№4

Місцеве самоврядування, квітень, 2017/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Добровільному об’єднанню місцевих рад Харківщини — 10 років! У травні поточного року виповнюється 10 років з дня створення Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Про історію створення, пройдений шлях та отриманий досвід розповідає президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.
  • Держгеокадастр: куди ще відкритіше? Основний Закон України наголошує на тому, що держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Базове право кожного громадянина — особисто звертатись до органів державної влади — дає змогу підвищити рівень відкритості органів державної влади та посилити довіру до останніх з боку суспільства. Держгеокадастр не стоїть осторонь, а навпаки, активно крокує шляхом відкритості, постійно посилюючи її присутність під час реалізації своїх безпосередніх повноважень через проведення особистого прийому громадян, організацію доступу до публічної інформації та завдяки наданню адміністративних послуг. Про складові відкритості Держгеокадастру — далі в статті.
  • Фінансуємо «енергозаходи»: як це робити? Приводом для написання статті стала тема енергоефективності. До редакції надійшли запитання від читача, які є дуже актуальними для багатьох рад: «Зараз деякі органи місцевого самоврядування беруть курс у напрямку впровадження заходів з енергоефективності. Що це за заходи? Які заходи вважаються енергоефективними? В нашої міської ради наразі немає коштів на те, аби провести масове утеплення будинків. До ради надходять численні звернення від новостворених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. Чи надається така допомога й у цьому році? Як ОСББ/ЖБК взяти участь у державній програмі? Чи може наша рада виділити для цього кошти з місцевого бюджету? Що для цього потрібно робити?» Запитання вкрай актуальні. Тож не будемо довго переливати з пустого в порожнє й одразу перейдемо до справи. Тема «енергоефективності» не лише цікава та корисна, але й наболіла для багатьох багатоповерхових будинків.
  • «Залізнична» компенсація: шляхи врегулювання проблеми На жаль, у 2017 році не передбачено субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд залізничним транспортом. Як наслідок, місцевій владі доведеться самостійно виділяти на це кошти з місцевого бюджету. Схожу ситуацію із компенсацією за проїзд пільговиків ми спостерігали й у минулому році. Але вона стосувалась пільгових перевезень пасажирів автомобільним транспортом, причому не втратила актуальності й у поточному році. Цього року, як і торік, не кожен орган місцевого самоврядування зможе виділити достатньо коштів для компенсації витрат перевізникам, зокрема «Укрзалізниці». Як вийти із «залізничної» ситуації, що склалась, місцевим радам з найменшими втратами, ми й поговоримо у статті. Можливо, кожен побачить власний варіант вирішення проблеми.
  • Актуальне запитання. Про зарахування акцизного податку Чи зараховується у цьому році акцизний податок з роздрібного продажу палива до місцевих бюджетів? У минулому році таке джерело надходження до місцевих бюджетів чомусь скасували. Чули, що на початку року відбувалося обговорення з приводу його зарахування до доходів місцевих бюджетів. Для нашої ради акцизний податок — суттєве джерело наповнення місцевого бюджету. Надайте, будь ласка, детальну інформацію з цього питання.
  • Актуальне запитання. Про виплату добових працівнику Працівника нашої ради відправили на семінар до Польщі. Як бухгалтеру визначити розмір добових для відрядженого, коли протягом однієї доби працівник перебував зранку в межах України, протягом дня — за її межами, а увечері повернувся з відрядження? Тобто у відрядженні він був усього добу (виїхав зранку та повернувся увечері).
  • Актуальне запитання. Про сплату земельного податку Чи мають право не сплачувати земельний податок фізичні особи — підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування та користуються земельними ділянками комунальної власності, у випадку припинення господарської діяльності? У цьому році дуже багато підприємців тимчасово припинили свою діяльність. Чи означає це ненадходження від них до місцевого бюджету земельного податку?
  • Щодо оподаткування операцій при передачі будинків з балансу комунального підприємства на баланс об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Витяг із листа Державної фіскальної служби України від 03.03.17 р. № 4490/6/99-99-15-02-02-15
  • Щодо встановлення посадових окладів керівним працівникам навчально-виховних комплексів Витяг із спільного листа Профспілки працівників освіти і науки України та МОН від 02.03.17 р. № 1/9-118|02-5/128
  • Щодо оплати праці водіїв Витяг із листа Державної фіскальної служби України від 02.03.17 р. № 3043/Ш/99-99-13-02-03-14
  • Щодо заповнення форми № Д4 на працівників органів місцевого самоврядування Витяг із листа Пенсійного фонду України від 13.12.16 р. № 40760/05-10
  • Коментар до листа ПФУ від 13.12.16 р. № 40760/05-10 «Щодо заповнення форми № Д4 на працівників органів місцевого самоврядування» У своєму листі від 13.12.16 р. № 40760/05-10 Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) нарешті надав роз’яснення щодо заповнення форми № Д4 на працівників органів місцевого самоврядування (далі — ОМС).
  • Щодо набуття повноважень сільськими, селищними, міськими головами 19 березня набрав чинності «Про місцеві вибори». Що саме змінилося — розповімо у цій статті.
  • Актуальне запитання. Про представництво в суді У штаті органу місцевого самоврядування (сільська рада) немає юриста, внаслідок чого грамотно представляти інтереси в суді в цивільній справі немає кому. Ми бажаємо найняти адвоката. Які документи нам необхідно оформити на представництво в суді?
  • Добровільне об’єднання громад: відтепер до ОТГ можна приєднатися 19 березня. Детальніше про внесені зміни та процедуру такого приєднання — читайте у цій статті.
  • Староста та його повноваження: вивчаємо заново1 Нагадаємо, що 09.02.17 р. Верховною Радою України було прийнято Закон України № 1848-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища». Підписав його Президент України 09.03.17 р., а от застосовувати його, як розумієте, можна лише після набрання ним чинності, тобто з дня, наступного за днем офіційного опублікування. Ми впевнені в тому, що більшість наших читачів знайомилися із вказаним законодавчим актом ще тоді, коли він перебував у статусі проекту, та оволоділи певним обсягом інформації. Тим не менш, на нашу думку, не зайвим буде «пройтись» ще раз основними положеннями тепер вже Закону № 1848 та зробити акценти на певних моментах.
  • Е-декларація: контроль та повна перевірка У попередньому номері нашої газети. Як і обіцяли, цього разу розберемо Порядок «по кісточках», звертаючи увагу на всі деталі.
  • Борітеся — поборете… вивчаємо нові антикорупційні зміни У березні Верховною Радою України було прийнято резонансний Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» від 23.03.17 р. № 1975-VIII, який набрав чинності 30 березня. Цим документом було суттєво змінено норми антикорупційного законодавства, які стосуються не тільки державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, тому зупинимося на основних положеннях цього Закону більш детально.
  • Актуальне запитання. Про ремонт багатоквартирних будинків Чи має міська рада за кошти місцевого бюджету проводити капітальний та поточний ремонт багатоквартирних будинків, які: а) передані в управління; б) в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків; в) які списані з балансу у відповідності до Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків?
  • Актуальне запитання. Про балансоутримувача багатоквартирного будинку Чи є визначений за результатами проведеного конкурсу з призначення управителів багатоквартирних будинків управитель балансоутримувачем будинків, які передані йому в управління?
  • «Перший пішов!»: на Харківщині уклали перший для регіону договір про співробітництво територіальних громад Понад два роки тому Закон України «Про співробітництво територіальних громад» запропонував українським громадам нові можливості для співпраці та розвитку у формі визначеної у цьому Законі моделі співробітництва. Деякі громади країни активно включилися в цей процес та станом на сьогодні вже мають реалізовані проекти співробітництва. Однак для Харківської області інклюзія у процеси співробітництва територіальних громад почалася тільки сьогодні.
  • Парафіївська об’єднана громада успішно розвивається Ще у квітні 2014 року Парафіївська селищна рада ухвалила рішення про участь у пілотному проекті по об’єднанню територіальних громад. А в 2015 році відбулося приєднання до Парафіївської селищної ради ще чотирьох сільських рад — Іваницької, Петрушівської, Южненської і Мартинівської. Центром об’єднаної територіальної громади визнано смт Парафіївку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі