№8

Держслужбовець, серпень, 2020/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційний калейдоскоп: дещо про спецперевірку, конфлікт інтересів та розгляд повідомлень викривачів На дворі серпень, літо вийшло на фінішну пряму, щоб передати естафету наступній порі року — осені. Ми раді вітати наших читачів. Літній період практично не сповільнив антикорупційні процеси, що відбуваються в країні, серед яких активна робота Національного агентства з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) над проєктом Антикорупційної стратегії на 2020 — 2024 роки, а також над Концепцією навчання працівників уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції. У сьогоднішній статті ми зупинимося на таких питаннях: спеціальна перевірка як один із превентивних антикорупційних заходів, конфлікт інтересів та специфіка розгляду повідомлень викривачів.
  • Антикорупційна програма: особа, відповідальна за реалізацію Чи можна покладати виконання обов’язків особи, відповідальної за реалізацію антикорупційної програми юридичної особи, на одного з працівників юридичної особи?
  • Уповноважений підрозділ з питань запобігання та виявлення корупції: штатна чисельність Норми щодо забезпечення державними органами виконання обов’язкових вимог встановлення мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції передбачені наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 24.03.2020 р. № 112/20. Про можливі нормативні варіанти штатної чисельності «уповноважених» поговоримо далі.
  • Правовий статус викривача*
  • Е-паспорт на порталі «Дія» в кадровій діяльності На початку квітня 2020 року був запущений портал державних послуг «Дія». А наприкінці місяця Мінцифри презентувало в мобільному додатку «Дія» електронні версії ID-картки та біометричного закордонного паспорта. Причому було заявлено, що «паспорт у смартфоні» зможе цілком замінити собою документ у паперовому вигляді або ID-картку. Наскільки застосовна така новинка в кадровій діяльності? Зараз ми це з’ясуємо.
  • Конфлікт інтересів & оплачувані громадські роботи Приводом для написання цієї статті стало запитання читача: «Чи можливо влаштувати на оплачувані громадські роботи за направленням центру зайнятості на посаду підсобного робітника, який є чоловіком головного бухгалтера сільської ради? Чи не виникне в цій ситуації конфлікт інтересів, адже передбачаються роботи з наведення належного санітарного стану на території села (а саме викошування бур’янів та карантинних рослин), пов’язані зі списанням бензину, мастила та запасних частин до мотокоси? Згідно з посадовими обов’язками списання здійснює головний бухгалтер (посадова особа ОМС)». Надаємо відповідь.
  • Відпустка сумісника: чи можна відпочивати працюючи? Чи можна надати відпустку суміснику, якщо він продовжує працювати дистанційно за основним місцем роботи?
  • Призначення персоналу за новими нормами: що змінилось Кабінет Міністрів України прийняв зміни до постанови «Деякі питання призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2» від 22 квітня 2020 року № 290. Про те, які змінені норми слід врахувати найближчим часом при доборі і призначенні персоналу, — у цій статті.
  • Хто з військових має подавати декларацію?*
  • Порядок здійснення дисциплінарного провадження: новітні зміни Постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2020 року № 685 були внесені зміни до порядку здійснення дисциплінарного провадження. Порядок визначає процедуру здійснення дисциплінарними комісіями проваджень стосовно державних службовців. Чи підуть на користь діяльності комісій ці зміни, розглянемо у цій статті.
  • Додаткова відпустка жінці, яка має дітей Надання додаткової відпустки жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю, є обов’язком державного органу, в якому така жінка працює. Але на практиці виникають питання з наданням такої відпустки. Якої тривалості (10 або 17 календарних днів) має бути відпустка жінки, яка має дитину з інвалідністю віком 15 років та дитину віком 7 років? Якої тривалості має бути відпустка жінки, яка має дитину віком 15 років та дитину віком 13 років, яка нею усиновлена? Чи є підстави для надання такої відпустки жінці, яка має двох дітей віком 15 та 9 років?
  • Посадова особа призвана на військову службу: чи зберігається місце роботи? Як правильно діяти посадовій особі ОМС у разі надходження повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю? Чи побоюватись їй звільнення або ж робоче місце за нею зберігається на час служби? Відповіді на ці та інші запитання — в нашій статті.
  • Від діловода до посадової особи: що з надбавкою за вислугу років? Підкажіть, будь ласка, чи зберігається стаж роботи службовця (діловод) в ОМС після переведення (на конкурсній основі) на посаду посадової особи місцевого самоврядування (спеціаліст) для нарахування надбавки за вислугу років?
  • Щорічна відпустка після декрету: розраховуємо «відпускний» стаж Працівниця прийнята на роботу за трудовим договором 14.02.2017 р. Тривалість щорічної основної відпустки — 24 дні. З 30.07.2017 р. по 22.08.2017 р. вона використала всі 24 дні цієї відпустки. З 23.08.2017 р. по 26.12.2017 р. їй надана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (126 к. дн.). З 27.12.2017 р. по 08.06.2020 р. вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. З 09.06.2020 р. перервала відпустку для догляду за дитиною та стала до роботи. А 22.06.2020 р. надала заяву про надання щорічної основної відпустки. Чи має право працівниця на щорічну основну відпустку? Якщо так, то якої тривалості відпустку можна надати?
  • Типові помилки під час врегулювання конфлікту інтересів* Обов’язок особи повідомити безпосереднього керівника про наявність у неї конфлікту інтересів законодавчо пов’язаний з обов’язком керівника, передбаченим у частині третій Закону № 1700, протягом двох робочих днів після отримання такого повідомлення прийняти рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів, повідомити особу про таке рішення і вжити заходів щодо врегулювання конфлікту інтересів у підлеглої особи. У цій статті хотілося б звернути увагу на помилки, яких припускаються керівники при вирішенні питання щодо врегулювання конфлікту інтересів у підлеглого.
  • Відповідальність за невиконання законних вимог НАЗК НАЗК за результатами проведеного моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та інших обмежень у діяльності окремих осіб, уповноважених на виконання функцій держави, внесено керівнику державного органу відповідний припис, у якому вимагалось, серед іншого, провести службове розслідування щодо виявлення причин та умов, які призвели до вчинення певного правопорушення. Разом з тим, у більшості випадків посадові особи, яким адресовано припис, інформують НАЗК про результати службових розслідувань, які були проведені лише відносно осіб, що вчинили правопорушення, не досліджуючи причини та умови, які призвели до вчинення відповідного правопорушення. Тож про умови виконання зазначених приписів — у цьому матеріалі.
  • Незаконне використання інформації: судова практика за ст. 1728 КУпАП У цій статті на прикладах судової практики за ст. 172 КУпАП поговоримо про незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв’язку з виконанням службових повноважень.
  • Староста — депутат ради? У зв’язку із змінами законодавства про місцеве самоврядування читачі запитують: «Чи може староста бути депутатом ради?»
  • Відпустки в ОМС: щорічна основна, «за стаж» тощо Так, цього року про відпустки ми почали згадувати дуже рано. Ну що ж поробиш, усьому виною коронавірус та карантин. Він не дав нам дуже розгулятися літом, але ще є місяць, щоб встигнути відпочити, а можливо, й запланувати відпустку на «бархатну» осінь! Тож давайте пройдемося «відпускними» особливостями для працівників органів місцевого самоврядування.
  • Performance management — цикл управління ефективністю організації У цій статті ви дізнаєтеся все про цикл управління ефективністю організації (Performance Management Cycle), його витоки, чотири етапи цього процесу і сучасні способи його використання для організацій, які думають про своє майбутнє.
  • Уміння керівника: три види навичок, необхідних менеджерові Управління — не просте завдання. Для його здійснення потрібні знання і досвід. Тому й існує ієрархія — організаційна структура, в якій кожен представник організації, що володіє достатніми знаннями, досвідом і навичками, має можливість перейти на більш високий рівень управлінської піраміди. У статті розберемося з трьома основними управлінськими навичками, а також поговоримо про їх зв’язок з ієрархічною структурою організації.
  • Запити в рамках законодавства про запобігання корупції Пропонуємо вашій увазі варіант запиту правоохоронних органів про надання інформації (копій документів), які в подальшому можуть бути використані проти інтересів ради або її службових осіб. Нормативне обґрунтування, чому такий запит не може бути задоволений, читайте у цій статті.
  • Доступ до держтаємниці: відповідальність осіб, завдання для держорганів Днями на підставі постанови КМУ від 1 липня 2020 року № 554 «Про внесення зміни до пункту 1 Критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування» з 07.07.2020 р. змінено поняття групи працівників, яких раніше було віднесено до тих, які виконують функції з обслуговування держоргану. Тепер на фахівців, які працюватимуть з документами, що містять державну таємницю, та безпосередньо державні органи очікуватимуть нові завдання, додаткове юридичне та фінансове «навантаження» стосовно специфіки діяльності зі збереження державної таємниці та здійснення певних виплат. Про це та інше розповімо докладніше.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі