№9

Місцеве самоврядування, вересень, 2015/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Місцеві вибори — 2015: продовжуємо знайомство У попередньому номері нашої газети ми зможемо поговорити більш предметно. Також нагадаємо, що в нашій статті не йтиметься про вибори депутатів до місцевих рад АР Крим та відповідно їх голів (із вже відомих вам причин, про які ми вказували у попередній статті).
  • Операція «АГІТАЦІЯ»: інформаційне забезпечення виборів & передвиборна агітація Починається «гаряча» пора, коли кожний, хто бажає балотуватися на виборах, прагне представити себе (свою політичну силу) та наміри на майбутнє у кращому світлі. А заодно й показати недоліки опонентів... Втім азарт гонитви за перемогою не повинен затьмарювати периферійний зір — рухаючись до переможного фінішу, ми не повинні випускати з поля зору межі, за якими закінчується правове поле. Не слід також забувати про обов’язки щодо інформаційного забезпечення виборів. Чи ще гірше — плутати ці обов’язки з правом на здійснення передвиборної агітації. Про засади інформаційного забезпечення виборів та особливості передвиборної агітації під час цих перегонів й піде мова у нашій статті.
  • Нові правила обігу публічної інформації: не панікуємо та зберігаємо спокій!.. 1 та 12 вересня набрали чинності два закони, які встановлюють нові правила обігу інформації про публічні кошти. Оскільки ці новації безпосередньо стосуються місцевих бюджетів та діяльності розпорядників цих коштів, пропоную у цій статті більш детально проаналізувати зазначені новели.
  • Зміни у статусі військово-цивільних адміністрацій Законом України від 17.07.15 р. № 650-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування діяльності військово-цивільних адміністрацій».
  • Об’єднання громад: підготовка та схвалення проекту рішення В Україні активно йде процес реформування місцевого самоврядування, зокрема, вже утворено десятки спроможних територіальних громад згідно із Законом України від 05.02.15 р. № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад». До редакції майже щодня надходять запитання від читачів щодо здійснення тих чи інших етапів добровільного об’єднання територіальних громад. Цього разу ми вирішили надати рекомендації, які допоможуть місцевим радам на етапі підготовки та схвалення проекту рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад.
  • Документація із землеустрою: уніфікація та впорядкування (частина 2) У цій статті ми завершимо огляд Закону України від 02.06.15 р. № 497-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою» ви мали змогу ознайомитися з уніфікуваними видами документації із землеустрою, їх складом та змістом. Тепер же настав час проаналізувати наступну порцію змін , яких зазнала низка інших законодавчих актів України.
  • Актуальне запитання. Про плату за землю Роз’ясніть такий момент: чи має суб’єкт господарювання, який уклав з органом місцевого самоврядування договір емфітевзису (право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб), сплачувати до бюджету плату за землю?
  • Актуальне запитання. Про орендну плату за землю Чи повинен орендар сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної власності згідно з новою нормативною грошовою оцінкою, затвердженою місцевою радою, якщо до договору оренди землі не було внесено змін?
  • Знайомимось із формулою розподілу освітньої субвенції З 01.01.16 р. набере чинності постанова КМУ від 26.06.15 р. № 435 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами». Зауважимо: прийнята формула вироблена на основі формули Міністерства фінансів України щодо доведення до місцевих бюджетів показників на видатки по галузі «загальна середня освіта». Якщо проаналізувати чинне законодавство, вказана формула повністю дублює затверджені підходи до розрахунку освітньої субвенції на 2015 рік, які затверджено Законом України від 28.12.14 р. № 80-VIII «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Але, як завжди, є й нововведення. Що саме представляє із себе формула, будемо детально розглядати у статті.
  • Огляд нових вимог до неприбуткових організацій 13.08.15 р. набрав чинності Закон України від 17.07.15 р. № 652-VIII. На цей раз нововведення торкнулись оподаткування неприбуткових організацій. Чого чекати таким організаціям у подальшому? Що таять у собі «загадкові» зміни? Чи можуть такі організації лишитися своїх привілеїв та покинути перелік тих, хто звільнений від сплати деяких податків та зборів?
  • Про актуальні запитання з військового збору 05.06.15 р. на офіційному сайті Державної фіскальної служби України (sfs.gov.ua) було розміщено роз’яснення «Обчислення та сплата податку на доходи фізичних осіб, військовий збір». Таке роз’яснення — відповіді на запитання платників податків під час гарячої лінії, на які відповів заступник директора Департаменту — начальник Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України Сергій Наумов. Тож пропонуємо читачам ознайомитись із «найспекотнішими» запитаннями. Отже, почнемо.
  • Закуповуємо правильно: враховуємо роз’яснення Середина серпня ознаменувалась виходом цілої низки роз’яснень від Мінекономрозвитку про особливості здійснення державних закупівель, зокрема, висвітлені нюанси, що стосуються проведення переговорної процедури. Про що саме зазначив компетентний орган, ми й будемо говорити. Що таке переговорна процедура? Яке в неї є підводне каміння?
  • Оформлення спадщини: зміни у законодавстві Законом України від 20.10.14 р. № 1709-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування». Відповідно до Прикінцевих положень Закону № 1709 він набере чинності з 01.01.16 р., за винятком окремих його норм, що вже діють (про них детально — у наступній статті). Отже, розглянемо всі внесені до вказаних законів зміни.
  • Спадкове право: як будемо складати іспит? Наказом Мін’юсту від 25.06.15 р. № 1075/5 був затверджений Порядок проведення іспиту комісією з питань складення іспиту із спадкового права посадовими особами органів місцевого самоврядування, уповноваженими на вчинення нотаріальних дій. Тому час ознайомитися з Порядком детально, аби знати, як саме доведеться складати іспит із спадкового права.
  • Повноваження прокуратури: чого очікувати ОМС? 15.07.15 р. набув чинності в повному обсязі новий Закон України від 14.10.14 р. № 1697-VII «Про прокуратуру». Чи змінилися повноваження прокуратури щодо взаємодії з органами місцевого самоврядування? Чи може прокурор, як і раніше, вимагати від органів місцевого самоврядування копії усіх рішень? Чи є вимоги прокурора безмежними? Спробуємо розібратися.
  • Актуальне запитання. Про порушення строку подання заяви про застосування заборон Посадова особа місцевого самоврядування перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років і знаходилася в іншій країні (у матері). У зв’язку із цим вона не подала своєчасно голові місцевої ради у відповідності до Закону України від 16.09.14 р. № 1682-VII «Про очищення влади» (далі — Закон № 1682) власноручно написану заяву, у якій має повідомлятись про застосування (незастосування) до неї відповідних «люстраційних» заборон, а також заяву про згоду на проходження перевірки, згоду на оприлюднення відомостей щодо них відповідно до цього Закону. Чи можна вважати поважною причиною для несвоєчасного подання перелічених документів перебування цієї особи у відпустці для догляду за дитиною або порушення термінів подання цих документів у описаному випадку є підставою для звільнення особи із займаної посади не пізніш як на третій день після спливу строку на подання заяви та застосування до неї заборони, передбаченої ч. 3 ст. 1 Закону № 1682?
  • Гуртожитки: порядок вселення, проживання та виселення Порядок надання жилої площі в гуртожитках, вселення на надану жилу площу, користування цією площею та виселення з гуртожитків встановлений Положенням про гуртожитки, яке затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.04.15 р. № 84. Пропоную детально ознайомитись з цим Положенням.
  • Щодо норми надання житлової площі Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 18.05.15 р.
  • Ставки судового збору змінено 1 вересня цього року є не тільки початком нового навчального року, але й датою значного зростання ставок судового збору за звернення до суду за захистом своїх прав та інтересів. Скільки тепер коштуватиме звернення до суду? Давайте розбиратися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі