№6

Місцеве самоврядування, червень, 2017/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Поговоримо про перспективи: утворення та ліквідація районів На сторінках нашого видання ми зрідка публікуємо матеріали, які стосуються проектів законодавчих актів, оскільки часто-густо вони змінюються протягом їх розгляду у Парламенті та на «виході» можемо отримати взагалі «новий» документ. У цьому номері ми зробили виняток: якщо ви на цій сторінці, то майте на увазі, читати будете саме про проект Закону, який поки що навіть не зареєстрований у Верховній Раді України, але встиг наробити галасу. Йдеться про проект Закону України «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж». На наш погляд, мало хто з представників місцевого самоврядування може залишатися осторонь запропонованих в законопроекті нововведень, оскільки торкнуться в майбутньому вони кожного (якщо, звісно, його буде прийнято). Станом на сьогодні є ті, кого вони влаштовують, когось — не зовсім, а є й такі, напевно, хто взагалі вперше дізнається про них зі сторінок нашої газети.
  • Назад у минуле чи крок у майбутнє: нагляд (контроль) за дотриманням земельного законодавства (частина 2) Першу частину цієї статті було присвячено темі законодавчого регулювання діяльності Держгеокадастру. У другій частині статті детально розглянемо питання притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у галузі використання та охорони земель, дотримання вимог законодавства України про охорону земель, а також деякі питання кримінальної відповідальності за вчинення злочинів у зазначеній сфері.
  • Застосування КЕКВ: нова порція роз’яснень від ДКС У листі від 29.03.17 р. № 16-05/320-5167, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 12.03.12 р. № 333. Про які саме нюанси застосування КЕКВ розповіли фахівці ДКС — ознайомимось разом із вами.
  • Актуальне запитання. Про оренду комунального майна управлінням ПФУ Управління Пенсійного фонду України орендує будівлю, балансоутримувачем якої є сільська рада. Нещодавно до нас звернулось керівництво цього управління із проханням переглянути розмір орендної плати та встановити її у розмірі 1 грн. на рік. Звичайно, ми не погоджуємось із такою орендною платою, але управління Пенсійного фонду погрожує звернутись до суду з цього приводу. Чи дійсно сільська рада має зробити такий перегляд та яка відповідальність на нас чекає, якщо ми залишимо орендну плату на попередньому рівні?
  • Нова мітла мете по-новому, або Про зміни в записах бухобліку Наказом Мінфіну від 11.04.17 р. № 427 до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку внесено зміни. Керівникам та головним бухгалтерам доцільно детально вивчити їх, адже Положення встановлює порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської та іншої звітності, що ґрунтується на даних бухгалтерського обліку юридичних осіб незалежно від форми власності. Тобто внесені зміни стосуються й бухгалтерського обліку в бюджетних установах.
  • Актуальне запитання. Про відшкодування зарплати кочегарам за опалення будівлі комунальної власності На баланс сільської ради об’єднаної територіальної громади передано школу. І на сьогодні вийшло, що в одному приміщенні знаходяться одночасно дві установи – дитячий садок і школа. У штаті школи є кочегари. Як проводити відшкодування заробітної плати кочегарам, які опалюють і дитячий садок? Балансоутримувачем обох установ є сільська рада. Як прописати таке відшкодування та у якому розмірі воно має бути, адже відшкодування, як правило, проводиться при оренді?
  • Актуальне запитання. Про передачу нежитлового приміщення в оренду без проведення конкурсу Чи можна передати в оренду нежитлове приміщення адміністративного будинку нашому комунальному підприємству без проведення конкурсу? Пунктом 4 ч. 4 ст. 9 Закону України від 10.04.92 р. № 2269-XII «Про оренду державного та комунального майна» передбачені конкретні випадки передачі в оренду без проведення конкурсу. Проте в цій же статті передбачено, що законами України можуть бути визначені інші випадки передачі державного та комунального майна в оренду без проведення конкурсу. В яких документах і де передбачити таку можливість? Чи можна передбачити особливі випадки у власному порядку про передачу в оренду комунального майна, затвердженому радою?
  • Актуальне запитання. Про передачу технічної документації ОСББ На території нашої ради створюються об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Виникає питання з приводу того, за чий рахунок має відновлюватись документація при передачі будинку ОСББ. Сталося так, що не всі необхідні для передачі документи є в наявності у попереднього балансоутримувача (у більшості випадків це міська рада). У інших непоодиноких випадках буває, що у балансоутримувача з різних причин відсутній повний комплект технічної документації на будинок. Виготовлення таких документів є задоволенням не з дешевих. Як бути?
  • Актуальне запитання. Про опорний заклад та його філію Чи дійсно у філіях опорних закладів можна утворювати дитячі садки? Як фінансувати опорні заклади та їх філії у поточному році: лише за кошти освітньої субвенції чи лише коштом місцевого бюджету?
  • Актуальне запитання. Про відшкодування працівникові витрат на проживання у відрядженні Працівник вибув у відрядження в інший населений пункт на два дні. При поверненні з відрядження він надав рахунок з готелю, де вказано, що він проживав у двомісному номері. Відряджений працівник пояснив це тим, що вільних місць у готелі не було і шукати інший готель було запізно (у місто він прибув пізно увечері). Що робити бухгалтеру: чи треба відшкодовувати працівнику витрати на проживання у двомісному номері?
  • Актуальне запитання. Про відображення інформації у ф. 1ДФ при видачі свідоцтв про право на спадщину Які графи податкового розрахунку за формою № 1ДФ треба заповнювати уповноваженій посадовій особі органу місцевого самоврядування при видачі свідоцтв про право на спадщину на користь фізичної особи та за якою ознакою треба відображати дохід?
  • Цей «страшний» ПЦМ: а чи є чого лякатись? Цього року багато органів місцевого самоврядування вперше познайомились із програмно-цільовим методом в розділі «Відповіді експертів». Тож лякатись ПЦМ в процесі роботи не треба. «Гарячі» роз’яснення від провідних експертів допоможуть впоратись із проблемами, що виникають в процесі формування і виконання місцевих бюджетів за ПЦМ.
  • Зміни до постанови № 268: оклади підвищено, надбавку відновлено 26 травня набула чинності визначає розміри окладів посадових осіб місцевого самоврядування. Отже, постановою № 353 не тільки підвищено посадові оклади посадовим особам місцевого самоврядування, а й відновлено надбавку за високі досягнення. Окрім цього, постановою № 353 визнано такими, що втратили чинність, деякі постанови КМУ. Про всі зміни — детально у цій статті.
  • Нові розміри ПМ: на що вони впливають З 1 травня 2017 року збільшились розміри прожиткового мінімуму. На що вони вплинули та які працеоплатні і податкові показники залишилися без змін? Дізнаєтесь із цієї статті.
  • Заклади охорони здоров’я: методика перетворення Ні для кого не секрет, що галузь охорони здоров’я у нашій країні потребує докорінного реформування з метою підвищення якості медичного обслуговування населення та надання йому медичних послуг належного рівня. Зараз вже увійшли до нашого лексикону такі терміни, як «медичне страхування», «реєстр пацієнтів», «госпітальний округ» тощо. Але цього разу звернемо увагу читачів на Методичні рекомендації з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства.
  • ОМС та контроль за додержанням законодавства про працю Нагадаємо: 26.04.17 р. Уряд прийняв постанову № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». З набуттям же чинності постановою № 295 сподіваємося, що нарешті ОМС зможуть їх впроваджувати в життя. А от яким чином вони це будуть здійснювати, ми і поговоримо в нашій статті.
  • Військовий облік: відповіді на ваші запитання Ми вже розповідали на сторінках нашої газети, проте до редакції стали надходити запитання щодо практичного застосування окремих положень Порядку. Зокрема, читачів турбує питання взаємодії з військкоматами та строки подання відповідної звітності щодо обліку призовників та військовозобов’язаних.
  • Містобудівна діяльність: деталізовано про зміни (частина 2) Як і обіцяли, ми продовжуємо цикл статей, присвячених питанням у сфері містобудування. Вкотре нагадуємо, що органи місцевого самоврядування.
  • Розробляємо схеми санітарного очищення населених пунктів Тема поводження із відходами гостро стоїть на порядку денному місцевих рад задля недопущення виникнення екологічної катастрофи. Відповідно до ст. 9 Закону України від 05.03.98 р. № 187/98-ВР «Про відходи» територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території і не мають власника або власник яких невідомий (безхазяйні відходи). З огляду на зазначене, саме орган місцевого самоврядування як представник територіальної громади має забезпечити очищення населених пунктів від відходів.
  • Семінар для старост проведено у Чкаловському Для нашої редакції вже стало доброю традицією проводити у рамках співпраці з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області семінари для посадових осіб місцевого самоврядування. Цього разу ми завітали до Чкаловської об’єднаної територіальної громади. В адміністративному центрі об’єднаної громади провели семінар для виконуючих обов’язки старост. Від редакції участь у заході взяли в. о. директора Департаменту видань для публічно-правової сфери Видавничого будинку «Фактор», шеф-редактор Яна Брусенцова та головний редактор Леся Федченко. Асоціацію органів місцевого самоврядування Харківської області представляла радник президента Асоціації Олена Кулик. Від Чкаловської селищної ради участь у роботі семінару взяли селищний голова Віктор Соловйов, працівники апарату селищної ради, виконавчого комітету та виконуючі обов’язки старост.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі