№7

Держслужбовець, липень, 2017/№ 7 Інші номери журналу ›
  • АНТИКОРУПЦІЙНИЙ КАЛЕНДАР: ЛИПЕНЬ 2017 РОКУ Вітаємо наших читачів. Літо сягає свого апогею, спека певною мірою впливає і на активність подій в антикорупційній сфері. Це підтверджується невеликою кількістю подій, що мали місце у минулому місяці. Незважаючи на це, ми доклали зусиль для того, щоб ця стаття, у якій ми продовжуємо вести антикорупційний календар, була вам корисною.
  • КВАРТИРА У СПАДОК: ЧИ РОБИТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ В МАЙНОВОМУ СТАНІ? Суб’єкт декларування отримав у спадщину частину квартири. Оцінка цього майна не проводилась, і вартість його невідома. Чи повинен декларант у зв’язку із цим протягом 10 днів подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та якими нормами законодавства при цьому слід керуватись?
  • ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ОКРЕМИХ ПОЛОЖЕНЬ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ» СТОСОВНО НАЯВНОСТІ КОНФЛІКТУ ІНТЕРЕСІВ ПРИ ЗВЕРНЕННІ ОСОБИ ДО СУДУ ЗА ЗАХИСТОМ СВОЇХ ПРАВ В ЧАСТИНІ ВІДНОВЛЕННЯ ВИПЛАТИ ПЕНСІЇ, ЇЇ ПЕРЕРАХУНКУ
  • ОЦІНКА ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ: ЗАКОНОДАВЧІ ТА ПРОЕКТНІ НОРМИ Законом «Про державну службу» визначено, що результати службової діяльності державних службовців щороку підлягають оцінюванню. Але рік з моменту прийняття Закону минув, а результати діяльності держслужбовців формально керівники оцінити не можуть. Проекти Порядку оцінювання ніяк не пройдуть узгодження, а тому не можуть бути затверджені. У цій статті ми проаналізуємо «крайній», на момент підготовки цього випуску «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ», варіант Типового Порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців.
  • ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК В УСТАНОВІ: УТОЧНЮЄМО ПРАВИЛА ВЕДЕННЯ На жаль, тема військовозобов’язаних і призовників останнім часом особливо злободенна. Сьогодні на порядку денному — правила організації та ведення їх військового обліку за місцем роботи.
  • ВИКОНУВАЧ ОБОВ’ЯЗКІВ СТАРОСТИ: ЗАПОВНЮЄМО ТРУДОВУ КНИЖКУ До редакції останнім часом надходять запитання щодо внесення записів до трудової книжки осіб, які виконують обов’язки старост до проведення перших виборів старост в об’єднаних територіальних громадах. Ця стаття буде цікава, насамперед, для органів місцевого самоврядування, які представляють інтереси об’єднаних територіальних громад, де вже пройшли або незабаром пройдуть перші вибори старост. У ній ми розглянемо питання покладення виконання обов’язків старости на відповідних посадових осіб та надамо поради ОМС щодо заповнення трудових книжок цих посадових осіб.
  • ІНДЕКСУЄМО «БЮДЖЕТНУ» ЗАРПЛАТУ: ЩО ВРАХУВАТИ Правильно визначити «базовий» місяць — зробити перший крок на шляху індексації зарплати. Проте практика підкидає нестандартні ситуації, які можна побачити «під різним кутом». Як вирішити такі проблеми для працівників бюджетних установ, що врахувати і як трактувати окремі норми? На гарячі запитання індексації відповідає фахівець Мінсоцполітики.
  • СУМІСНИЦТВО ЗА КЗпП: ДЕЯКІ ПРАВОВІ НЮАНСИ ТА ПРАКТИКА СЬОГОДЕННЯ Одним із цілком законних способів реалізувати своє конституційне право на додаткову працю є оформлення на роботу за сумісництвом. При цьому для посадовців (в органах державної влади, місцевого самоврядування), а також для працівників державних та комунальних підприємств, установ, організацій (тобто для бюджетників) робота за сумісництвом має свої особливості. Окремо розглянемо нововведення, які торкнулися вимушених переселенців, нові норми з оплати праці та інші практичні питання. Також звернемо увагу на актуальні приклади із судової практики.
  • НА ВІДПУСТКУ ПРИПАВ СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ: ЯК ВИЗНАЧИТИ ЇЇ ТРИВАЛІСТЬ При визначенні на практиці тривалості різних видів відпусток у випадках, коли на їх період припадають святкові і неробочі дні, у кадровиків виникають запитання. Тому у цьому матеріалі ми розглянемо найпопулярніші види відпусток і наочно покажемо, коли святкові та неробочі дні враховуються (а коли — ні) при розрахунку їх тривалості.
  • ХТО МАЄ ВХОДИТИ ДО СКЛАДУ ДИСЦИПЛІНАРНОЇ КОМІСІЇ? У державному органі працює близько 100 державних службовців. Із них частина (близько 30 %) є членами первинної профспілкової організації, а значно більша частина (близько 70 %) не входить до її складу. У цьому державному органі планується затвердити склад дисциплінарної комісії у кількості 6 осіб, а саме: 3 особи — від керівника державного органу та 3 особи від «трудового колективу». Чи необхідно, задля представлення у дисциплінарній комісії інтересів всіх верств колективу, включити до її складу в частині «від колективу» пропорційно чисельності державних службовців осіб, які перебувають в профспілковій організації, із представників профкому первинної профспілкової організації, а частину державних службовців, які не входять до складу первинної профспілкової організації, — обрати на загальних зборах? Чи правильно буде вважати у цьому випадку представниками дисциплінарної комісії від «трудового колективу»: 1 особу — представника профкому первинної профспілкової організації державного органу, делегованого від проф кому, та 2 особи — представників, обраних на загальних зборах від частини колективу, які не є членами профспілки? (Кіровоградська обл.)
  • ЩО МАЄТЬСЯ НА УВАЗІ ПІД РІВНОЗНАЧНОЮ ЧИ НИЖЧОЮ ПОСАДОЮ В ОМС? Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що прийняття на службу здійснюється за загальним правилом на конкурсній основі. Але, у разі необхідності, за згодою сторін посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору. Що мається на увазі під рівнозначною чи нижчою посадою? Чим це врегульовано? (Сумська обл.)
  • ДРУГА ПІДСТАВА ДЛЯ СОЦВІДПУСТКИ НА ДІТЕЙ: ВИЗНАЧАЄМО ТРИВАЛІСТЬ В установі працює жінка — мати двох дітей віком 7 і 11 років. З батьком старшої дитини працівниця розлучена, але батько брав участь у її вихованні. Вона вийшла заміж вдруге і у цьому шлюбі народила молодшу дитину, але новий чоловік не всиновлював дитину жінки від першого шлюбу. У лютому 2017 року вона скористалася соцвідпусткою на дітей за підставою «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» тривалістю 10 календарних днів, на який вона має право у 2017 році. У травні 2017 року її колишній чоловік — батько старшої дитини помер. Чи виникає у працівниці право на соцвідпустку на дітей за 2017 рік й за підставою «одинока мати»? Якщо так, то чи необхідно цій працівниці надати соцвідпустку на дітей за 2017 рік тривалістю ще 7 календарних днів? (Львівська обл.)
  • ЩОРІЧНА ВІДПУСТКА НЕ ВИКОРИСТАНА ЗА ДВА РОКИ: ГРОШОВІЙ КОМПЕНСАЦІЇ — ТАК? В нашій установі є працівники, якими щорічна відпустка не використана за два робочі роки. Деякі з них, не звільняючись, бажають отримати грошову компенсацію за невикористані дні цієї відпустки. Чи має роботодавець задовольнити такі прохання працівників? (Херсонська обл.)
  • ВІДКЛАДЕНЕ ПРАВО ДРУГОГО КАНДИДАТА НА ЗАЙНЯТТЯ ВАКАНТНОЇ ПОСАДИ: УМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ У березні поточного року було проведено конкурс та обрано переможця на посаду головного спеціаліста одного з відділів місцевої адміністрації. У липні цей переможець піде у декретну відпустку з подальшим переходом у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років. Що робити службі персоналу: запропонувати цю посаду другому переможцю цього конкурсу чи призначити новий конкурсний відбір, адже умови призначення на посаду змінилися? (Чернівецька обл.)
  • ВІДКЛИКАЛИ З ВІДПУСТКИ? ВІДШКОДУЙТЕ! Держслужбовець знаходиться у щорічній додатковій відпустці. Які є нюанси відкликання з такого виду відпустки? (Одеська обл.)
  • ВИХІДНА ДОПОМОГА ПРАЦІВНИКОВІ — ЧОРНОБИЛЬЦЮ 1 КАТЕГОРІЇ: (3 + 1) АБО ТІЛЬКИ 3? Працівник (сторож районної ради) є особою, постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеною до 1 категорії. З 4 липня 2017 року разом з іншими працівниками підприємства він буде звільнений у зв’язку із скороченням штату (ч. 1 ст. 40 КЗпП). Відповідно до норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII чорнобильцям при звільненні належить виплачувати допомогу у трикратному розмірі середньомісячної зарплати. А відповідно до ст. 44 КЗпП, особам, звільненим на підставі ч. 1 ст. 40 КЗпП, вихідна допомога повинна виплачуватися у розмірі однієї середньомісячної зарплати. Підкажіть, як повинна виплачуватися вихідна допомога працівникові — чорнобильцю 1 категорії: на підставі обох законодавчих документів або тільки одного — Закону № 796? (Харківська обл.)
  • КЕРІВНИК ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ: ЧИ ЗАВЖДИ ЦЕ КЕРІВНИК ДЕРЖОРГАНУ? Поясніть, будь ласка, чи вважається керівником держслужби керівник структурного підрозділу райдержадміністрації, утвореного як юридична особа публічного права, і чи має він відповідно право встановлювати державним службовцям цього структурного підрозділу додаткові стимулюючі виплати та притягувати до відповідальності, якщо призначення на посади усіх працівників цього структурного підрозділу здійснює голова райдержадміністрації. Окремої кадрової служби в них нема, але є свій бухгалтер. (Хмельницька обл.)
  • ЧИ ОБМЕЖЕНА У ЧАСІ ВИПЛАТА ЗА ДОДАТКОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ У ЗВ’ЯЗКУ З ВИКОНАННЯМ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ? Кадрова служба райдержадміністрації запевняє, що доплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця може здійснюватися лише 6 місяців, але в Законі «Про державну службу» термін виплати цієї доплати не вказано, можливо, існують роз’яснення стосовно даного питання? (Запорізька обл.)
  • ЧИ Є ОБМЕЖЕННЯ ПО ВСТАНОВЛЕННЮ ВИПРОБУВАЛЬНОГО ТЕРМІНУ НА ДЕРЖАВНІЙ СЛУЖБІ? Працівник державного органу, який виконував функції з обслуговування (провідний інспектор адміністративно-господарського відділу), успішно пройшов конкурс на заміщення вакантної посади державного службовця. Чи можна призначити його на цю посаду з випробувальним терміном менше одного місяця (наприклад, 15 днів)? На державну службу він поступає вперше. (Рівненська обл.)
  • КУДИ СКАРЖИТИСЬ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЮ, ЯКЩО ВІН НЕ ПРОЙШОВ КОНКУРС До якого державного органу має право оскаржити рішення конкурсної комісії учасник конкурсу, який не пройшов конкурсний відбір на зайняття вакантної посади державної служби? (Луганська обл.)
  • ЧИ МОЖЛИВЕ ВСТАНОВЛЕННЯ НЕПОВНОГО РОБОЧОГО ЧАСУ І НЕПОВНОГО РОБОЧОГО ТИЖНЯ ОДНОЧАСНО? Чи допускається встановлення неповного робочого часу через зменшення тривалості робочого дня, і неповного робочого тижня одночасно? (Черкаська обл.)
  • ЩОДО ВИПЛАТИ МАТДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ ПИТАНЬ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ Лист Національного агентства з питань державної служби України від 20.02.2017 р. № 1505/13-17
  • ЩОДО ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ УЧАСТІ У КОНКУРСІ Роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби від 05.04.2017 р. № 25-р/з
  • ЩОДО ІНІЦІЮВАННЯ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОВАДЖЕННЯ СТОСОВНО ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ Роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби від 09.02.2017 р. № 24-р/з
  • ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ОКРЕМИХ ПОЛОЖЕНЬ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ» СТОСОВНО ЗАХОДІВ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ
  • ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ПОВАЖНОЇ ПРИЧИНИ НЕСВОЄЧАСНОГО ПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЙ ОСОБИ, УПОВНОВАЖЕНОЇ НА ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ АБО МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
  • СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ДЛЯ ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ. МАТЕРІАЛИ КРУГЛОГО СТОЛУ З нагоди річниці прийняття нового Закону «Про державну службу» Громадська рада при НАДС виступила організатором круглого столу «Соціальні гарантії для державного службовця як один з ключових факторів позитивного іміджу державної служби в Україні. Сучасний стан та перспективи». У цьому випуску «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ» ми публікуємо деякі матеріали з цього заходу.
  • «Я-ІНТЕРПРЕТАЦІЯ», АБО ІННОВАЦІЙНА ОСВІТНЯ ТЕХНОЛОГІЯ «ПОРТФОЛІО» ПІД ЧАС ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПУБЛІЧНИХ СЛУЖБОВЦІВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі