№8

Місцеве самоврядування, серпень, 2020/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Микола Тітов: «Децентралізація влади: новий етап — нові виклики!» В Україні нещодавно завершився досить непростий етап децентралізації влади — процес формування територій громад і нових укрупнених районів, а також визначення їх адміністративних центрів, що створило умови для проведення місцевих виборів 25 жовтня поточного року. Разом з тим, залишаються невирішеними на законодавчому рівні ще багато важливих питань забезпечення діяльності новообраних місцевих рад. Серед них — розмежування повноважень між органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, між різного рівня місцевими радами, питання фінансового забезпечення виконання місцевими радами як власних, так і делегованих державою повноважень тощо. Ми поспілкувалися з одним із активних учасників процесу підготовки змін до законів з децентралізації влади, відомим правознавцем у сфері державного будівництва та місцевого самоврядування, Заслуженим юристом України, кандидатом юридичних наук, доцентом Миколою Тітовим.
  • Місцеві вибори — 2020: продовжуємо мозковий штурм! Думаю, що всі, хто читає (читав) Виборчий кодекс України, однозначно підтвердять мої внутрішні відчуття..— ще той «твір»! Є норми, які вимагають додаткових роз’яснень, як, наприклад, та ж сама ст. 216 ВК. Багато норм щонайменше з технічними помилками. Не обійшлося й без тих, які припускають двочитання, а це небезпечно, бо дозволяє кожному суб’єкту виборчого процесу виконувати ці норми на свій розсуд. В цьому матеріалі я більше уваги приділю питанням висування кандидатів, бо цей процес, безперечно, є одним з найважливіших для тих, хто хоче бачити себе на посаді сільського, селищного, міського голови або депутатом місцевої ради.
  • Водоохоронні зони та прибережні захисні смуги: враховуємо вимоги законодавства Глава 12 ЗК встановлює режим користування землями водного фонду, який має бути дотриманий усіма землевласниками, землекористувачами, владою та громадянами як під час визначення наступної долі земельної ділянки, так і під час безпосереднього її використання.
  • Справи земельні: відповідаємо на запитання землевпорядників 25 червня 2020 року нашим виданням була проведена конференція «Челендж для громад 2.0: земля як місцевий ресурс» для представників місцевого самоврядування. На цьому заході розглядалися різні земельні питання, з якими стикаються ради у своїй роботі. Не дивлячись на те, що на сторінках нашого видання ми неодноразово висвітлювали більшість з них, під час заходу виявилося, що є такі, відповіді на які необхідно або розширити, або уточнити деякі позиції. Отже, виконуємо свою обіцянку, дану всім учасникам конференції: пояснюємо, уточнюємо та поглиблюємо раніше надані нами матеріали.
  • Про надання відповіді Лист Мінфіну від 20.07.2020 № 11210 09/10/21871
  • Щодо оплати праці працівників закладів загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції Витяг із листа МОН від 18.06.2020 № 1/11 4080
  • Щодо Закону України «Про оренду державного та комунального майна» Лист Фонду державного майна України від 06.07.2020 № 10-16-13231
  • Реєстрація місця проживання в іпотечному житлі 27.05.2020 постановою КМУ № 481 було внесено зміни до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Уряду від 02.03.2016 № 207. І стосуються ці зміни реєстрації місця проживання у житлі, яке знаходиться в іпотеці/довірчій власності. Чим саме поповнились Правила та чи відповідають ці доповнення нормативно-правовим актам вищої юридичної сили — у нашій статті.
  • Як правильно вести квартирний облік громадян після об’єднання/приєднання? На адресу нашої редакції надійшло запитання про те, яким чином організовувати ведення квартирного обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, після об’єднання/приєднання територіальних громад: це має бути єдиний реєстр чи за кожним населеним пунктом окремий? Давайте розбиратись разом.
  • Вебсайт ОМС — не для «галочки»! До редакції журналу звернулись посадові особи ОМС з таким питанням: як змусити керівництво ОМС використовувати в повному обсязі вебсайт, який було замовлено та оплачено з коштів місцевого бюджету, зокрема вчасно наповнювати його актуальною та необхідною інформацією. Адже це негативно впливає як на співпрацю ОМС з громадою, так і на роботу самого ОМС. Тож, відповідаємо.
  • Інструкція щодо притягнення до відповідальності за порушення правил благоустрою територій населених пунктів1
  • Роз’яснення щодо порядку доступу до персональних даних за запитами державних органів До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надходять численні звернення/листи щодо правомірності надання персональних даних у відповідь на запити тих чи інших державних органів.
  • Конфлікт інтересів & оплачувані громадські роботи Приводом для написання цієї статті стало запитання читача: «Чи можливо влаштувати на оплачувані громадські роботи за направленням центру зайнятості на посаду підсобного робітника, який є чоловіком головного бухгалтера сільської ради? Чи не виникне в цій ситуації конфлікт інтересів, адже передбачаються роботи з наведення належного санітарного стану на території села (а саме викошування бур’янів та карантинних рослин), пов’язані зі списанням бензину, мастила та запасних частин до мотокоси? Згідно з посадовими обов’язками списання здійснює головний бухгалтер (посадова особа ОМС)». Надаємо відповідь.
  • Спір щодо додержання правил тиші та законності: рішення ОМС Тематиці забезпечення ОМС контролю за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях вже приділялась увага у наших статтях. Йшлося про збір доказової бази у справах про притягнення «порушників тиші» до адміністративної відповідальності. Важливі, з точки зору повноважень ОМС щодо забезпечення санітарного благополуччя населення, в тому числі на орендованій земельній ділянці комунальної власності, висновки зробив Верховний Суд. Але вже в рамках розгляду адміністративної справи з приводу оскарження рішення ОМС про скасування раніше ухваленого виконкомом рішення про проведення вечорів відпочинку з підстав порушення правил додержання тиші на ставковому господарстві. Тож пропонуємо до уваги постанову Верховного Суду від..04.06.2020 в адміністративній справі № 161/5443/16-а.
  • Актуальна (негативна) судова практика по самоврядному контролю У цій статті ми підібрали для вас невтішну для ОМС судову практику щодо реалізації своїх повноважень зі здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель з метою забезпечення додержання фізичними та юридичними особами вимог земельного законодавства. Уникнення аналогічних помилок допоможе зберегти ресурси та час.
  • Посадова особа ОМС призвана на військову службу: чи зберігається місце роботи? Як правильно діяти посадовій особі ОМС у разі надходження повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю? Чи побоюватись їй звільнення або ж робоче місце за нею зберігається на час служби? Відповіді на ці та інші запитання – в нашій статті.
  • Актуальне запитання. Про збереження стажу роботи службовця (діловода) в ОМС після переведення (на конкурсній основі) на посаду посадовця місцевого самоврядування (спеціаліст) для нарахування надбавки за вислугу років Підкажіть, будь ласка, чи зберігається стаж роботи службовця (діловод) в ОМС після переведення (на конкурсній основі) на посаду посадової особи місцевого самоврядування (спеціаліст) для нарахування надбавки за вислугу років?
  • Щодо визначення розміру матеріальної допомоги при наданні щорічної відпустки посадовим особам місцевого самоврядування Роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби від 03.08.2020 № 111-Р/З
  • Програма розвитку культури: якою вона має бути в ОТГ? У світлі місцевих виборів вчергове актуалізувались питання бачення громадами свого майбутнього розвитку та визначення його пріоритетних напрямків. Культура є однією із сфер, яка виходить сьогодні на перший план. Відтак, перед об’єднаними громадами постає завдання розробки якісних місцевих політик, які забезпечать реалізацію прав людини у сфері культури та сприятимуть соціально-економічному розвитку.
  • Село очима пересічного громадянина: всьому виною телебачення? Ми завжди багато говоримо про те, що люди залишають села та їдуть у великі міста в пошуках «кращого життя». Важко сперечатися із очевидними раціональними речами — у місті більше шансів знайти високооплачувану роботу, більше можливостей для дозвілля. Однак чому ці можливості стали повсюдною цінністю? А якщо всьому виною масова культура?
  • Соціальне підприємництво: нащо воно громадам? Соціальне підприємництво в Україні стає трендом та поширюється країною. Якщо говорити просто, це вдалий мікс бізнесу та благодійності у різних пропорціях. На відміну від благодійних організацій, такі структури не залежать від чиїхось внесків чи пожертв, та в ідеальному варіанті вони можуть бути самоокупними. Свої доходи у більшості випадків соціальні підприємства спрямовують на потреби незахищених груп населення або ж займаються питаннями працевлаштування таких людей. Соціальні підприємці можуть належати практично до будь-якої сфери економіки, вони мимоволі привертають увагу різних ініціативних груп та активних людей, заохочують до співпраці. Що таке соціальне підприємництво та нащо воно громадам?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі