму орендної плати отриману від орендаря він обов’язково повинен провести через ПРРО/РРО.

Крім того факт отримання від орендаря готівки в оплату орендної платити не дає право використовувати орендодавцю звільнення із п. 14 ст. 9 Закону про РРО. Тобто якщо він буде приймати оплату через інтернет еквайєра поряд із отриманням оплати готівкою, то такі суми він матиме також проводити через РРО/ПРРО.

Всі інші оплати можна через РРО/ПРРО не проводити, бо вони не вписуються у визначення розрахункової операції.

Без санкцій у ВС

Інша справа, що на час дії ВС згідно п. 12 розд. ІІ Закону про РРО, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

В запитанні ідеться про надання послуг. А тому

якщо ФОП на спецЄП під час дії ВС не буде використовувати РРО/ПРРО, то від штрафів за не використання РРО/ППРО його врятує п. 12 розд. ІІ Закону про РРО

Але нажаль п. 12 розд. ІІ Закону про РРО рятує тільки від штрафів за РРО законодавством. Від адміністративної відповідальності за порушення РРО-законодавства на час воєнного стану звільнення немає. Це по суті підтверджують і податківці у БЗ 109.18 (ср. ).

А враховуючи те що на сьогодні під час дії ВС податківцям дозволено проводити всі фактичні перевірки (під час яких вони в тому числі можуть перевіряти перевіряти дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення розрахункових операцій, тощо), то загроза накладання адмінштрафу за не використання РРО є дуже значна.

І хоча розмір адмінштрафу за не проведення операцій через РРО/ПРРО і не значний (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 37) та все ж отримати його не приємно.

Якщо ж ФОП платник ЄП і після ВС буде отримати орендну плату готівкою, то від відповідальності за не проведення операції через РРО/ПРРО йому не заховатися. А там світить штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО у суму 100 % здійсненої операції з порушення — у випадку виявлення порушення вперше і 150 % — при виявленні повторного порушення.

Тому радимо ФОП на ЄП групи 3, які планують після ВС і далі отримувати орендну плату від орендарів готівкою обзавестися РРО чи ПРРО і спати спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі