№8

Місцеве самоврядування, серпень, 2021/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Цікаве про комунікації, або Як це має працювати у старостинських округах Чи запитували ви себе, що таке комунікація? З ким вона має бути? Як її налагодити та чи дає вона певний результат? Хто її має та може налагодити? Від себе скажу: працюючи свого часу довгий час на посаді старости, зрозумів — є певні проблеми із комунікацією у громаді, але це не має лякати. До налагодження комунікації у громаді можна (навіть необхідно) залучати старост (повірте мені) та відповідно сприяти їм у цьому. Як це має працювати практично, хочу поділитися власним досвідом та баченням. Дуже сподіваюся, що це буде корисне всім представникам органів місцевого самоврядування, які налаштовані на взаємодію із громадою. І я просто вірю в те, що ви зможете це донести до старост та максимально допомогти їм у цьому. Я впевнений: згодом результати такої трикутної співпраці — старости, голова (інші посадові особи ОМС) та громадяни — не змусять себе чекати довго.
  • Чергові нововведення та відтермінування у сфері освіти Ніщо не вічне під місяцем... Як і положення у сфері освіти. Змін до них вже було стільки, що, як на мене, вже самі фахівці в цій галузі починають заплутуватися в них: НВК, ступені, ліцеї, гімназії — вже стільки разів все змінювалося, стільки крайніх строків виставляли для засновників, щоб привести у відповідність мережу закладів освіти та їх установчі документи. І ось чергова порція не заборилася. Вітання всім засновникам закладів загальної середньої освіти — у вас тепер є ШІСТЬ років (поки що), щоб привести до ладу всі свої заклади загальної середньої освіти. Звісно ж, цим законодавець не обмежився, є й інші зміни. Про них нижче.
  • Ну що, здавалося б, слова… Про мовні сертифікати для всіх Тема отримання сертифікатів про вільне володіння державною мовою набирає останнім часом все більше популярності в органах місцевого самоврядування через брак систематизованої інформації. Кому потрібен сертифікат, де та як його отримати, коли та кому пред’являти, проводити чи не проводити конкурс через брак сертифікатів у учасників, чи можна чимось замінити сертифікати? Ці та інші запитання усе частіше надходять до редакції від наших читачів. Тож давайте знайдемо на них відповіді.
  • Як не втрапити в халепу, утворюючи округи та змінюючи старост? Прийнято, підписано та набув чинності Закон України від 14.07.2021 № 1638-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост». І тут почалися запитання: як утворювати старостинські округи, що робити з тими, які вже утворені, що робити зі старостами, які вже затверджені, як проводити громадські обговорення? Одразу відповімо: єдиних для всіх відповідей на ваші запитання не існує. Нижче про це трохи більше.
  • Коментар до Проєкту Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні У цьому матеріалі наведено витяг та тези з Коментаря до Проєкту Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні (№ 5463 від 05.05.2021) від 13 липня 2021 року, який було підготовлено Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada) та Британської допомоги від Уряду Великої Британії (UK Aid). Думки, викладені у цій публікації, належать автору і не обов’язково відображають погляди USAID чи урядів Сполучених Штатів, Канади або Великої Британії. Ураховуючи значущість змін, які на нас очікують після набрання цим документом чинності, наша редакція вирішила, що не зайвим буде підготувати всіх представників ОМС до цього заздалегідь. Це вас стосується не лише як представників місцевої влади та суб’єктів надання адміністративної послуги у сфері реєстрації місця проживання, а й просто як пересічних громадян. Реєстрація державою свого населення є одним із базових проявів їхньої взаємодії один з одним, за допомогою чого реалізується значна кількість повноважень державних органів влади, направлених на забезпечення і реалізацію основоположних прав і свобод людини, зокрема виборчих прав, права на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист тощо. Реєстрацію населення в тій чи іншій формі здійснює будь-яка держава незалежно від форми правління, територіального устрою і державно-правового режиму.
  • Правомірне використання земельної ділянки чи її самовільне зайняття? Підставою для написання цього матеріалу стало запитання у груповому чаті «Місцеве самоврядування» в Telegram. Зміст запитання такий: «Місцевий прокурор хоче арештувати земельні ділянки громадян, бо вони обробляються незаконно, називаючи це самовільним зайняттям. Громадяни отримували дозвіл від сільських рад у 1990-2000 рр., сплачували земельний податок, відомості внесені в погосподарську (домову) книгу, але у власність не оформили. Як діяти у цьому випадку людям і органам місцевого самоврядування?». Відповідаємо.
  • Актуальне запитання. Про встановлення розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності Який розмір орендної плати встановлюють за земельні ділянки комунальної власності відповідно до вимог чинного законодавства?
  • Актуальне запитання. Про кількість голосів депутатів, яка необхідна для прийняття рішення щодо земельного питання Стаття 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (її частина друга), що набула нового трактування у зв’язку із доповненням другим абзацом згідно із Законом України від 28.04.2021 № 1423-IX,призвела до колізії щодо підрахунку голосів при прийнятті рішень на засіданні ради, а саме, тепер є незрозумілим: Яка кількість голосів депутатів необхідна для прийняття рішення щодо питання порядку денного «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), на земельну частку (пай) та передачу у власність земельної ділянки громадянину…» (земельна ділянка оформляється згідно із сертифікатом на право на земельну частку (пай) — більшість голосів депутатів від загального складу ради чи дві треті голосів депутатів від загального складу ради?
  • Як здійснювати підготовку пропозицій до прогнозу місцевого бюджету? Мінфін своїм наказом від 23.06.2021 № 365 затвердив Методичні рекомендації щодо здійснення підготовки пропозицій до прогнозу місцевого бюджету, п. 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 № 375, з метою запровадження середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні. Знайти Методичні рекомендації можна на офіційному сайті профільного міністерства за посиланням: mof.gov.ua/storage/fi les/Наказ%20365.pdf. Подивимось разом, що саме рекомендує Мінфін.
  • Актуальне запитання. Про оподаткування податком на нерухоме майно будівель дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, переданих в оренду Чи є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, переданих в оренду?
  • Актуальне запитання. Про договори позички, що були укладені відповідно до Закону України від 10.04.1992 № 2269-XII «Про оренду державного та комунального майна», який втратив чинність Що робити з договорами позички, що були укладені відповідно до Закону України від 10.04.1992 № 2269-XII «Про оренду державного та комунального майна», який втратив чинність? Чи можна їх подовжувати?
  • Заохочення та стимулюючі виплати Майбутнім керівникам закладів загальної середньої освіти цікаві не лише питання побудови трудових відносин із працівниками закладу освіти, налагодження взаємодії, співпраця з педагогічним складом, але й «фінансові» нюанси, зокрема такі, як заохочення та стимулюючі виплати педагогічним працівникам. Про це та інше читайте в нашому матеріалі.
  • Основні засади діяльності ЦНАП та залучення до його роботи старост На сьогоднішній день у країні активно розвивається мережа центрів надання адміністративних послуг — це місця, де мешканці в зручних і комфортних умовах повинні отримувати широкий спектр якісних та швидких адміністративних послуг. Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 03.11.2020 № 943-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі» міським, селищним, сільським радам, що представляють інтереси територіальних громад з населенням понад 10 тисяч мешканців, необхідно утворити ЦНАПи до 1 січня 2023 року, з населенням менше 10 тисяч мешканців — до 1 січня 2024 року. Тож давайте в цій статті розглянемо основні питання, на які слід звернути увагу радам у разі створення ЦНАП або у разі наближення їх діяльності до потреб населення.
  • Актуальне запитання. Про цифровізацію громад Чули про «Цифрову громаду». Що це таке та де її можна знайти?
  • Щодо відмови у державній реєстрації актів цивільного стану та видачі бланків свідоцтв про народження, смерть, шлюб адміністратору відділу надання адміністративних послуг. Щодо затвердження положення про форму та зміст структури власності Лист Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) від 18.05.2021
  • Знову про нотаріальні дії та реєстрацію актів цивільного стану Листи, які наведено у цьому матеріалі, не назвеш «свіженькими». Але від цього вони не стають менш актуальними. Більше того, дивує те, що питання, яким вже по декілька років, чомусь не вирішуються. Хто може вчиняти нотаріальні дії, де це можна робити (в яких населених пунктах), якою печаткою користуватися посадовим особам органів місцевого самоврядування при цьому це ті питання, які періодично піднімаються в колі представників органів місцевого самоврядування, а інколи потім і в судах. Складається враження, що ти постійно повертаєшся в минуле, не маючи при цьому машини часу. Ось і в цьому матеріалі будуть наведені запит однієї громадської організації стосовно озвучених вище питань та чергова відповідь на це Міністерства юстиції України. І тут хочемо застерегти, що з пам’яттю у колектива нашої редакції все нормально (ми пам’ятаємо, що схожі речі вже висвітлювали), але, наводячи такі результати спілкування, вкотре доводимо, що все стабільно і нічого не змінилося, на жаль. І ще. Із запиту та відповіді Мін’юсту вилучили максимально ті норми, які вже станом на сьогодні є неактуальними (втратили чинність), але їх суті це не змінює.
  • Електронні трудові книжки: запитання & відповіді Через впровадження електронних трудових книжок у читачів видання виникає багато запитань. Тож для ознайомлення розміщуємо корисне роз’яснення Пенсійного фонду України від 15.07.2021 «Електронна трудова: запитання-відповіді».
  • Актуальне запитання. Про штатний норматив практичного психолога ліцею Який штатний норматив має бути у практичного психолога ліцею?
  • Актуальне запитання. Про посаду «директор школи» Вчитель, який ще не пропрацював на посаді 6 місяців, пройшов конкурс на посаду директора школи. Чи потрібно його звільнити за нормами п. 5 ст. 36 КЗпП та призначити як такого, що пройшов конкурс? Як бути з його відпусткою: надавати повністю чи визначати тривалість пропорційно відпрацьованому часу, а решту «перевести» на іншу установу?
  • Актуальне запитання. Про строковий договір з директором школи Першого липня закінчився строк дії договору з директором школи. Директору надали відпустку з 30 червня на 56 днів, після чого на підставі наказу про відпустку видали наказ з особового складу про продовження дії договору на час відпустки. В цей період провели конкурс, а по завершенню відпустки плануємо звільнити керівника останнім днем та укласти новий строковий договір за результатами конкурсу. Чи правомірні наші дії, бо Законом про освіту визначено, що протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення рішення про переможця маємо призначити переможця конкурсу на посаду та укласти з ним строковий трудовий договір?
  • Актуальне запитання. Про можливість психолога, який працює на 0,5 ставки, працювати соціальним педагогом на 0,5 ставки за сумісництвом в одному закладі Чи може психолог, який працює на 0,5 ставки, працювати соціальним педагогом на 0,5 ставки за сумісництвом в одному закладі?
  • Актуальне запитання. Про електронний лікарняний За яких умов може бути скорочений чи продовжений період тимчасової непрацездатності, якщо це електронний лікарняний?
  • Актуальне запитання. Про тривалість щорічної основної відпустки вихователя-методиста закладу дошкільної освіти Як визначати тривалість щорічної основної відпустки вихователя-методиста закладу дошкільної освіти, у тому числі й у випадку, якщо він працює з інклюзивними групами?
  • Актуальне запитання. Про повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням засновниками закладів загальної середньої освіти проведення конкурсів щодо обрання керівників таких закладів До повноважень якого органу виконавчої влади належать повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням засновниками закладів загальної середньої освіти проведення конкурсів щодо обрання керівників таких закладів?
  • Як ОМС працювати із Державним Фондом Енергоефективності?1 23.06.2021 стартувала «Енергошкола депутата й управлінця 2.0», яку організували коаліція «Енергетичний перехід» та громадська організація «Екоклуб» за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine та DRA. Перший онлайн-семінар проєкту був присвячений роботі із Державним Фондом Енергоефективності. Чи знаєте ви, як ОМС працювати із ДФЕ, та чи може бути така праця дійсно плідною?
  • Як муніципальна програма сталого розвитку змінює психологію жителя багатоквартирного будинку? Коли люди залучають свої кошти в своє житло, вони інакше ставляться до свого дому. І це правда. Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного – успішний кейс взаємодії влади і громади у напрямку енергоефективності. Це – спільний проєкт Програми розвитку ООН в Україні та Рівненської міської ради. Про те, що це за проєкт, ми і поговоримо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі