№8

Місцеве самоврядування, серпень, 2019/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Житлово-комунальні послуги: які зміни у новому Законі? Шановні читачі, у цій статті ми будемо аналізувати, які зміни відбулись у сфері надання житлово-комунальних послуг. Забігаючи наперед, відзначимо, що нове законодавство встановлює чіткі правила взаємовідносин між споживачами та виконавцями послуг. Ми розглянемо ключові моменти, з якими вам як суб’єкту владних повноважень слід ознайомитись та в подальшому працювати з ними. Стаття буде доволі насиченою та інформативною, до якої ви зможете і пізніше звертатись при виникненні запитань у вашій діяльності.
  • «Дозвіл на землю»: публічно- чи приватноправовий спір? Чесно кажучи, вже давно не дивують рішення судів усіх інстанцій. Лише не позаздриш позивачам, власне, як і відповідачам, які, перебуваючи в статусі учасників судової справи, яку розглядають у межах однієї юрисдикції, починають згодом розуміти, що мали би вирішувати спір геть зовсім в іншому суді. Ось і ця справа, з якою ми хочемо вас ознайомити, також не є виключенням: позов було подано в рамках адміністративного судочинства, згодом справу було закрито, але, як виявилося, помилково. Далі про все більш детально.
  • Оренда земельної ділянки: механізми перегляду розміру Останнім часом до нашої редакції часто звертаються із запитаннями, в яких просять надати відповідь, порадити, яким же чином можна змінити розмір орендної плати за користування земельними ділянками. Особливо ця тема залишається актуальною для об’єднаних територіальних громад, які отримали «у спадок» земельні ділянки за межами населених пунктів. Ми вирішили не «винаходити велосипед», а просто надати вам витяг із посібника «Актуальні питання використання земель сільськогосподарського призначення органами місцевого самоврядування», який наприкінці 2018 року було підготовлено та видано спільними зусиллями Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та ТОВ «Видавничий будинок «Фактор». Авторами посібника стали вже відомі вам В. Даугуль та А. Алексенко, матеріали яких ви неодноразово могли бачити на сторінках видання «Місцеве самоврядування». Сьогодні вашій увазі пропонуємо Розділ 3 «Механізми перегляду розміру орендної плати за діючими договорами оренди землі сільськогосподарського призначення» означеного посібника.
  • Землі під закладами передвищої та вищої освіти не можуть бути передані у приватну власність Інформація з офіційного сайту Асоціації міст України
  • Бажаєте орендувати приміщення? Тоді вам у господарський суд У цьому матеріалі ми звернемо вашу увагу на одну судову справу. Вона цікава не самим предметом спору, а тим, яких висновків дійшла Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи її. Анонсуємо: питання, навколо якого виник спір, — це відмова міської ради надати в оренду нежитлове приміщення. А тепер про все по порядку...
  • Отримай субвенцію: збудуй мультифункціональні майданчики 19.07.2019 набрала чинності постанова КМУ від 05.07.2019 № 571 «Деякі питання надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту» та розподіл коштів субвенції у цьому році. Про порядок надання такої субвенції й будемо говорити.
  • Актуальне запитання. Про застосування КЕКВ при оплаті проведення дослідження рівня задоволеності користувачів якістю надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг Який код економічної класифікації видатків бюджету (КЕКВ) необхідно застосовувати, якщо треба здійснити оплату проведення дослідження рівня задоволеності користувачів якістю надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП)?
  • Операція «Встигни!», або Про надання субвенції місцевим бюджетам Постановою КМУ від 26.06.2019 № 616 затверджені зміни до постанови КМУ від 15.11.2017 № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа». Наголошуємо на важливості вказаних змін, адже однією із найактуальніших проблем сьогодення є забезпечення громадян України житлом. Й особливе занепокоєння викликають випадки, коли під загрозою залишитись на вулиці опиняється одна із найбільш вразливих категорій осіб, таких як діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа. Як бачимо, зазначеним документом держава, як головний гарант забезпечення прав, проявила турботу про таких дітей у сфері захисту житлових прав цієї категорії осіб. І це нормально, бо для втілення будь-якої мети у життя перш за все досконалим має бути законодавство у цій сфері, адже, вчиняючи ті чи інші дії та приймаючи відповідні рішення, органи державної влади та місцевого самоврядування мають дотримуватись вимог, встановлених саме актами законодавства. Тож про що ці зміни та до чого тут ОМС?
  • Швидка допомога від Асоціації міст України Асоціація міст України вносить свій вклад у розвиток медичної реформи, яка просувається країною, та намагається допомогти ОМС впоратись із змінами, що відбуваються у галузі охорони здоров’я. Тож до відома ОМС надаємо цікаву та корисну інформацію, яка знадобиться в роботі.
  • Актуальне запитання. Про видачу рішення неприбутковій установі при її повторному включенні до Реєстру неприбуткових установ та організацій Якщо неприбуткову установу повторно включили до Реєстру неприбуткових установ та організацій, чи мають їй видати відповідне рішення?
  • Органи місцевого самоврядування не мають можливості монетизувати пільгу на проїзд Роз’яснення Асоціації міст України від 25.07.2019
  • РДА не можуть зобов’язати органи місцевого самоврядування здійснювати виплати з власного бюджету Розміщено на офіційному сайті Асоціації міст України від 16.07.2019: www.auc.org.ua/novyna/amu-rda-ne-mozhutzobovyazaty-organy-miscevogo-samovryaduvannya-zdiysnyuvaty-vyplaty-z
  • Демонтаж тимчасових споруд на підставі рішення ОМС Тимчасові споруди на території ваших населених пунктів не завжди встановлюються на підставі відповідних документів, що викликає потребу ради реагувати на незаконні дії підприємців, які в обхід встановленої процедури хочуть заробляти кошти. Як правильно діяти в такій ситуації та чи може рада зносити тимчасові споруди? Чи не буде це порушенням права власності такого юркого підприємця?
  • Втрата права користування житлом як підстава для зняття з реєстрації місця проживання До органів реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання доволі часто звертаються нові власники житлових приміщень із заявами про зняття з реєстраційного обліку сторонніх їм осіб, чиє місце проживання зареєстровано у придбаних ними будинках, квартирах. При цьому до заяв як докази втрати такими особами права користування житловим приміщенням додають, зокрема, договори купівлі-продажу, договори дарування, витяги про державну реєстрацію прав на нерухоме майно тощо. Чи правомірними будуть дії органів реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання по зняттю з реєстрації місця проживання колишніх мешканців таких житлових приміщень без рішення суду і як правильно вирішувати питання про зняття з реєстрації місця проживання без заяви особи – поговоримо у нашій статті.
  • Готуємо проект Положення про оренду землі Як і обіцяли, ми продовжуємо роз’яснювати процедури прийняття регуляторного акта на прикладі Положення про оренду землі. Нагадаємо: в попередніх номерах були опубліковані зразки документів, у тому числі аналіз регуляторного впливу. Далі ми поговоримо про правила оприлюднення проектів регуляторних актів та опрацювання одержаних зауважень та пропозицій.
  • Витребування інформації: чи законно? До редакції звернувся ОМС задля отримання рекомендацій щодо правильності надання відповідей на запити прокурора. Зокрема йдеться про конкретний запит, в якому прокурор бажає отримати інформацію стосовно оренди земельних ділянок комунальної власності. До слова сказати, запит цей було оформлено в формі електронного документа. Давайте розбиратися.
  • Про допустимість доказів у адміністративних справах, пов’язаних з корупцією Інформація з офіційного сайту Асоціації міст України
  • Надання іншого житла особі з інвалідністю Пропоную вашій увазі позицію Верховного Суду у справі про встановлення наявності або відсутності обов’язку ОМС забезпечувати осіб з інвалідністю доступним житлом.
  • Актуальне запитання. Чи є посадовою особою начальник відділу з благоустрою? Рішенням сільської ради було створено відділ благоустрію. Він є структурним підрозділом сільради, має статус окремої юридичної особи, підзвітний і підконтрольний сільській раді. Вважаємо, що при призначенні на посаду начальника відділу благоустрію особи, яка визнана переможцем (за результатами конкурсу), вказаній особі повинні присвоюватися ранг та категорія посади. Чи є вказана особа посадовою особою місцевого самоврядування? Чи поширюється на неї дія Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»?
  • Актуальне запитання. Чи може посадова особа відмовитись від переведення на іншу посаду? Працівник надав згоду на переведення на іншу посаду. Коли вже підготували наказ, відмовився його підписати і висловив свою незгоду на таке переведення. Чи має він право так вчинити?
  • Щодо деяких питань оплати праці працівників органів місцевого самоврядування Лист Мінсоцполітики від 05.07.2019 № 1016/0/206-19
  • Сортування побутових відходів: поетапна діяльність ОМС (частина 2) В попередній статті. Нагадаємо, зазначений документ цікавий тим, що містить положення відносно діяльності ОМС щодо сортування побутових відходів. У цьому ж матеріалі ми поговоримо про конкретні ваші дії як суб’єкта владних повноважень, а також запропонуємо вам затвердити примірні Правила сортування побутових відходів та Заходи щодо впровадження сортування побутових відходів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі