№11

Місцеве самоврядування, листопад, 2015/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Реєстрація обраних депутатів, сільських, селищних, міських голів День голосування залишився позаду, і щодо більшості кандидатів в депутати та на посади сільських, селищних, міських голів територіальні виборчі комісії вже встановили результати виборів. Не беремо до уваги поки що тих, яким пощастило менше і вони змушені продовжити «перегони» та взяти участь у повторному голосуванні або повторних виборах. В цій статті ми поговоримо про те, яким чином обрані на сьогодні депутати, голови потрапляють до ради і які процедурні дії цьому передують.
  • Формування місцевих бюджетів на 2016 рік: проблеми та перспективи У світлі наймасштабнішої реформи, яка отримала назву децентралізація, відбувається покрокова передача значних повноважень від державних органів органам місцевого самоврядування1. Це робиться для того, аби якомога більше повноважень мали саме ті органи, які знаходяться ближче до людей, де їх можна реалізовувати найбільш успішно. Тобто сутність реформи, зокрема, полягає у забезпеченні спроможності ОМС самостійно, за допомогою власних ресурсів, в тому числі й фінансових, вирішувати питання місцевого значення в інтересах жителів своєї громади. Як будуть формуватись місцеві бюджети на наступний бюджетний рік в розрізі подібних змін, головними з яких виступають бюджети міст обласного значення та центри об’єднаних територіальних громад? З якими проблемами стикнеться місцева влада при формуванні головного «місцевого» кошторису? Про це й поговоримо.
  • Традиційний огляд листів ДКС: які запитання на черзі? Огляд листів ДКС на сторінках нашого видання став традицією. Сьогодні знову поблукаємо листами-роз’ясненнями, які надав компетентний орган за останні декілька місяців. Про що саме розповідає ДКС та на чому наголошує, дізнаєтесь далі.
  • Актуальне запитання Нещодавно у чинному законодавстві змінились вимоги щодо діяльності неприбуткових організацій. Чи треба тепер суму коштів, яка отримана громадською неприбутковою організацією від надання в оренду приміщень, обкладати податком на прибуток? (Одеська обл.)
  • «Гострі» питання щодо організації роботи підрозділу з внутрішнього аудиту У червневому, липневому та серпневому номерах газети ми розглядали тему «Внутрішній аудит: особливості організації». У статтях ми обіцяли ознайомлювати читачів із офіційними роз’ясненнями від компетентних органів щодо питань, які стосуються внутрішнього аудиту. Виконуємо обіцянку. Сьогодні приділимо увагу листу від 27.08.15 р. № 21-14/259 Державної фінансової інспекції1, яка надала роз’яснення щодо окремих аспектів діяльності з внутрішнього аудиту. Подивимось, про що саме піде мова.
  • Стабілізаційна дотація: швидка допомога місцевим бюджетам 24.09.15 р. набрала чинності1 постанова КМУ від 16.09.15 р. № 727 «Деякі питання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам». Цим документом затверджено Порядок та умови надання стабілізаційної дотації та її розподіл між місцевими бюджетами2. Кошти, що надає держава, допоможуть забезпечити потребу бюджетних установ відповідної територіальної громади в асигнуваннях на захищені статті видатків, зокрема на проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ і розрахунків за енергоносії та комунальні послуги. До речі, у Порядку зазначено, що з таких виплат не можна допускати будь-якої простроченої заборгованості. Давайте детальніше розглянемо цей Порядок.
  • Актуальне запитання Наш працівник добровільно уклав договір недержавного пенсійного забезпечення. З його зарплати щомісяця буде відраховуватись частина коштів за таким договором. У бухгалтера виникло запитання: чи треба стягувати з таких відрахувань єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування? (Львівська обл.)
  • Актуальне запитання Нещодавно ви писали про компенсації з бюджету мобілізованим працівникам. Поясніть, будь ласка, як треба правильно відображати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ середній заробіток мобілізованих працівників та компенсації із бюджету . Чи є якісь роз’яснення із цього приводу? (Одеська обл.)
  • Актуальне запитання Чи буде об’єктом обкладення податком на доходи з фізичних осіб сума витрат, відшкодована відрядженому працівнику на проживання у двомісному номері? Чули, що так, але не можемо знайти підтвердження. (Львівська обл.)
  • Про розгляд листа Витяг із листа Державної фіскальної служби України від 28.09.15 р. № 20527/6/99-99-17-02-01-15
  • Актуальне запитання Які існують правила передплати та обліку періодичних друкованих видань? (Одеська обл.)
  • Актуальне запитання Підкажіть, будь ласка, як нам вчинити. У нас звільняється працівник. У зв’язку з цим у бухгалтера виникло питання про те, чи треба оподатковувати військовим збором суму вихідної допомоги, яка надається при звільненні найманого працівника? (Сумська обл.)
  • Регламент районної ради
  • Регламент сільської (селищної, міської) ради Шановні колеги! Наступний документ, який ми пропонуємо, — регламент для сільської (селищної, міської) ради у частині відмінностей від регламенту районної ради з урахуванням їх специфіки та кола повноважень. Більшість статей регламенту районної ради ви можете перенести у регламент сільської (селищної, міської) ради, просто змінивши слова «районна» на «сільська» (селищна, міська) рада. А от принципово відмінні норми регламенту сільської (селищної, міської) ради ми винесли в цей окремий документ. Звертайте увагу на позначку «», яка означає, що наступну частину тексту треба брати із тексту регламенту районної ради. Окрім цього, розділ «Виконавчий апарат» теж потребує виключення із тексту регламенту. Також слідкуйте за нумерацією статей регламенту — вона дещо зміниться.
  • Нова поліція в дії Не так давно в Україні з’явився новий орган – Національна поліція. Він покликаний служити суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Фактично Національна поліція в м. Києві запрацювала набагато раніше, ніж було прийнято Закон України від 02.07.15 р. № 580-VIII «Про Національну поліцію»1 .
  • Щодо оприлюднення актів органів місцевого самоврядування Лист Національного агентства України з питань державної служби від 08.04.15 р. № 1866/13-15
  • Середній заробіток: хто може розраховувати на гарантію? Разом із активізацією процесів добровільного об’єднання територіальних громад та місцевих виборів кількість звернень до редакції збільшилася у рази. Зокрема, багато телефонних дзвінків та листів надійшло з питаннями щодо права окремих категорій посадовців органів місцевого самоврядування на отримання виплати середнього заробітку у разі неможливості працевлаштування за попереднім місцем роботи. Надати відповідь кожному передплатнику, на жаль, можливості не маємо. Тому узагальнили всю інформацію в одному матеріалі. Нагадаємо, ми вже розглядали цю тему на сторінках нашої газети1, та цього разу дещо розширимо погляд на проблематику та звернемо увагу на деталі.
  • Затверджено форму протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку Стаття 10 Закону України від 14.05.15 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»1 визначає порядок прийняття рішень співвласниками багатоквартирного будинку шляхом скликання загальних зборів співвласників та проведення голосування з тих чи інших питань. Рішення загальних зборів оформлюються протоколом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі