№7/1

Місцеве самоврядування, липень, 2020/№ 7/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Чи можна звільнити працівника за власним бажанням до завершення 14-денного терміну? За загальним правилом працівник у разі виявлення бажання про звільнення зобов’язаний повідомити про це роботодавця за 14 днів. При цьому обов’язок відпрацювати наступні 14 днів може не виконуватися, у разі коли така заява зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у цій місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин). Тоді власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. Тож виникає запитання: а чи може роботодавець самостійно скоротити 14-денний строк та звільнити працівника раніше без наявності відповідних підстав та згоди самого працівника?
  • Житлові проблеми внутрішньо переміщених осіб та шляхи їх вирішення Події 2014 року в окремих регіонах нашої держави змусили українців буквально бігти з рідної домівки для захисту свого життя та життя своїх близьких. Звичайно, в умовах збройного конфлікту продати нерухомість, яка залишилась на відповідних територіях, практично нереально. А грошей для купівлі нового житла в інших регіонах, де зупинилась сім’я, не у всіх вистачає. Більше того, через бойові дії було зруйновано багато домівок, й особи, які залишились «на вулиці», дійсно потребують допомоги для вирішення житлового питання. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Які житлові умови створила держава для осіб, що постраждали внаслідок війни? У межах цієї статті пропоную дослідити одне з найгостріших питань, яке постало перед людьми, що отримали статус внутрішньо переміщених осіб, а саме: як забезпечити себе і свою сім’ю житлом в Україні, якщо внаслідок об’єктивних обставин особи залишились без житла?
  • Довічне успадковуване володіння та постійне користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства: судовий захист або назад у минуле Приводом для написання цієї статті стала постанова Великої Палати ВС від 20.11.2019 у справі № 368/54/17, яка стосувалася позову фізичних осіб до іншої фізичної особи про визнання права довічного успадковуваного володіння на земельну ділянку для ведення селянського (фермерського) господарства в порядку спадкування після смерті батька — засновника такого СФГ. Проблематика застосування правових норм, які багато років тому (початок 90-х ХХ століття) по-своєму регулювали питання надання земельних ділянок у користування на такому «дивному» титулі володіння землею, тривалий час була актуальною, особливо для спадкоємців та самих фермерських господарств, створених засновником — фізичною особою, і залишається актуальною й зараз. Зазначена постанова ВС цікава також тим, що в ній було досліджено питання постійного користування земельними ділянками, а також наведені відмінності цього титулу користування від права довічного успадковуваного володіння.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі