№10

Місцеве самоврядування, жовтень, 2016/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Об’єднання тергромад: важливі роз’яснення від Мінрегіону Процес добровільного об’єднання територіальних громад триває попри всі перепони, які неминуче супроводжують його. До недавнього часу на заваді добровільного об’єднання могли стати ситуації, коли об’єднання територіальних громад не було передбачено перспективним планом формування територій громад області або коли в області взагалі перспективний план не затверджено чи коли в результаті добровільного об’єднання передбачалося входження територіальної громади, розташованої на території суміжного району. Усі зазначені проблемні питання та деякі інші було вирішено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
  • «Земельна» екстериторіальність: що за звір і чого чекати? Протягом останніх двох років карколомні зміни у багатьох галузях законодавства України призвели не тільки до позитивних, а й, на жаль, до негативних наслідків у вирішенні тих чи інших питань суспільного життя. Не оминули такі зміни й земельне законодавство, яке й до того дуже часто змінювалося і ускладнювалося. Остання новела — реалізація з 1 жовтня 2016 року пілотного проекту із запровадження постановою КМУ від 31.08.16 р. № 580 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» принципу екстериторіальності погодження найбільш поширеного виду документації із землеустрою — проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Держгеокадастру. У цій статті розглянемо, у чому саме полягає новий механізм погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки та на що очікувати учасникам земельних правовідносин від таких змін.
  • Проектна картка (листок): як складати на прикладі Одним із пріоритетних завдань після створення об’єднаної територіальної громади.
  • Надаємо пільговий проїзд: який порядок розрахунків? Приводом для написання статті стало наступне запитання від читача: «Наша рада планує затвердити програму пільгових перевезень громадян автотранспортом у приміському сполученні. Які категорії громадян належать до пільговиків та якими документами це затверджено? Яким має бути порядок розрахунку з перевізниками? Як потрібно контролювати кількість перевезених пільговиків? Чи мають право перевізники відмовляти пільговим категоріям населення у перевезенні?» Розберемось із запитаннями.
  • Відповідаємо на запит ДФС: як підготувати відповідь? Приводом для написання статті стало запитання з Форуму на порталі «Бухгалтер»: «Територіальний орган Державної фіскальної служби України наполегливо пропонує внести зміни до установчих документів нашому органу місцевого самоврядування з урахуванням п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України для внесення нас до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій до 01.01.17 р. Як саме внести зміни — чітко пояснити ніхто не може. Управління виконавчого комітету міської ради, які є окремими юридичними особами, намагаються зазначати це в положеннях про управління. Як тут бути безпосередньо міській раді та її виконавчому комітету, адже положень у нас немає? Як правильно підготувати відповідь на запит фіскалів?» Оскільки запитання актуальне для всіх ОМС, приділимо цій темі увагу.
  • Актуальне запитання. Про оплату праці методистів відділу освіти ОТГ У сільській раді об’єднаної громади було створено відділ освіти як окрему юридичну особу, яка є структурним підрозділом об’єднаної територіальної громади. У такому відділі працюють керівник та головний спеціаліст, які є посадовими особами місцевого самоврядування, а також методисти з питань освіти, які не є посадовими особами місцевого самоврядування. З якого КФК виплачувати заробітну плату таким особам?
  • Опорна школа: на що «спирається» освіта? Приводом для написання статті стали численні запитання від читачів про створення опорної школи органом місцевого самоврядування. Що таке опорна школа та як її створити — читайте у статті. Впевнені, стаття допоможе розібратись із нюансами, що виникають при вирішенні «освітнього» питання.
  • Актуальне запитання. Про збільшення фінансового результату комунального підприємства Чи потрібно комунальному підприємству збільшувати фінансовий результат податкового (звітного) періоду, якщо відбулась передача будинку з балансу комунального підприємства на баланс об’єднання співвласників багатоквартирних будинків?
  • Актуальне запитання. Про здійснення ремонту власними силами Сільська рада планує здійснити поточний ремонт власними силами: підсобний робітник будинку культури сам буде виконувати усі необхідні роботи. Чи потрібна в такому випадку проект но-кошторисна документація? Як правильно визначати вартість такого ремонту: за ДСТУ Б Д.1.1-1:2013?
  • Щодо здійснення закупівлі робіт Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 05.08.16 р. № 3302-06/24782-06
  • Поведінка посадовців: затверджено Правила Наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.16 р. № 158. Наказом визнано таким, що втратив чинність, наказ Головдержслужби України від 04.08.10 р. № 214 «Про затвердження Загальних правил поведінки державного службовця». Наказ набрав чинності 27.09.16 р., з дня його офіційного опублікування («Офіційний вісник України», 27.09.16 р., ст. 2493). Розглянемо вимоги Правил, аби бути готовими їх дотримуватися під час виконання службових чи представницьких повноважень.
  • Реєстраційні функції та відповідальність за порушення У цьому році органи місцевого самоврядування отримали новий функціонал у сфері реєстраційних дій. Про механізм вчинення реєстрації речових прав на нерухоме майно, а також юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, який відтепер для багатьох із вас став невід’ємною складовою в переліку повноважень, ми неодноразово писали на сторінках нашого видання. Тепер настав час поговорити про інший бік цього «дійства». Нагадаємо: законодавець, наділивши ОМС новими функціями, передбачив механізм здійснення контролю за їх виконанням та притягнення до відповідальності. Саме про відповідальність суб’єктів державної реєстрації (державних реєстраторів), а також порядок оформлення матеріалів про вчинення порушень під час здійснення (нездійснення) і йтиметься у нашому матеріалі.
  • Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані У попередньому номері ми аналізували порядок подання нової електронної антикорупційної декларації. Однак це не єдина новація, яка з’явилася після запуску системи електронного декларування з 1 вересня 2016 року (див. Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.16 р. № 2, зі змінами від 18.08.16 р.). З цього дня у тієї ж групи осіб, які зобов’язані подати електронну декларацію вже у 2016 році, виник ще один обов’язок...
  • Відповідальність за обмеження доступу до публічної інформації Орган місцевого самоврядування отримує безліч запитів про надання тієї чи іншої інформації, одні з них зареєстровані як звернення громадян, інші — як депутатські звернення, треті — в порядку доступу до публічної інформації. Надати вмотивовану відповідь на кожне з них — обов’язок посадових осіб органу місцевого самоврядування, за невиконання якого передбачена адміністративна відповідальність.
  • Газовий лічильник пошкоджено: хто несе відповідальність? Непоодинокими є випадки встановлення факту несправності роботи газового лічильника, наслідком якого здебільшого є нарахування споживачу збитків на досить кругленьку суму, плюс додатковою неприємністю є нарахування вартості проведеної експертизи, що становить приблизно 1000 грн., та необхідність у найближчий час встановити за власний рахунок новий лічильник.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі