№3

Держслужбовець, березень, 2018/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Сторінка антикорупціонера: погляд з середини. Фінконтроль, конфлікт інтересів Вітаємо шановних читачів з початком весни. Бажаємо гарного весняного настрою, а жінок вітаємо з першим весняним святом — Міжнародним жіночим днем. Увазі читачів, зокрема, пропонується стислий огляд як порушень, за якими Національним агентством з питань запобігання корупції вжито відповідних заходів реагування, так й іншої розміщеної на офіційному веб-сайті НАЗК (nazk.gov.ua) інформації (у тому числі роз’яснень), пов’язаної з дотриманням вимог антикорупційного законодавства, а також коментар до деяких норм антикорупційного законодавства.
  • Вищий антикорупційний суд: засади функціонування Верховною Радою України 01 березня було прийнято за основу проект Закону «Про Вищий антикорупційний суд». Виходячи із задекларованих завдань, спеціалізований антикорупційний суд має розглядати кримінальні провадження, пов’язані із вчиненням правопорушень, які містять корупційну складову. Передбачається поширити юрисдикцію Вищого антикорупційного суду (далі — ВАС) на всю територію України. У цій статті ми розглянемо законодавчі засади функціонування ВАС і деякі зміни до законодавчих актів, які пропонується внести у зв’язку з прийняттям зазначеного вище законопроекту.
  • Е-декларування: нюанси дотримання законодавчих норм Як зазначається у ч. 1 ст. 45 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції», суб’єкти декларування зобов’язані щороку, до 1 квітня, подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК. Водночас це лише один тип декларації в рамках здійснення фінансового контролю, який подає відповідна особа під час здійснення своїх повноважень. Тож у цій статті нагадаємо про антикорупційні норми, що регулюють здійснення такої багатогранної процедури, як Е-декларування.
  • InCiSE: новий підхід до оцінювання ефективності державної служби Ефективна державна служба є конкурентною перевагою будь-якої держави в сучасному глобалізованому світі. Абсолютно зрозумілим є той факт, що ефективність державної служби підлягає постійному моніторингу та вдосконаленню. Тому питання якості урядування є нагальною потребою державної служби і постійно обговорюються аспекти вимірювання показників її діяльності.
  • Новації державної служби у контексті роботи Ради управління людськими ресурсами* Рада управління людськими ресурсами державної служби при НАДС розпочала свою роботу. 16 лютого відбулось перше організаційне засідання Ради — консультаційно-дорадчого об’єднання, до складу якого увійшли представники HR-департаментів 68 центральних органів виконавчої влади. Організатором заходу виступив Генеральний департамент з питань управління персоналом на державній службі НАДС.
  • Інтегрована інформаційна система управління людськими ресурсами на державній службі «HRMis»* Нагадаємо. Інформаційна система управління людськими ресурсами в державних органах (далі — інформаційна система) є одним з інструментів розвитку інформаційного суспільства, впровадження якого сприятиме створенню умов для здійснення відкритого, прозорого та ефективного державного управління із застосуванням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій з метою формування нового типу держави, політика якої орієнтована на задоволення потреб громадян. Реалізація Концепції впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами в державних органах передбачена на період до 2020 року та здійснюється у три етапи.
  • Чи можна розробити KPI для бухгалтерської служби? KPI (Key Perfomance Indicator) — це показник виконання поставленої мети. Мета — це результат, який ми хочемо отримати, поліпшивши якийсь із процесів. У цій статті поговоримо про визначення KPI для бухгалтерської служби.
  • Приклади визначення та перегляду KPI для деяких посад державної служби
  • Порушення службової дисципліни: норми і визначення За невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, визначених Законом України «Про державну службу» та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією, а також порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни державний службовець притягається до дисциплінарної відповідальності. Що мається на увазі під визначенням «інше порушення службової дисципліни»?
  • Спецперевірка при просуванні по службі З 2011 року працюю головним спеціалістом в органі виконавчої влади (категорія «В»). Раніше спецперевірку не проходила. У лютому місяці пройшла конкурсний відбір на посаду категорії «Б». Відповідно до ст. 56 Закону України «Про запобігання корупції» перевірка не проводиться щодо претендентів, які перебувають на посадах в державних органах та призначаються в порядку переведення чи просування по службі на посади в межах того ж органу. Чи потрібно зараз проводити спецперевірку щодо мене?
  • Декларація особи, яка припинила діяльність, подана невчасно Особа, яка припинила діяльність, пов’язану з виконанням функції держави, не дотримала терміни і подала відповідний вид декларації невчасно. На неї склали протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1726 КУпАП. Протокол склав співробітник Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України. У яких випадках суд може звільнити порушника від відповідальності у зв’язку з малозначністю?
  • Порушення вимог фінконтролю у період відпустки для догляду за дитиною Працівник знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. До організації, в якій працює цей працівник, надійшов лист Департаменту захисту економіки Національної поліції України, у якому зазначено, що на працівника складено протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1726 КУпАП. Чи можливо притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності у період перебування у відпустці та якщо немає рішення суду? Чи можливо розпочати службове розслідування стосовно працівника, який знаходиться у відпустці, та якщо немає рішення суду?
  • Кошти, отримані від виграшу, відображаються у декларації Які саме доходи та подарунки відображаються у декларації? Чи потрібно там зазначати субсидію або пільги батьків? Чи слід відображати у декларації кошти, отримані від виграшу у грі «Лото-забава»?
  • Працівники держорганів, які виконують функції з обслуговування: перелік посад розширено КМУ своєю постановою вніс зміни до критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування. Які критерії є актуальними на сьогодні?
  • Заміщення чи додаткове навантаження? Що з оплатою праці? На час лікарняного заміщую заступника начальника відділу. У моїй посадовій інструкції не прописано, що повинна на час відсутності заміщувати начальника відділу чи заступника начальника. Згідно з наказом мене звільнили від виконання обов’язків за основним місцем роботи. Мені виплачується доплата у розмірі різниці між фактичним окладом і окладом працівника , якого заміщую. Всі інші доплати (ранг, вислуга, надбавка) нараховуються на мій оклад головного спеціаліста, а не на оклад працівника, якого заміщую. Прошу надати роз’яснення щодо нарахування зарплати в моєму випадку. Як правильно вона повинна бути нарахована?
  • Додаткова відпустка за стаж держслужби: чи компенсується за період мобілізації та військової служби працівника Держслужбовець з березня 2014 року по 04.01.2018 р. включно був мобілізований до Збройних Сил України з наступним переходом на військову службу за контрактом. За цей період працівнику виплачувався середній заробіток. Чи має право такий працівник при звільненні на компенсацію за невикористані основну та додаткову відпустки (за стаж держслужби) за період мобілізації та служби за контрактом, якщо він був звільнений від виконання службових обов’язків на цей період? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку, якщо місяць звільнення (січень 2018 року) відпрацьовано неповністю?
  • В. о. старости: нюанси нарахування заробітної плати Які є нюанси нарахування і виплати заробітної плати особам, на яких покладено виконання обов’язків старости?
  • Службовець ОМС став посадовою особою: як коригувати відпускні Службовця (посадовий оклад — 1895 грн.), який працює в органі місцевого самоврядування, 18 січня 2018 року за результатами конкурсу перевели на посаду спеціаліста (посадовий оклад — 2500 грн.). З 19 лютого він пішов у щорічну відпустку. Чи коригувати заробітну плату за посадою службовця органу місцевого самоврядування на коефіцієнт підвищення окладу при розрахунку відпускних?
  • Щодо права жінки на першочергове використання соціальної додаткової відпустки на дітей Лист Міністерства соціальної політики України від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284
  • Як визначити період для використання соцвідпустки на дітей: шукаємо відповідь разом із Мінсоцполітики Коментар до листа Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284
  • Щодо надання соціальної додаткової відпустки на дітей з початку року Лист Міністерства соціальної політики України від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284
  • Працівниця вважається працюючою в період її перебування в щорічній відпустці, відпустці без збереження зарплати Коментар до листа Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284
  • Щодо компенсації за роботу у вільний від роботи день Лист Міністерства соціальної політики України від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284
  • Працівник працює у вільний від роботи день: коли можна і як компенсувати? Думка Мінсоцполітики Коментар до листа Мінсоцполітики від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284
  • Електронне урядування: проблеми, пріоритети, завдання «Стратегія реформування державного управління України на 2016-2020 роки» та «Концепція розвитку електронного урядування в Україні» мають поступово суттєво модернізувати діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування. Метою Стратегії є вдосконалення системи державного управління і, відповідно, підвищення рівня конкурентоспроможності країни. Як це стосується держслужбовців, працівників державних органів, службовців ОМС? Що варто уваги кадровиків та юристів? Про це й не тільки — докладніше у матеріалі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі