Теми статей
Обрати теми

Виробнича практика ≠ робота за трудовим договором*

Наталія Василенко, начальник відділу професійного розвитку Департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України
Підприємство уклало з професійно- технічним навчальним закладом договір про надання робочих місць для проходження учнями виробничої практики. Чи потрібно укладати з практикантами строкові трудові договори на період проходження виробничої практики?

* Див. також матеріал на с. 15. — Прим. ред.

Виробнича практика учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів передбачає виконання такими учнями, слухачами безпосередньо на робочих місцях усіх видів робіт, передбачених кваліфікаційною характеристикою. У період виробничої практики вони під керівництвом майстрів виробничого навчання послідовно закріплюють одержані первинні професійні уміння та навики, навчаються використовувати сучасну техніку, механізми та інструменти, набувають необхідні практичні навички самостійно та якісно виконувати роботи, передбачені робочими навчальними планами.

Підприємства незалежно від форми власності та підпорядкування надають робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничої практики такими учнями. Це прямо зазначено у ст. 29 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР і п. 2 Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992 (далі — Порядок № 992).

Переліки підприємств для проходження практики формують навчальні заклади, ураховуючи пропозиції підприємств — замовників підготовки майбутніх кваліфікованих робітників, роботодавців і місцевих органів виконавчої влади. Крім того, учням дозволено самостійно обирати для себе місце проходження виробничої практики за погодженням з навчальним закладом.

Між навчальним закладом і підприємством не пізніше двох тижнів до початку виробничого навчання та виробничої практики має бути укладено на основі типового договору договір про навчально-виробничу практику. Договір визначає права та обов’язки сторін (навчального закладу і підприємства) та відповідальність за порушення умов договору.

Важливо! Учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів на час виробничого навчання та виробничої практики до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства не включаються (п. 7 Порядку № 992). Вони виконують роботи відповідно до навчальних планів і програм, тривалість їх роботи повинна відповідати часу, визначеному робочими навчальними планами, програмами, і не перевищувати тривалість робочого часу, встановленого законодавством для відповідної категорії працівників.

Оскільки зазначені відносини не є трудовими, а трактуються як навчально-виробничий процес, то необхідності в укладенні строкових трудових договорів на період проходження виробничої практики немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі