№5

Держслужбовець, травень, 2017/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційний календар: травень 2017 року Вітаємо наших шановних читачів з третім — останнім весняним місяцем, з усіма святами, які дарує нам травень. Ми, як і раніше, із задоволенням продовжуємо висвітлювати найбільш цікаві та значимі події в антикорупційній сфері, що мали місце у квітні та найбільш вірогідно прогнозовані у травні поточного року. На початку звернемо увагу на той факт, що 1 травня 2017 року спливає рік по тому, як в українському законодавстві діє нове законодавство про державну службу, і цьому питанню ми також у нашій статті приділимо увагу, але через призму антикорупційного законодавства. Проте, все по порядку.
  • Е-декларація: контроль та повна перевірка У березневому номері «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ» ми розповідали про рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10.02.17 р. № 563, яким затверджено Порядок проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Як і обіцяли, цього разу розберемо Порядок «по кісточках», звертаючи увагу на всі деталі.
  • З 1 травня нові розміри прожитмінімуму: на що вони вплинуть З 1 травня 2017 року збільшилися розміри прожиткового мінімуму. На що вони вплинули та які працеоплатні і податкові показники залишилися без змін? Дізнаєтеся із сьогоднішньої статті.
  • Зміни до Закону «Про державну службу»: що пропонує КМУ (продовження) У минулому випуску «Держслужбовця» ми частково розглянули урядовий законопроект про внесення змін до чинного Закону України «Про державну службу». У цій статті — продовження огляду.
  • «І возвеличимо на диво і розум наш, і наш язик...»: про мовну атестацію кандидатів у держслужбовці «Нарешті цей довгоочікуваний нормативний документ прийнято...», — хтось із працівників служб персоналу зітхнув із полегшенням. «Де ви взялися на нашу голову...», — подумали інші. А от про що подумали керівники вищих навчальних закладів, які проводитимуть атестацію претендентів на посади державної служби, та керівники державних органів, зрозуміємо після аналізу Порядку атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою.
  • Щодо набуття повноважень сільськими, селищними, міськими головами У березні набрав чинності прийнятий Верховною Радою України 09.02.2017 р. Закон № 1850-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів». Цим документом внесено зміни до законів України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» та від 14.07.2015 р. № 595-VIII «Про місцеві вибори». Що саме змінилося — розповімо у цій статті.
  • Староста та його повноваження: вивчаємо нововведення Нагадаємо, що 09.02.2017 р. Верховною Радою України було прийнято Закон України № 1848-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища». Тож, на нашу думку, не зайвим буде «пройтись» основними положеннями цього Закону та зробити акценти на певних моментах.
  • Ознаки брехні Розуміти, коли тебе обманюють, — одне з найбільших сподівань усіх людей. А головне — це корисний життєвий навик у безлічі ситуацій, у спілкуванні з колегами, підлеглими, партнерами, з друзями та близькими… Ось тільки зробити це не так і просто. Пол Екман, дослідник брехні, який був реальним прототипом доктора Лайтмена, героя серіалу «Обдури мене» (Lie to me), описав низку ознак, на які варто звернути увагу, щоб передбачити брехню. Давайте їх розглянемо.
  • Ведення трудових книжок: виправлення, уточнення, змінення неправильних записів Досить важливо працівникам кадрових служб правильно вносити записи до трудової книжки, яка і досі залишається основним документом про трудову діяльність працівника. Та як би працівник кадрової служби уважно не стежив за правильністю ведення трудових книжок, до яких заносяться відомості про роботу, заохочення, а також нагороди за успіхи в роботі, проте завжди існує так званий людський фактор та від допущення помилок ніхто не застрахований. У разі виявлення внесення неточних або неправильних записів до трудової книжки чи в разі зміни ним прізвища, імені, по батькові та дати народження або зміни назви структурного підрозділу організації чи назви самої організації до трудової книжки службовця має бути внесено відповідні зміни або виправлення. У цій статті поговоримо, як правильно виправити ситуацію, якщо запис у трудову внесено неточно чи помилково або запис потребує змін.
  • Відпустка без збереження зарплати: нюанси надання Відпустка «за свій рахунок» — універсальний спосіб для працівника вирішити особисті проблеми або урвати час для відпочинку (нехай і безоплатного), коли оплачувані відпустки уже використані. При вирішенні питання щодо оформлення відпустки без збереження зарплати першу скрипку грає бажання працівника, тобто ініціатива скористатися цією відпусткою має йти саме від нього. І ніякої самодіяльності від роботодавця! Прерогативою примусово відправляти працівників у відпустки «за свій рахунок» наділені лише керівники окремих держструктур. Як оформити відпустку без збереження зарплати і про які підводні течії слід пам’ятати — у статті.
  • На щорічну відпустку припали травневі свята: які дати враховувати Працівнику установи надано частину щорічної основної відпустки тривалістю 14 календарних днів з 26.04.2017 р. Як потрібно було правильно визначити дату закінчення цієї відпустки у зв’язку з тим, що на її період припадають травневі свята, а тому робочий день з 08.05.2017 р. (понеділок) перенесено на 13.05.2017 р. (субота)? Чи повинен був вказаний працівник вийти на роботу в суботу 13.05.2017 р.?
  • Відпускні виплачено не до відпустки, а після — яка відповідальність? Працівник управління іде у щорічну основну відпустку, але роботодавець виплатив йому відпускні не за три дні до початку відпустки, а після її закінчення. Яка відповідальність передбачена за це для роботодавця і чи можна її уникнути?
  • Перевикористана щорічна основна відпустка: чи утримувати відпускні при звільненні через переведення В орган місцевого самоврядування 01.05.2016 р. прийнято на службу посадову особу (юриста). У грудні 2016 року він скористався щорічною основною відпусткою тривалістю 30 календарних днів. Ця посадова особа звільнилася у порядку переведення до Нацполіції 28.02.2017 р. Чи повинні були ми при проведенні з ним остаточного розрахунку утримувати відпускні, виплачені за «наперед» надані 5 календарних днів щорічної основної відпустки?
  • Звільнення через скорочення штату до закінчення 2 місяців: коли допустимо У місцевій державній адміністрації прийнято рішення про скорочення штату персоналу. Працівників (з числа обслуговуючого персоналу), яких передбачається звільнити через скорочення штату, письмово попереджено за два місяці. Проте є особи, які бажають звільнитися за підставою «скорочення штату працівників» до закінчення двомісячного строку попередження. Чи може керівник задовольнити таке прохання працівників? Якщо так, то чи виплачувати таким працівникам вихідну допомогу?
  • Установлюємо неповний робочий час для працівника: індивідуальні нюанси Психолог суду звернувся до керівництва установи з проханням установити йому неповний робочий час з 01.05.2017 р. — змінити 40-годинний робочий тиждень на 30-годинний (з оплатою праці на 0,75 ставки). Бажаний графік роботи психолога терцентру такий: з понеділка по середу — з 08:00 до 17:00 (перерва на обід — з 12:00 до 13:00), у четвер — з 08:00 до 15:00 (перерва на обід — з 12:00 до 13:00), п’ятниця — вільний від роботи день, субота і неділя — вихідні дні. Виникають такі запитання: 1. Чи повинен роботодавець запровадити неповний робочий час із графіком роботи, за яким бажає працювати працівник, або він все ж таки може наполягати на графіку роботи, який задовольняє інтересам робочого процесу? 2. Як правильно скласти наказ про установлення неповного робочого часу з указаним графіком роботи, зокрема чи необхідно у цьому наказі прописувати фразу «з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу»? 3. Після запровадження вказаного графіка роботи: чи скорочується на одну годину робочий день напередодні святкового дня, чи підлягає переносу вихідний день, який збігається із святковим, як визначити норму тривалості робочого часу для 2017 року? 4. Як оплачувати працю такого працівника, якщо в одних місяцях він відпрацьовує більше годин, ніж належить на 0,75 ставки, а в інших — навпаки менше?
  • Строки давності та «трудові» штрафи Чи існують строки давності для притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю на підставі ст. 265 КЗпП?
  • Щодо відповідальності за порушення законодавства про працю Лист Державної служби України з питань праці від 04.01.2017 р. № 54/4.1/4.1-ДП-1
  • Щодо надання працівнику щорічних відпусток Лист Державної служби України з питань праці від 25.01.2017 р. № 828/4.3/4.1-ДП-17
  • Щодо забезпечення рівня мінімальної зарплати Лист Міністерства соціальної політики України від 17.02.2017 р. № 391/0/101-17/282
  • Щодо дійсності медичних довідок форми № 133/о Роз’яснення Міністерства охорони здоров’я України*
  • Щодо виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік* Лист Міністерства соціальної політики України від 31.03.2017 р. № 1008/0/101-17/285
  • Щодо включення винагороди за підсумками роботи за рік при обчисленні середньої зарплати за 2 місяці Лист Міністерства соціальної політики України від 20.04.2017 р. № 1225/0/101-17/282
  • Про оплату роботи працівників патронатних служб Сьогодні особливе місце в системі державних органів відведено патронатним службам. Певна річ, що на будь-якій роботі дієвою мотивацією є оплата праці. Тому розглянемо детальніше нові умови оплати праці працівників патронатних служб у державних органах.
  • Нюанси надання відпусток внутрішнім сумісникам
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі