№6

Держслужбовець, червень, 2020/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційний калейдоскоп: щодо контролю декларацій за новими правилами Нас, українців, тішить те, що нарешті настало літо, пом’якшилися заходи, пов’язані з протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), життя країни поступово переходить у звичайний режим. Публічних службовців тішить закінчення деклараційної кампанії, яка цього року була тривалою, зазнавши при цьому змін у законодавстві. Але закривати тему фінансового контролю ще зарано. Адже розпочався другий етап «деклараційної кампанії» — так би мовити, контрольний, який передбачає проведення різних видів контролю декларацій. І до цього етапу Національне агентство з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) встигло підготуватися, видавши деякі нормативні документи. Зупинимося на питаннях контролю декларацій.
  • Уповноважені підрозділи & факт подання декларацій Історія утворення підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції розпочалась багато років тому з Програми невідкладних заходів, які спрямовані на боротьбу з корупцією і підлягають здійсненню в 1998 році.
  • Оплата праці державних службовців: концепція і практика Питання оплати праці державних службовців є одним з найгостріших для державної служби в багатьох країнах світу, в тому числі й в Україні. За часи незалежності питання оптимізації оплати праці державних службовців постійно перебувають у фокусі особливої уваги як керівників вищого рівня державного управління, так і представників громадськості та науковців. Сьогодні в Україні запропонована нова концепція реформування системи оплати праці державних службовців, яка має змінити певні принципи і підходи до формування заробітної плати вітчизняних чиновників. А що ж про це все думають самі державні службовці?
  • Методичні рекомендації щодо визначення спеціальних вимог до осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорій «Б» і «В»
  • Альтернативна служба: нестандартні правила Сьогодні ми обговорюємо питання: що робити роботодавцеві, якщо працівник, який підлягає призову на строкову військову службу, вирішив обрати альтернативну службу? Чим ця служба відрізняється від звичайної строкової військової служби або служби за контрактом і чи зберігається в цьому випадку «трудова» гарантія — усе це в нашій сьогоднішній статті. Поїхали.
  • Обмеження зарплати бюджетників: роз’яснення щодо окремих норм Закону № 553* Додаток до листа Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 23.04.2020 р. № 3502-06/26135-01
  • Адаптація працівників: перелік дій учасників адаптації (приклад)
  • Адаптація працівників: план роботи та адаптації (приклад)
  • Адаптація працівників: анкета адаптації (приклад)
  • Бути чи не бути, або Підстави, за яких особа (НЕ) може бути притягнута до відповідальності за ст. 1724 КУпАП Антикорупційне законодавство встановлює відповідальність за порушення особою обмежень щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особа здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді. Водночас підходи судів при розгляді такої категорії справ є дуже різними. Саме тому я пропоную їх проаналізувати на прикладах реальних судових рішень.
  • Законодавчі прогалини під час інспекційних відвідувань Держпраці У 2020 році українське суспільство отримало вже третю оновлену версію порядку проведення інспекційних відвідувань, за яким інспектори праці з початку цього року розпочали свої перевірки. Оновлений Порядок № 823 здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.12.2019 р. № 1132. Однак, на жаль, оновлений Порядок № 823 містить старі та нові неврегульовані моменти, так сказати, «дірки», які викликають запитання та суперечності вже під час перевірок. Тож у цій статті проаналізуємо основні законодавчі прогалини під час інспекційного відвідування.
  • Отримання офіційних документів від співробітників, які працюють віддалено Запровадження карантину вносить правки у повсякденне життя роботодавців. Правильна організація дистанційної роботи співробітників — запорука безперервної роботи ради та її органів. На офіційну інтернет-сторінку нашого видання надійшло запитання про те, яким чином рада має реагувати на заяву про звільнення працівника за власним бажанням, яка надіслана на електронну пошту? Чи може вважатися така заява належно поданою?
  • Зарахування військової служби у строк державної служби Чи буде враховуватись до стажу державної служби служба у Збройних силах України, а саме строкова, за контрактом та участь в антитерористичній операції? Таке запитання надійшло до редакції. Тож відповідаємо.
  • Дистанційна робота: чи можна відмовити працівнику Чи може роботодавець відмовити працівнику у переході на дистанційну роботу?
  • Чи можливе скорочення штату під час карантину? Чи можна завершувати процедуру звільнення працівника, якщо її розпочато у лютому 2020 року?
  • Прогул під час карантину? Чи має право роботодавець звільнити працівника за прогули через невихід на роботу під час карантину у зв’язку з відсутністю транспортного сполучення?
  • Депутати місцевих рад: поєднання діяльності та несумісність статусу Які є можливості поєднання депутатської діяльності депутата місцевої ради з іншою діяльністю в ОМС чи поза його межами?
  • Нюанси звільнення у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на службі Який порядок звільнення особи у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на службі? Який алгоритм дій служби управління персоналом у разі, якщо особа, якій незабаром виповниться 65 років, незважаючи на попередження про звільнення, не бажає залишати роботу? З такими запитаннями звернулась до редакції журналу служба управління персоналом одного з органів. Тож пропоную їх обговорити.
  • «Карантинна» відпустка & компенсація при звільненні Працівник звільнився 5 червня 2020 року. З 18.03.2020 р. по 04.06.2020 р. він перебував у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки). Чи мали виключатися дні перебування в «карантинній» відпустці з розрахункового періоду? Чи належить йому компенсація за невикористану відпустку за період перебування в цій відпустці?
  • Відпустка за свій рахунок: «карантинні» запитання Працівники при написанні заяв про надання відпусток за свій рахунок зазначили, що просять надати таку відпустку на період карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211. Чи потрібно було таким працівникам писати нові заяви на відпустку за свій рахунок з 22 травня?
  • Скорочений робочий час та мінімальна зарплата Окремим працівникам установлено скорочений робочий час. Яким чином за такими працівниками виконати умову про виплату зарплати не нижче за мінімальну?
  • Лікарняний лист при ізоляції від COVID-19 Більше місяця знадобилося нашим чиновникам для внесення змін до Інструкції № 455. Ці зміни потрібні були для того, щоб на практиці почали видавати листки непрацездатності для нового особливого страхового випадку — ізоляції від COVID-19. Давайте розглянемо, на що потрібно звернути увагу бухгалтерам при надходженні до них таких листків.
  • Щорічна основна відпустка: задокументуємо та правила врахуємо Зазвичай відпустка асоціюється із сонечком, природою, відпочинком… Але у цьому році все не по плану. І причиною тому — карантин через епідемію коронавірусу. Він форсував події та змусив багатьох використати накоплені дні відпустки ще до настання довгоочікуваного літа. За останні кілька випусків на сторінках нашого видання ви часто зустрічали відповіді на «відпускні» питання. Сьогодні пропонуємо вам матеріал на тему щорічної основної відпустки за нормами КЗпП. Давайте згадаємо, як правильно оформити цей вид відпочинку, які загальні правила та галузеві особливості слід ураховувати.
  • Щорічна додаткова: нюанси надання відпустки за стаж
  • Трудовий держконтроль — 2020 Після введення в дію постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 року № 1132, яка набула чинності 31.12.2019 р., затверджено в новій редакції «Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю». Отже інспектори праці практично мають здійснювати трудові контрольні повноваження за новими правилами з початку 2020-го.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі