№7

Місцеве самоврядування, липень, 2019/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Закон про мову: що зміниться для ОМС? Останніми місяцями в українській політиці гучно звучав дискурс про зміну «правил гри» у використанні української мови. Українці затамувавши подих спостерігали за сотнями поправок та боротьбою в Верховній Раді, ЗМІ публікували «страшилки» про те, що після прийняття закону в закладах харчування всі мають спілкуватися тільки українською, а зміни чи навіть скасування Закону України від 25.04.2019 № 2704-VIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної» є одним із трендів кампанії по виборах народних депутатів у липні 2019 року. У будь-якому випадку, Закон про мову прийнято та підписано. Із 16.07.2019 він набере чинності. І з цього дня ОМС мають бути готові змінюватися. Що саме потрібно передбачити в роботі для виконання вказаного законодавчого акта — у нашому матеріалі.
  • Питання земельні: від сінокосіння до фермерського господарства та... Підставою для написання цього матеріалу стало таке запитання до нашої редакції: «Надайте, будь ласка, обґрунтовану відповідь. До сесії сільської ради надійшла заява (погодження) орендаря, який має в оренді земельну ділянку з цільовим призначенням для сінокосіння та випасання худоби та надає погодження (нотаріально завірене) окремій кількості громадянам щодо оформлення за ними права власності (надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення фермерського господарства). Земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, форма власності: державна. Запитання: які мають бути дії сільської ради? Договір оренди дійсний ще три роки».
  • Про надання платних послуг закладами культури Приводом для написання статті стало таке запитання читача: «Яким документом оформляється розмір плати за надання платних послуг закладами культури: наказом керівника закладу культури чи рішенням ОМС? Наведіть приклад розрахунку вартості послуг та надай те інформацію про надання платних послуг закладами культури ОМС». Отже, будемо відповідати на поставлене запитання та виконувати прохання нашого читача.
  • Актуальне запитання. Про Звіт про використання доходів (прибутків) неприбутковій організації Підкажіть, будь ласка, за який звітний період треба подати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбутковій організації, якщо в середині звітного (податкового) року змінено організаційно-правову форму неприбуткової організації, але код ЄДРПОУ залишився незмінним й одночасно нею отримано рішення про повторне включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій? (Волинська обл.)
  • Актуальне запитання. Про оподаткування рентною платою підприємства з видобування корисних копалин Якщо гірниче підприємство з видобування корисних копалин, що розташоване на території об’єднаної громади, видобуває більше ніж одну корисну копалину, то яким має бути об’єкт оподаткування рентною платою? Чи з усіх корисних копалин буде сплачуватись рентна плата? (Запитання з електронної пошти редакції)
  • Актуальне запитання. Про нараховування єдиного внеску з робіт за цивільно-правовим договором Як правильно треба нараховувати єдиний внесок, якщо є факт виконання робіт за цивільно- правовим договором? Чи треба в такому випадку враховувати вимогу щодо сплати єдиного внеску з мінімальної заробітної плати? (Запитання з електронної пошти редакції)
  • Актуальне запитання. Про відображення залишків коштів у звіті неприбуткової організації Як бюджетна установа (організація) має відображати залишки коштів на спеціальних рахунках, що перейшли з попереднього року, у звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації? (Запитання з електронної пошти редакції)
  • Актуальне запитання. Про отримання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів Чи може уповноважений представник ОМС, іншої юридичної особи, установи або організації отримати за довіреністю кваліфіковані сертифікати відкритих ключів? (Львівська обл.)
  • Боротьба з булінгом: судова практика Порівняно нещодавно набув чинності Закон України від 18.12.2018 № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким запроваджено адміністративну відповідальність за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 1734 Кодексу України про адміністративні правопорушення. ОМС, які мають широкі повноваження щодо організації та управління закладами освіти, мають бути зацікавленими судовою практикою у справах щодо протидії булінгу. Саме про неї і йтиметься у нашому матеріалі.
  • Відповідальність ОМС за дотримання прав національних груп на його території В цьому матеріалі вашій увазі буде представлено судову справу, результати розгляду якої мали негативні наслідки для однієї сільської ради Одещини. Для того, щоб наші читачі не припускалися схожих помилок, пропонуємо уважно ознайомитися з нею. Отже, постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду (м. Одеса) від 25 квітня 2019 року було вирішено стягнути з Лощинівського сільського голови по 10 000 грн. відшкодування моральної шкоди на користь кожного з шести позивачів (всього 60 000 грн.). Крім того, з Лощинівської сільської ради було стягнуто на користь позивачів сплачений ними судовий збір, всього у розмірі 9 760 грн. Підставою для стягнення коштів стали, як встановив адміністративний суд, протиправні дії Лощинівського сільського голови щодо оформлення та оголошення рішення № 1 сходу громадян — мешканців села Лощинівка «Про вимогу мешканців села Лощинівка про подальше непроживання представників ромської національності на території с. Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області». Про обставини справи, доводи сторін та обґрунтування судом свого рішення читайте далі. Ю. Лісова, адвокатка, правозахисниця
  • Реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання через представника Правові акти в сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання не передбачають обов’язкове особисте подання громадянином відповідної заяви для реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання. Зареєструвати своє місце проживання або знятись з реєстрації можливо через представника, який повинен діяти на підставі довіреності, посвідченої у встановленому законом порядку. Про нюанси реєстрації місця проживання через представника та відповідні вимоги йтиметься у нашій статті.
  • Виконуємо вимоги законодавства про відкриті дані Постановою КМУ від 21.10.2015 № 835, відповідно до якого ОМС як розпорядники інформації мали забезпечити протягом шести місяців (тобто ще до середини 2016-го) оприлюднення та подальше оновлення на своїх офіційних веб-сайтах відповідних наборів даних. Крім іншого, ними також мало бути забезпечено надання інформації, необхідної для проведення оцінки стану оприлюднення та оновлення відкритих даних згідно з Положенням. У той же час аналіз офіційних сайтів рад дає підстави вважати, що вказане Положення пройшло поза очі розпорядників інформації.
  • Актуальне запитання. Про право доступу громадян до засідань колегіальних суб’єктів влад них повноважень Законом України «Про доступ до публічної інформації» передбачено право доступу громадян до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень. Чи буде порушенням міської ради відповідно до цього Закону не дозволити громадськості бути присутніми на засіданні постійної комісії міської ради з питань комунальної власності, землі і приватизації? Чи можна організувати альтернативні форми доступу громадян, окрім присутності в залі засідання? (Хмельницька область)
  • Актуальне запитання. Про сплату за послуги з надання публічної інформації Місцеве інтернет-видання зробило запит на інформацію. Вона стосується історико- культурної спадщини міста та має більше 70 сторінок друкованого тексту, який треба оформити з різних документів. Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації встановив вартість витрат на копіювання та друк зазначеної інформації в межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України, та повідомив про це запитувача. Але запитувач відмовляється сплачувати послуги, аргументуючи це тим, що інформація становить суспільний інтерес, а отже, повинна бути надана безкоштовно. У яких випадках міська рада як розпорядник інформації може вимагати оплату витрат на копіювання і друк інформації для надання її запитувачу та як має діяти розпорядник інформації, коли запитувач відмовляється сплачувати за послуги? (Миколаївська область)
  • Актуальне запитання. Про відмову депутата міської ради надати публічну інформацію На ім’я депутата міської ради надійшов запит на інформацію, де журналісти просять пояснити, чому його публічна позиція суперечить його голосуванню на сесії міськради щодо виділення земельної ділянки під будівництво торгових приміщень та його родинні зв’язки із представником забудовника. Проте депутат відмовляється надавати таку інформацію та у будь-який спосіб коментувати своє рішення. Чи є відмова депутата міської ради надати публічну інформацію за запитом на інформацію правомірною? Яка є відповідальність за таку відмову? (Вінницька обл.)
  • Антикорупційне законодавство: ключові моменти, на які слід звернути увагу Шановні читачі, в цьому матеріалі ми звернемо вашу увагу на ключові моменти, що стосуються антикорупційного законодавства. Тема для вас як посадових осіб місцевого самоврядування є знайомою, оскільки працюєте в цьому полі достатній час. Проте не зайвим буде розставити акценти на тих аспектах, які, з одого боку, частіше трапляються у вашій діяльності, а з іншого — на ті нюанси, які бувають досить рідко. Знати їх потрібно для того, аби було розуміння, як діяти у законодавчому полі при виникненні нетипових ситуацій. Отже, не будемо зволікати — розпочинаймо!
  • Віндикаційний позов ОМС: правовий висновок Верховного Суду У цій статті поговоримо про позов ОМС з вимогою витребувати майно із чужого незаконного володіння. Спочатку проаналізуємо віндикаційні позови, визначимось, що воно таке і як цим користуватись. А потім наведемо одне із судових рішень, у якому остаточну крапку поставив Верховний Суд. Крім того, ВС надав свою правову позицію відносно волевиявлення територіальної громади на відчуження майна, а саме: стосовно права витребувати майно з незаконного володіння. Більше того, ВС торкнувся питання позовної давності в цьому аспекті. Який же висновок зробив суд касаційної інстанції, давайте аналізувати.
  • Актуальне запитання. Про перевірку кандидатів на зайняття посади в ОМС Чи потрібно проводити перевірку кандидатів на зайняття посади в ОМС відповідно до Закону України «Про очищення влади», враховуючи, що з 01.01.2017 декларації подаються онлайн на сайт НАЗК та їх перевірку проводить саме НАЗК? (Миколаївська обл.)
  • Актуальне запитання. Про прийняття за контрактом особи, яка досягла граничного віку У ст. 18 Закону № 2493 сказано, що граничний вік перебування на службі в ОМС — 65 років. Чи відносяться до цієї категорії службовці (діловод, завідувач господарства)? Чи можливо особу, яка досягла граничного віку перебування на службі, прийняти після звільнення за контрактом? Чи повинна особа, яку приймають на роботу за контрактом, виконувати роботу, наприклад, начальника відділу кадрів (відпустка по вагітності та пологам); відповідати усім вимогам, які б висувались до кандидатури при прийнятті на посаду за конкурсом? (Полтавська обл.)
  • Роз’яснення стосовно отримання виплати частки заробітної плати за час виконання обов’язків за вакантною посадою
  • Зміни до постанови КМУ № 268: що нового? 19 червня Уряд прийняв постанову № 525 «Про внесення змін у додатки до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268». Постанова затверджує нові редакції схем посадових окладів, передбачених додатками 48 — 55. Це означає, що зміни стосуються по суті всіх місцевих рад: обласних, районних, міських (та районних у містах), сільських, селищних. Про них і поговоримо.
  • Щодо розрахунку лікарняних Витяг із листа Мінсоцполітики від 11.06.2019 № 311/0/247-19
  • Сортування побутових відходів: що можуть зробити ОМС (частина 1) Дуже нагально сьогодні почати говорити про сміття. Коли людям говориш про сміття та можливість його сортування, тоді вони починають замислюватися. Насправді дуже важко пояснити, що сортування сміття важливе не лише для екології регіону, країни та всієї нашої планети, а й для економіки. Сортування сміття — правильний стратегічний крок. Найголовніше для нашої держави в цілому та для ОТГ зокрема — щоб запрацювала сама система сортування сміття. Якщо будуть механізми для реалізації сортування сміття, тоді люди швидко навчаться це робити. І воно стане звичайною буденною справою, так само, як чистити зуби вранці чи робити інші побутові речі, навіть не замислюючись. Тому в цій статті (в першій частині нашого матеріалу) ми будемо говорити про сортування сміття, які напрацювання існують в державі та про плани на майбутнє . В другій же частині зупинимось на інших питаннях — на практиці, яка склалась станом на сьогодні в ОМС, та розберемось, які ж конкретні дії ви, як суб’єкт владних повноважень, можете здійснити для покращення стану із сортуванням сміття на вашій території.
  • «Дуже важливо, коли нас чують»: делегація Харківської області на XV Українському муніципальному форумі 18 — 20 червня 2019 року в Одесі Асоціація міст України провела XV Український муніципальний форум. На ньому зібралося близько 400 учасників: голови громад — членів АМУ, представники Парламенту, Уряду та профільних міністерств, експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України.
  • Культура в умовах децентралізації На сторінках нашого видання ми вже неодноразово розказували вам про важливість культури та культурної політики в житті кожного громадянина та громади в цілому. Побудова справжньої незалежної держави також неможлива без запровадження культурних цінностей. У цьому контексті особливо важлива роль культури в умовах децентралізації. Які шляхи розвитку культури, що робити з будинками культури, як розвивати культурну інфраструктуру та навіщо вчитися розробляти культурні грантові проекти — про все це ми поговоримо у нашому матеріалі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі