№7

Місцеве самоврядування, липень, 2018/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Про суспільно корисні роботи, або Про оплату роботи «Х» До редакції надходить багато запитань з приводу застосування норм Закону України від 07.12.2017 № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Тобто норм, які стосуються суспільно-корисних робіт. З урахуванням кількості та складності запитань, редакція вирішила звернутись по допомогу до компетентних органів (Міністрества юстиції України, Міністерства соціальної політики України та Державної фіскальної служби України), за роз`ясненнями чинних норм законодавства відповідно до зазначеного нормативно-правового акту, які стосуються організації, виконання та фінансування суспільно корисних робіт. Для того, аби швидше отримати відповідь на запитання, які турбують наших читачів, ми звернулись, у свою чергу, по допомогу до Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація обласних та районних рад». Спільними зусиллями були підготовлені запити до профільних міністерств. І от нарешті надано першу відповідь від Мін`юсту. Як і обіцяли нашим читачам, розміщуємо її на сторінках газети.
  • Актуальні питання оренди земель комунальної власності Існують випадки, коли після укладення договору оренди земельної ділянки комунальної власності орендар, користуючись передчасно переданою землею, зволікає або взагалі роками не здійснює реєстрацію права оренди у встановленому законом порядку. Чи дозволяє у таких випадках закон стягнути з орендаря несплачену ним орендну плату за користування землею, з’ясуємо з урахуванням існуючої практики застосування цивільного та земельного законодавства.
  • Безоплатне відчуження комунального майна: увага на особливості Підставою для написання цієї статті послугував лист однієї селищної ради. В ньому зазначалося про те, що обл енерго відмовляється від прийняття електричних мереж разом із трансформаторною підстанцією, які були побудовані за бюджетні кошти та знаходяться на балансі селищної ради, шляхом продажу, а наполягає на передачі вказаного майна шляхом безоплатного відчуження. Селищна рада запитувала: чи не суперечить чинному законодавству факт безоплатного відчуження комунального майна шляхом передачі його на баланс обленерго?
  • Податок на землю: про пільги Приводом для написання статті стало наступне запитання читача, що надійшло на електронну адресу редакції: «На численні звернення громадян до нашої сільської ради з приводу сплати податку на земельні ділянки фізичних осіб, як правильно треба розуміти наступні пункти ст. 281 Податкового кодексу України, а саме: — п. 281.2: «Звільнення від сплати податку на земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 ст. 281, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм»; — п. 281.4: «Якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву». Чи звільняється особа-пільговик, яка має кілька земельних ділянок одного виду використання, від сплати податку, якщо загальний розмір цих ділянок не перевищує граничних норм? Наприклад: особа має три земельні ділянки в різних урочищах для ведення особистого селянського господарства загальною площею 0,65 га. То чи звільняється у такому разі пільговик від сплати податку за усі земельні ділянки чи тільки за одну з них за вибором власника? Чи має право на пільгу пенсіонер, який отримує пенсію по інвалідності?»
  • З чистого паперу, або Про взяття бюджетних зобов`язань Майже щороку з метою уніфікації процедур поперед- нього і поточного контролю при казначейському обслуговуванні розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів своїм наказом Державна казначейська служба України1 вносить зміни до Методичних рекомендацій щодо переліку підтвердних документів для реєстрації бюджетних зобов’язань та проведення платежів2. Сталося це й цього року — набрав чинності наказ ДКС від14.06.2018 № 204 «Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо переліку підтвердних документів для реєстрації бюджетних зобов’язань та проведення платежів». Про те, які зміни в комплектах документів, що подають бюджетники при взятті бюджетних зобов`язань, відбулись, і будемо говорити.
  • Головний розпорядник: бути чи не бути? Приводом для написання статті стало наступне запитання читача: «Наша районна рада створила в районі інклюзивно-ресурсний центр. У типовому положенні й, відповідно, в статуті цього центру ми прописали, що в частині фінансово-господарської діяльності він підзвітний нам — районній раді і, відповідно, ми хочемо бути для нього головним розпорядником коштів. Однак наше фінансове управління каже, що районна рада не може бути головним розпорядником коштів. Проте в ст. 22 Бюджетного кодексу України зазначено, що апарати рад також можуть бути головними розпорядниками бюджетних коштів. Які підстави у фінансового управління та чи може наша районна рада бути головним розпорядником бюджетних коштів для такого інклюзивно-ресурсного центру?». Отже, будемо розбиратись із поставленим запитанням.
  • Актуальне запитання Наша сільська рада планує здійснити поточний ремонт дороги комунальної власності за відповідною прийнятою програмою та ремонт дороги місцевого значення загального користування. Чи будуть такі КЕКВ однаковими? (Харківська обл.)
  • Актуальне запитання Чи є якісь роз`яснення з приводу використання КЕКВ після перетворення закладів охорони здоров’я на комунальні некомерційні підприємства? (Вінницька обл.)
  • Актуальне запитання Як члену фермерського господарства, який не належить до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, стати на облік як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування? На кого саме з членів господарства розповсюджується вимога щодо обов`язку сплати такого внеску, зокрема цікавить й питання про сплату внеску засновником такого господарства? (Запитання з електронної пошти редакції)
  • Актуальне запитання Який КЕКВ треба використовувати при сплаті орендної плати за земельні ділянки, що належать до комунальної власності? Який документ є підставою для її нарахування? (Одеська обл.)
  • Про сплату податків при створенні ОТГ із територій суміжних районів Лист ДФС від 16.05.2018 № 16794/6/99-99-07-02-01-15
  • Про розгляд листа Лист ДФС від 15.06.2018 № 20639/6/99-99-14-05-01-15
  • Про забезпечення органів місцевого самоврядування податковою інформацією щодо податкового боргу з місцевих податків Лист ДФС від 07.06.2018 № 17208/7/99-99-12-02-03-17
  • Нюанси приватизації комунального майна (частина 1) 17.03.2018 набрав чинності Закон України від 18.01.2018 № 2269-VIII «Про приватизацію державного і комунального майна»1, який регулює правові, економічні та організаційні основи приватизації, у тому числі й комунального майна. Як зазначено в цьому законодавчому акті, основною метою приватизації є прискорення економічного зростання, залучення іноземних і внутрішніх інвестицій, зменшення частки державної або комунальної власності у структурі економіки України шляхом продажу об’єктів приватизації ефективному приватному власнику. Приватизація (відчуження) майна, що перебуває у комунальній власності, здійснюється ОМС.
  • Визначаємо підсудність: позов сільської ради про відшкодування збитків Приводом для написання статті стало запитання, яке надійшло до нас у редакцію. Суть його полягала у тому, що сільська рада має намір подати позов до фізичної особи про відшкодування шкоди за користування земельною ділянкою без оформлення речових прав на неї та до фізичної особи — підприємця1 з аналогічними вимогами. Внаслідок цього перед радою постала проблема, до якого ж суду подавати позов. Давайте розбиратись...
  • Нові правила підвідомчості спорів з приводу самочинного будівництва Поширеними є випадки звернення до суду виконавчих органів з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад з позовами про зобов’язання усунення порушень архітектурних, містобудівних, пожежних, санітарних або інших подібних норм, зокрема, шляхом знесення самочинно збудованих об’єктів. Питання визначення, в якому саме порядку — цивільного чи адміністративного судочинства мають розглядатись такі позови, є доволі актуальним. Порушення правил підвідомчості може призвести до відмови у відкритті судом провадження у справі, і, як наслідок, зайвого витрачання часу та недосягнення позитивного результату для позивачів. Як не отримати негативне рішення суду — будемо розбиратись далі.
  • Пошкодження автомобіля через ДТП: у якому випадку ОМС буде нести відповідальність Поштовхом до написання цієї статті стала судова справа № 373/1281/16-ц, розглянута 15.05.2018 Верховним Судом1 щодо відповідальності ОМС за пошкодження автомобіля внаслідок дорожньо-транспортної пригоди2. Погодьтесь, дуже часто трапляються випадки ДТП саме через незадовільний стан доріг. Тому в цій статті ми будемо розбиратись, хто повинен нести відповідальність у цьому разі.
  • Договір оренди землі: розірвання за рішенням суду В цьому матеріалі вашій увазі буде представлена судова справа, предметом якої стало питання розірвання договору оренди земельної ділянки, укладеного між міською радою (відповідачем) та юридичною особою (позивачем). Чим цікава ця справа? А тим, як суди всіх інстанцій поставилися до аргументів міської ради, в яких рада посилалася на особливості прийняття нею рішень, закріплені в локальних документах представницького органу. Отже, читайте та беріть до уваги.
  • Зміна власника установи & переведення працівників: що з невикористаною відпусткою Приводом для розмови на цю тему стало відповідне звернення однієї з ОТГ до редакції газети «Місцеве самоврядування». У листі йшлось про те, що працівники закладів освіти з 01.01.2018 були прийняті, цитуємо: «...по переведенню до міської ради (ОТГ). До першого січня ці заклади знаходились в управлінні відділіу освіти районної державної адміністрації. При переведенні у міську раду працівникам закладів освіти компенсація по відпусткам за 2016 — 2017 навчальні роки не була виплачена». Питання полягало в наступному: «Чи зберігаються невикористані відпустки таким працівникам освіти за попередній період (2016 — 2017 роки), якщо з 01.01.2018 працівники прийняті по переведенню у міську раду (ОТГ)?». Отже, давайте розбиратись.
  • Актуальне запитання Працівник міської ради написав 09.07.2018 заяву про звільнення за власним бажанням. Зазначена заява була зареєстрована у міській раді 10.07.2018. На розгляд до міського голови заява працівника надійшла 11.09.2018. Як правильно визначити у такому випадку дату звільнення? (Львівська обл.)
  • Договір для ОСББ про встановлення сервітуту У час технологій та масової залежності людей від Інтернету майже кожен багатоквартирний будинок вже підключено провайдерами телекомунікаційних послуг до світової мережі. Створеному об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку1 такий «бонус» може дістатися у спадщину від минулих часів або тільки зараз може постати питання про підключення мешканців будинку до таких послуг. Про те, як мають бути оформлені такі відносини, і йтиметься у цій статті.
  • Складові успішного проекту: наступні етапи Ми продовжуємо цикл статей про головні аспекти та нюанси складання і написання проектів. Цей матеріал буде присвячений наступній та найоб’ємнішій позиції у проектній заявці — діяльності за проектом.
  • Можливості для громади: проект «Мери за економічне зростання» У червні 2018 року широкого розголосу набули проекти, підтримані в рамках ініціативи Європейського союзу «Мери за економічне зростання». До 1 млн євро могли отримати громади для реалізації інноваційних рішень власного розвитку. Що це за ініціатива, як до неї долучитися, та які проекти були підтримані у першій хвилі конкурсу — в нашому наступному матеріалі.
  • Відроджуємо традиції разом У попередніх номерах нашого видання ми вже розглядали питання збереження культурної спадщини крізь призму великих культурних подій. В них були наведені механізми привернення уваги до історичних об’єктів та пам’яток архітектури шляхом проведення на їх базі фестивалів, свят, інших масових заходів. Наразі завершуємо цикл статей і розкажемо вам, як пройшов найбільший в Україні оперний фестиваль під відкритим небом.
  • Використання сучасних комп’ютерних технологій у роботі старост із громадськістю Як підвищити обізнаність старост про сучасні технології та зробити їх адміністративні послуги громадянам більш ефективними? Декілька порад на прикладі Хмельницької області.
  • Конкурс «Місцеве самоврядування — це ми!» Особливо надихає, коли у творі учня чи учениці старших класів середньої школи можна побачити повноцінну виборчу програму. Саме таким є наступний твір, який ми презентуємо у нашому постійному циклі «Очима дитини». Тут і охорона навколишнього середовища, і освіта, і зайнятість населення, і дозвілля молоді. Ну і багато інших проблем, які готова вирішувати 11-класниця задля своєї Батьківщини, якщо б вона стала селищним головою свого рідного селища, в яке вона щиро закохана.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі