№12

Оплата труда, июнь, 2022/№ 12 Другие номера журнала ›
  • Об’єднаний звіт «Звітний» як «Довідковий»: коли подаємо Уже понад рік роботодавці можуть подавати на працівників довідкову зарплатну звітність. І навіть у тих, хто мав справу з поданням такої звітності, частенько виникають запитання. У цій статті розглянемо класичні і нестандартні ситуації подання Об’єднаного звіту з типом «Звітний» як «Довідковий».
  • Установа ліквідується: чи виплачувати вихідну допомогу декретниці? Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У червні 2022 року установа ліквідується. Чи потрібно виплачувати працівниці вихідну допомогу? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Збіг відпустки і декрету: що робити з днем-накладкою? Працівниця перебувала у щорічній відпустці з 26.05.2022 по 08.06.2022. Останній день такої відпустки збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (е-лікарняний створено 08.06.2022). Що робити з невикористаним днем щорічної відпустки?
  • Відрядження дистанційника: із-за кордону за кордон Приводом для написання статті стало запитання нашого читача. Ситуація така. Працівник дистанційно працює за кордоном. Є необхідність направити його в закордонне відрядження до іншої країни. Чи можна це зробити? Як правильно оформити наказ на відрядження, розрахувати добові витрати, виплатити аванс? Як після закінчення відрядження працівник має підтвердити витрати та відзвітувати?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у червні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Занизили суму лікарняних: виправляємося У житті треба вміти визнавати свої помилки. А в бухгалтерському житті важливо ці помилки правильно виправити. Сьогодні поговоримо про поширену ситуацію, коли занизили суму лікарняних, згодом знайшли помилку (до перевірки) і виправляємося — донараховуємо лікарняні за минулий період.
  • Простій та «воєнна» відпустка: чи включати до стажу держслужби? Держслужбовець перебував у простої, а потім у відпустці без збереження зарплати на час воєнного стану. Чи включаються зазначені періоди до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років та надання додаткової відпустки?
  • ПСП в умовах війни: нагальні питання Війна змінює життя працівників. Когось вона змусила піти у відпустку без збереження зарплати, когось відправила у простій, а хтось пішов воювати. Як наслідок — зменшення розміру зарплати. А разом із ним завжди постає питання щодо застосування податкової соціальної пільги (ПСП). Як це зробити в нових умовах, розповімо на конкретних прикладах.
  • Щорічна відпустка педагогів: ваші запитання — наші відповіді Педагоги мають право на подовжену щорічну основну відпустку. Від чого залежить її тривалість? Коли та як таку відпустку можна використати? Чи є обмеження на період воєнного стану? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.
  • Тривалість щорічної основної відпустки педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників
  • Підвищили тарифний розряд: чи зміниться «базовий» місяць для індексації? Працівнику установи в червні 2022 року за результатами кваліфікаційної атестації підвищили тарифний розряд за ЄТС (з 6-го на 7-й). Чи стане червень «базовим» місяцем для цілей індексації зарплати?
  • Дистанційка з-за кордону: освітянам можна! Заборона дистанційної роботи для працівників держпідприємств збентежила багатьох, зокрема і працівників державних закладів освіти. Чи насправді вони мали повернутись з-за кордону під загрозою втрати роботи? Маємо офіційну відповідь.
  • Новий прожитмінімум із 01.07.2022: на що звернути увагу Із 1 липня 2022 року підвищиться розмір прожиткового мінімуму. На що вплине зростання цього показника? Давайте з’ясуємо.
  • Перехідні відпускні: на що звернути увагу Попри воєнний стан, багато підприємств працюють і надають працівникам відпустки як за графіком, так і «непланові». Як і раніше, при наданні відпустки її початок може припадати на один місяць, а закінчення — на інший. Такі відпустки називають перехідними. Нагадаємо, які є нюанси при їх нарахуванні, виплаті, а також оподаткуванні.
  • Перехідні відпускні в Об’єднаному звіті Правила відображення відпускних в Об’єднаному звіті мають свої особливості. Вони встановлені в Порядку № 4*. У загальному випадку суми відпускних відображаємо в розд. І основної частини Податкового розрахунку і двох додатках до нього — Д1 і 4ДФ. Які при цьому є нюанси, розповімо у статті.
  • Оклад знизили, а згодом підвищили: як індексувати зарплату Останнє підвищення окладу працівника за його посадою було в січні 2022 року на суму, що перевищує суму можливої індексації в цьому місяці. Із 1 січня 2022 року він становив 15000 грн (інших доплат і надбавок немає). Із 1 квітня 2022 року оклад було знижено до розміру 6500 грн. А з 1 червня 2022 року його підвищили до 9000 грн. Як індексувати зарплату?
  • Виконавчий борг з «довоєнної» зарплати: чи стягувати із затримкою? Маємо «довоєнну» постанову виконавця про стягнення з працівника заборгованості (не аліменти, і він не є громадянином РФ). У червні виплачуємо зарплату за лютий 2022 року, яку нарахували на початку березня. Чи потрібно зараз стягувати заборгованість за такою постановою?
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше