№5/1

Місцеве самоврядування, травень, 2018/№ 5/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Все, що потрібно знати про матеріальну відповідальність працівників ОМС Матеріальна відповідальність працівника – це обов’язок відшкодувати в установлених законодавством розмірах та порядку шкоду, спричинену роботодавцю при виконанні трудових обов’язків винною та протиправною дією (бездіяльністю) працівника. Про особливості відшкодування шкоди, завданої ОМС працівником унаслідок дорожньо-транспортної пригоди під час керування службовим автомобілем, розкажемо в цій статті.
  • Чи можливе одночасне застосування штрафу та пені? Стаття 61 Конституції України передбачає однозначний принцип «ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення», і це стосується не тільки кримінальної чи адміністративної відповідальності, а й цивільної. Поступово цей конституційний принцип, як норма прямої дії, став застосовуватись судами на вищому рівні. В цій статті ми проаналізуємо рішення Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ щодо одночасного застосування штрафу та пені та визначимось, чи це можливо.
  • Позовна давність як критерій відповідальності за зобов’язаннями Главою 19 ЦК України визначено поняття та порядок застосування строків позовної давності. Пропуск строків позовної давності без поважних причин є наслідком відмови у задоволенні позову та неможливості відновити своє порушене право в суді. Про строки, які слід ураховувати, контролюючи хід виконання зобов’язання, далі піде мова.
  • Документ вважається наявним, якщо немає акта про його відсутність Шановні юристи, інформуємо, що у випадку, коли акт про відсутність документа не складався, є підстави вважати його наявним. Відповідний висновок зробив Верховний Суд у своїй постанові № 2-4552/2010 від 01.02.2018 р., про що і поговоримо далі.
  • Дискреційні повноваження суб’єктів владних повноважень Верховний Суд сформував правову позицію щодо дискреційних повноважень суб’єктів владних повноважень під час вирішення питання про прийняття/відмову у прийнятті документації із землеустрою до Державного фонду з огляду на відповідність/невідповідність поданої документації вимогам земельного законодавства. З повним обґрунтуванням правової позиції можна ознайомитись на сайті Судової влади через Єдиний державний реєстр судових рішень за такими критеріями пошуку: справа № 816/591/15-а, адміністративне провадження № К/9901/4844/18, постанова від 27.02.2018.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі