№2

Місцеве самоврядування, лютий, 2016/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Реєстрація по-новому: Закон № 835 у дії (частина 2) У попередньому номері. Раніше ви вже мали змогу дізнатися про те, яким чином органи місцевого самоврядування отримують новий функціонал і потрапляють до переліку суб’єктів, які здійснюють державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. В цій же частині статті акцент буде зроблено, власне, на механізмі проведення таких реєстраційних дій.
  • Зміни до Закону № 157: знову про особливості ОТГ Не можемо оминути увагою нововведення, якими поповнилося законодавство у сфері місцевого самоврядування. Йдеться про довгоочікувані зміни, які були внесені до Закону України від 05.02.15 р. № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Вони, в першу чергу, мають важливе значення для тих органів місцевого самоврядування, які «виникли» та припинилися в результаті добровільного об’єднання територіальних громад.
  • Земельні торги: впроваджуємо в життя (частина 2) У попередньому номері нашого видання беруть собі на озброєння практику надання земельних ділянок в оренду шляхом проведення аукціонів. Сподіваємося, що найближчим часом ситуація зміниться на краще і все більше місцевих рад зважатимуться на такий крок. Ми ж в свою чергу обіцяємо надавати свою посильну допомогу в разі виникнення складних питань у цій сфері земельних відносин.
  • Чим наділив бюджет-2016: детальний аналіз У попередньому номері ми обіцяли детально поговорити про Закон України від 25.12.15 р. № 928-VIII «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Місцевим бюджетам цей документ приніс багато нового, зокрема держава переклала на плечі місцевої влади багато статей видатків. Однак такі зрушення у рамках децентралізації — необхідність. Впевнені, що органи місцевого самоврядування успішно впораються з таким завданням. Давайте разом поглянемо, що саме записано у головному кошторисі країни.
  • Велика податкова реформа: що змінилось? Масштабна податкова реформа в країні тільки розпочалась. З 01.01.16 р. набрав чинності Закон України від 24.12.15 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» відбулися численні зміни, які торкнулись майже усіх податків та зборів. Давайте розглянемо основні з них.
  • Формула розподілу субвенції на підготовку робітничих кадрів: а що рахувати? 01.01.16 р. набрала чинності постанова КМУ від 26.06.15 р. № 436, якою затверджена Формула розподілу субвенції на підготовку робітничих кадрів між місцевими бюджетами. Нагадаємо, що у минулому році вказана субвенція надходила з державного бюджету до місцевих бюджетів та спрямовувалась на утримання закладів відповідних галузей бюджетної сфери. Як пам’ятаємо, у 2015 році Мінфін та місцеві фінансові органи розподіляли таку субвенцію між окремими адміністративно-територіальними одиницями на підставі формул для розрахунку субвенцій, визначених у ст. 26 і 27 Закону України від 28.12.14 р. № 80-VIII «Про Державний бюджет України на 2015 рік». А от з цього року розподіл субвенції викладено у спеціальному документі, однак навіщо його прийняли, якщо держава не надає таку субвенцію у 2016 році?
  • Визначаємо вартість надання платних послуг закладами культури З 22.01.16 р.. Що міститься у документі та як треба визначати вартість платних послуг, які надають заклади культури комунальної форми власності?
  • Обслуговування коштів у банку: зустрічаємо зміни Порядок обслуговування коштів місцевих бюджетів у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах банків державного сектору Які зміни відбулись у документі?
  • Електронні публічні закупівлі — уже реальність У багатьох країнах світу замовники користуються перевагами е-торгів. А до середини 2016 року всі країни ЄС мають перейти на електронні держзакупівельні рейки. Це передбачено директивами ЄС від 26.02.14 р. № 2014/24/ЄС «Про здійснення державних закупівель». Тож у 2016 році Україна «семимильними» кроками наздоганяє ЄС і також переводить закупівлі держави на електронні рейки. На день написання статті Закон про публічні закупівлі ще не набрав чинності, але ж, як кажуть, готуй сани влітку! Як мають відбуватися електронні торги за новими правилами та які можуть бути ризики — про це ми поговоримо далі.
  • Про надання роз’яснення Лист Державної фіскальної служби України від 28.01.16 р. № 2844/7/99-99-17-03-01-17
  • Реформа друкованих ЗМІ: Закон визначає порядок У попередньому номері газети і обіцяли детально розглянути положення цього Закону на сторінках наступного номера. Тож обіцянку свою виконуємо.
  • Діловодство в ОМС: основні вимоги (частина 2) У продовження теми організації діловодства в органах місцевого самоврядування.
  • Розміри державної допомоги у 2016 році підвищуватимуться двічі Відповідно до чинного законодавства держава має забезпечувати соціальний захист своїх громадян. Так, Законом України від 25.12.15 р. № 928-VIII «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачено нові розміри державної соціальної допомоги для різних категорій населення, про які ми і будемо говорити у цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі