№2

Радник старости, серпень, 2017/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Дисциплінарна відповідальність старости: бути чи ні? Староста — це нова інституція в системі органів місцевого самоврядування. Головне завдання старости — представляти інтереси всіх жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах, щоб їх соціальні, побутові та інші потреби були задоволені, а проблеми місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло. Однак, як і будь-яка посадова особа ОМС, староста може допустити порушення законодавства про службу в ОМС під час виконання своїх службових обов’язків, що в подальшому передбачає притягнення його до відповідальності. Однак чи можна притягнути старосту до дисциплінарної відповідальності? Питання доволі дискусійне, і єдиної відповіді на сьогодні на нього немає. Розберемося, чому так сталося.
  • Контроль за станом благоустрою: участь старости Одним із повноважень, яким наділено старосту, є взяття участі у здійсненні контролю за станом благоустрою відповідного села чи селища та інформування сільського, селищного, міського голови, виконавчих органів сільської, селищної, міської ради про його результати. Нагадаємо, що таке повноваження передбачено ст. 54. Варто зазначити, що жодним іншим нормативно-правовим актом не деталізовано, яким чином староста має впроваджувати його в життя. У зв’язку з цим ми постараємося детально розкрити це питання шляхом законодавчого аналізу та судової практики.
  • Запити на отримання інформації у зв’язку з виконанням повноважень Одним із засобів діяльності старости є можливість отримання інформації, документів та матеріалів, які йому необхідні для здійснення своїх повноважень. Як на практиці реалізовується вказане повноваження та чи означає воно можливість безперешкодного доступу до документації юридичних осіб та їх посадових осіб, спробуємо розібратися нижче.
  • Органи самоорганізації населення: правовий статус, порядок утворення та діяльності Відповідно до ст. 54, організації та проведенню загальних зборів, громадських слухань та інших форм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення у відповідному селі, селищі. Про те, який правовий статус мають ОСНи, про порядок організації їх діяльності та взаємодію з інститутом старост і поговоримо у цій статті.
  • Бюджет участі: цікавинки для старости Сьогодні у громадянському суспільстві зросла соціальна активність людей та з’явились активісти, які мають бажання долучатись до вирішення проблем суспільства. Так, у багатьох жителів виникають ідеї, як покращити благоустрій територій населених пунктів, провести соціальні, культурно-мистецькі, спортивні заходи тощо. Соціальна активність суспільства вимагає створення дієвих інструментів співпраці та залучення громадськості до вирішення питань життєдіяльності. Одним із засобів залучення громадян до процесу підготовки та прийняття рішення є створення та виконання бюджетів участі. І староста відіграє в цьому процесі не останню роль.
  • Актуальне запитання. Щодо ролі старости в бюджеті участі Яким чином староста має сприяти впровадженню бюджету участі у життя відповідно до повноважень, наданих йому ст. 54 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»?
  • Налагодження комунікації між старостою та представниками ОМС Відповідно до своїх повноважень староста перебуває між двома вогнями: з одного боку — органи місцевого самоврядування, а з іншого — мешканці, з одного боку — представляй інтереси жителів, допомагай їм, з іншого — виступай на засіданнях рад, комісій, внось пропозиції на розгляд виконкому та ще й забезпечуй організацію виконання їх рішень. Які психологічні засоби, прийоми, стратегії допоможуть старості налагодити комунікацію з представниками органів місцевого самоврядування, почуватися впевнено, але не самовпевнено у взаємодії з ними? Як протидіяти психологічному тиску? Як переконувати представників органів місцевого самоврядування у власній думці? Відповіді на ці запитання ви знайдете у нашій статті.
  • Наповнення бюджету: роль старости Староста є виборною посадовою особою місцевого самоврядування, про що зазначає ст. 14. До чого ми ведемо? А до того, що старосту обирають жителі села, селища (сіл, селищ), розташованого на території відповідного старостинського округу, і саме він стоїть на захисті їх інтересів. Як посадову особу місцевого самоврядування виконавчий комітет може уповноважити старосту складати протоколи про адміністративні порушення. За практикою, старости не в захваті від такого повноваження та не поспішають виконувати покладені на них обов’язки. Але насправді адміністративні стягнення, які сплачують фізичні та юридичні особи на підставі постанови по справі про адміністративне правопорушення, належать до неподаткових доходів місцевих бюджетів. Й це не лише надходження до місцевої скарбнички, але й дієвий інструмент впливу на поведінку юридичних та фізичних осіб.
  • Службові кримінальні порушення: що слід знати та чого уникати Розділ 17 Кримінального кодексу України, суто теоретично він може стати суб’єктом таких злочинів. Свого «ворога» слід знати в обличчя.
  • Громадські роботи: староста як відповідальна особа У нашій статті ми поговоримо про громадські роботи. Підставою для її написання слугував випадок, який трапився з одним старостою. Його було залучено до здійснення контролю за виконанням громадських робіт, призначених порушнику в межах адміністративного провадження. Можете вважати цю статтю передісторією іншої статті, розміщеної у цьому номері нашого видання (йдеться про статтю «Дисциплінарна відповідальність старост: бути чи ні»). Проблема полягала в тому, що для старости здійснення контролю за виконанням громадських робіт стало новою функцією, яку він раніше не виконував і, як наслідок, не розумів до кінця, у чому її суть. Тому в цьому матеріалі ми спробуємо пояснити: що таке громадські роботи і яким чином здійснюється контроль за їх виконанням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі