Теми статей
Обрати теми

Платник спец-ЄП реалізує товари агресора: наслідки

Павленко Олексій, податковий експерт
У даному матеріалі проаналізуємо норми й висловимо свою думку щодо проблеми: які саме мають бути ПДВ-наслідки операцій з торгівлі єдинниками, які працюють у групі 3 ЄП за ставкою 2 % (тобто — платниками спецЄП), товарами, що мають походження з країн, визнаних державами-окупантами.

Норми-норми

Попереджаємо, що викладене нижче є лише нашою думкою! В умовах такої нормативної невизначеності можливо багато підходів до вирішення цих проблем, ми ж виклали лише той, що здається нам найбільш логічним. Підходи інших спеціалістів, а тим паче — фіскалів щодо цього можуть з нашим не співпасти. Офіційної позиції щодо цих проблем ми від головних податківців досі не побачили…

Спочатку давайте подивимось, що саме передбачено у нормативах, щоб зорієнтуватись у перспективах «розрулювання» згаданої проблеми.

Підпункт 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (його перший абзац) декларує для платника спецЄП звільнення від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, місце постачання яких на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з ПДВ. При цьому його реєстрація платником ПДВ є призупиненою!

Однак другий абзац цього підпункту наголошує, що

звільнення від оподаткування, встановлене цим підпунктом, не застосовується до операцій із ввезення в Україну у митному режимі імпорту та з постачання в Україні товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно із законодавством,

або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом*.

* Ця остання частина речення другого абзацу стосується лише операцій із ввезення в Україну у митному режимі імпорту, які нам не цікаві…

Одразу попередимо, що оподаткування товарів у митному режимі імпорту, тобто — при ввезенні в Україну в рамках цієї статті ми не розглядаємо. Адже у цих питаннях «банкує» митниця і платник спецЄП навряд чи офіційно ввезе товари с таких територій без оподаткування ввізним ПДВ.

Отже зараз ми зосередимося на постачанні (у т.ч. продажу) «агресивних» товарів саме на території України.

Продовжуємо вивчати норми п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Далі у ньому особливо цікаві нам норми щодо призупинення реєстрації платника ПДВ для платника спецЄП. Під таким «призупиненням» розуміється, що для платників спецЄП призупиняються права та обов’язки, встановлені «ПДВшними» розд. V та підрозд. 2 розд. XX ПКУ, у тому числі щодо формування податкового кредиту, на період використання спецЄП.

При цьому операції, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ!

Для платників спецЄП призупиняється обрахунок показників формули регліміта (∑Накл), визначених ст. 2001 ПКУ, на весь період перебування на спецЄП. Крім того окремо зазначено, що в обрахунку показника ∑НаклОтр згаданої формули не враховуються суми ПДВ за отриманими платником ПДВ зареєстрованими в реєстрі ПН/РК, складеними за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) за якими припадає (припадала) на період перебування госпсуб’єкта на спецЄП. Останнє, гадаємо, спеціально виокремили для тих платників, хто покине спецЄП: щоб охопити, у тому числі, й ті ситуації, коли постачальники будуть реєструвати «старі» ПН на минулого платника спецЄП вже у періоді, коли його реєстрація платником ПДВ відновиться.

Тепер перейдемо до аналізу відповідних положень цих норм.

Країни-агресори

Перше, що нам цікаво — постачання товарів походженням з яких саме країн не підпадає у платника спецЄП під звільнення від ПДВ? Тож яка саме країна (чи країни), визнана державою-окупантом «згідно із законом» та/або визнана державою-агресором щодо України «згідно із законодавством»? При цьому нас в даному контексті не цікавить, які території України визнані «окупованими згідно із законом». І хоча товари, що ввозяться з окупованих територій, теж згадуються в нормі п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, але ця згадка стосується лише оподаткування ПДВ в режимі імпорту — тобто лише операцій ввезення (див. нашу виноску 1)…

Отже, безумовно головною країною-агресором щодо України є російська федерація. На законодавчому рівні визнання російської федерації державою-окупантом та державою-агресором було зроблено ВРУ ще у Законі «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018 № 2268-VIII.

У той же час аналогічне питання виникає й щодо посібника збройної агресії, розпочатої 24 лютого цього року — Республіки Білорусь. Так от згідно Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 «Визначення агресії» від 14.12.1974 дії Республіки Білорусь теж мають низку ознак, наявність яких незалежно від оголошення війни кваліфікуються як акт агресії. Тобто згідно міжнародного законодавства по відношенню до України Республіка Білорусь також є державою-агресором. У згаданому п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ мова йде про визнання країною-агресором «згідно із законодавством». Тобто таке формулювання охоплює й міжнародне законодавство, до якого входить і зазначена Резолюція Генеральної Асамблеї ООН.

Наші висновки прямо підтверджуються й циркулярами ДМСУ, зокрема текстом надісланого до усіх укрмитниць листа ДМСУ від 06.04.2022 № 08-1/10/7/1720 (ср. ).

Отже маємо висновком, що згадане

звільнення від ПДВ, передбачене для платників спецЄП не стосується постачання в Україні товарів, які мають походження з російської федерації та Республіки Білорусь

Походження товару

Згідно з ч. 2 ст. 36 МКУ країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених МКУ. Критерії повністю вироблених у країні товарів визначені у ст. 38 МКУ, критерії достатньої переробки — у ст. 40 МКУ.

Тут ми не будемо глибоко вдаватись у тонкощі визначення країни походження товарів (це привілея відповідних митних та тощо спеціалістів). А лише зазначимо, що на нашу думку, інформацію про країну походження товару можна відслідкувати у товаросупровідній документації та на упаковці, етикетках, паспортах тощо конкретних товарів. Наприклад, російські товари мають штрих-коди, які розпочинаються з цифр 460-469. Штрих-коди білоруських товарів розпочинаються з 481. Майте на увазі, що про це й фіскалам відомо…

А якщо у вас виникають якісь сумніви щодо країни походження конкретних товарів/продукції, то тут краще звернутись до відповідних спеціалістів (з митниці, ТПП тощо) які зможуть внести ясність у ці питання.

Можливі ПДВ-наслідки

Які ж згідно наявних ПКУ-норм мають бути наслідки з ПДВ для платників спецЄП, що постачають товари походженням з російської федерації та/або з Республіки Білорусь?

Нарахування ПДВ. Оскільки звільнення від ПДВ на постачання «агресивних» товарів не розповсюджується, то й нема підстав стверджувати, що такі постачання теж підпадають під загальну норму (абзац четвертий п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), згідно якої операції, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тому, гадаємо, що ні у кого не викликає заперечень той факт, що постачання «агресивних» товарів, здійснені платниками спецЄП, які до переходу на спрощенку були зареєстровані платниками ПДВ, є об’єктами оподаткування цим податком. А також — те, що такі постачання мають оподатковуватись ПДВ за ставками, визначеними ПКУ для відповідних видів товарів/послуг та постачань (20 %, 14 %, 7 %, або 0 %)!

Тож ціни продажу/постачання російських та білоруських товарів платники спецЄП мають формувати з урахуванням суми ПДВ, і цей податок має ними з таких операцій нараховуватись та сплачуватись до бюджету.

У той же час відповідно до згаданого п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ для платників спецЄП призупиняється реєстрація платником ПДВ, що означає призупинення прав та обов’язків, встановлених розд. V та підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Однак ми вважаємо, що ця загальна норма не стосується згаданого виключення. До речі, самі фіскали відзначають, що призупинення реєстрації платника ПДВ не є її анулюванням на час перебування на спецЄП**!

** Див. відповідь на питання 1 тут: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html

Отже

оскільки звільнення від ПДВ не стосується постачань товарів походження з країн окупантів-агресорів, то й обов’язки платника ПДВ, пов’язані з постачанням таких товарів, у платника спецЄП не призупиняються

А от за усіма іншими операціями ПДВшні права й обов’язки призупиняються — включаючи й права на податковий кредит за «агресивними» та будь-якими іншими товарами (й послугами), якщо таке право виникло вже під час використання спецЄП. Звісно зупиняються й обов’язки реєструвати податкові накладні до закінчення періоду перебування на спецЄП/відновлення реєстрації платником ПДВ.

Декларування та сплата ПДВ. Тож нараховувати ПДВ за постачаннями «агресивних» товарів платник спецЄП зобов’язаний, а чи повинен від подавати декларацію з ПДВ, у якій відображати такі постачання? І коли він повинен сплачувати нарахований з таких постачань ПДВ до бюджету?

Так от, на нашу думку, не зважаючи на призупинення реєстрації, ПДВ-декларацію подавати необхідно, але у ній під час перебування платника на спецЄП мають відображатись лише операції з постачань російських і білоруських товарів, та нараховані з них податкові зобов’язання з ПДВ.

З однієї сторони маємо, що права та обов’язкі, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. XX ПКУ для платника спецЄП призупинені, але ж з іншої сторони обов’язок нараховувати ПДВ залишився. А оскільки податкові зобов’язання за такими постачаннями виникають, то відповідно виникає й обов’язок звітувати з ПДВ за тими місяцями, у яких відбувалися такі «ПДВ-об’єктні» постачання й виникали за ними за встановленими ПКУ датами ПЗ. А також — виникає й обов’язок сплачувати цей податок до бюджету.

Нагадаємо, що відповідно до п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Тобто оскільки об’єкти оподаткування ПДВ виникають, то у платника спецЄП виникає й обов’язок декларувати такі об’єкти. Не зважаючи при цьому на те, що щодо інших операцій його реєстрація платником ПДВ на період спецЄП призупинена і на те, що його звільнено від обов’язку подавати декларацію. Тобто, вважаємо, що це звільнення стосується лише тих платників спецЄП, які здійснюють виключно «ПДВ-необ’єктні» постачання.

До речі у консультації в БЗ 101.24 податківці необов’язковість подання платником спецЄП декларації з ПДВ обґрунтовують в першу чергу тим фактом, що у платника спецЄП відсутні об’єкти оподаткування ПДВ***! І саме у зв’язку з цим у нього відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ.

*** Та у відповіді на питання 2 — див. тут: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html

Але ця логіка становиться хибною, коли мова йде про виключення, а саме — про операції, за якими об’єкт оподаткування виникає! Тож у цих правил (звільнення від подання ПДВ-декларації та призупинення прав та обов’язків платника ПДВ) є виключення!

Отже, вважаємо, що

! платник спецЄП («призупинений» платник ПДВ), який протягом звітного місяця постачав російські та/або білоруські товари зобов’язаний:

— нараховувати за усіма такими постачаннями ПЗ з ПДВ;

— за підсумками такого місяця подавати декларацію з ПДВ, де відображати тільки (!) операції з постачання згаданих товарів та нарахований з них ПДВ;

— у встановлений 10-денний термін за граничним строком сплачувати загальну суму нарахованого за такими постачаннями ПДВ до бюджету

Можливо такий підхід і виглядає дещо фіскальним, але вважаємо, що окрім усього іншого він витікає й з духу даного виключення. Адже ця норма (другий абз. п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ) явно мала на меті обмежити реалізацію в Україні товарів країн-агресорів і зробити її максимально податково-невигідною під час дії воєнного стану.

Додамо також, що й конструкція побудови норм п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (спочатку перший абзац — про звільнення від ПДВ, подання звітності і призупинення ПДВ-реєстрації і одразу за ним — виключення для «агресивних» товарів ) також свідчать на користь зроблених нами висновків.

Звісно знайдуться «специ-колаборанти», які будуть стверджувати, що призупинення реєстрації спецЄПшника платником ПДВ розповсюджується взагалі на усі його обов’язки, тобто й на сплату ПДВ та звітування за операціями з постачання «агресивних» товарів. Тобто усі нараховані ПЗ за такими постачаннями це, типу «на ум пішло», скажімо, аж до закінчення перебування на спецЄП…

Але, по-перше, у такому разі законодавці виглядають не надто «адекватними», а по-друге, з усіх правил є виключення: і тут є — як виключення і з купи необ’єктних операцій, так і виключення із «всеосяжного» призупинення прав платників ПДВ…

Виписка/реєстрація ПН тощо. Звісно за такими постачаннями «агресивних» товарів спецЄПшники мали б складати та реєструвати в ЄРПН ПН, але останнє зараз для них технічно не можливо. Тому складені за такими постачаннями ПН вони, мабуть, мають «заморозити» до закінчення свого перебування на спецЄП. А після залишення спецЄП/повноцінного відновлення реєстрації платником ПДВ — одразу зареєструвати такі ПН. (Питання щодо своєчасності реєстрації таких ПН свідомо опускаємо…☺)

Звісно за поданими під час спецЄП деклараціями у «призупинених» платників у відповідних місяцях виникатиме сума перевищення ( перевищ). Але за рахунок цієї суми після повернення до лав повноцінних платників ПДВ ці «колишні» спецЄПшники зможуть зареєструвати ПН за такими постачаннями (відповідно до п.п. 2001.9 ПКУ), а їх покупці напевно зможуть навіть отримати ПК за такими придбаннями…

ЄП-база. До речі ці

суми ПДВ, уключені до цін «агресивних» товарів, не мають оподатковуватись 2 % ЄП (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ)

Тож загальною «податковою карою» за торгівлю «агресивними» товарами у платника спецЄП має бути: 20 (або 14, або 7) % суми ПДВ від обороту таких товарів (якщо ПК за ними не був заявлений до обрання спецЄП), але — за вирахуванням 2% від сум ПДВ — зекономлених на неоподаткуванні ПДВ єдиним податком.

«Агресивні» товари стануть «мирними»

Схоже, хтось успішно пролобіювал зміни до ПКУ і під шумок (під виглядом скасування ввізних пільг для спецЄПшників) повністю прибрал з ПКУ цей, другий абзац, з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, фактично скасувавши це оподаткування ПДВ постачань спецЄПшниками російських/білоруських товарів! ☹

Відповідні зміни вносяться до ПКУ вже проголосованим ВРУ законопроектом № 7418 від 30.05.2022 р. (принаймні в редакції закону, яка доступна на час написання нашої статті). Отже розглянуті нами ПДВ-проблеми фактично проіснували десь усього з 3 місяці…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі