№3

Радник старости, вересень, 2019/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Повноваження старости через призму членства у виконавчому комітеті Ні для кого не секрет, що староста згідно з ч. 5 ст. 14 є членом виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за посадою. На практиці це означає, що староста автоматично включений до складу виконавчого комітету відповідної ради. Чи може староста бути виключеним зі складу цього органу? Які саме повноваження належать до відома виконавчого комітету та як реально староста може вплинути на процедуру прийняття того чи іншого рішення? Давайте дізнаватися разом.
  • Соціальні мережі — зручний інструмент комунікації для старост та громад Соцмережі… Для когось — біль і проблема, для когось — практичний спосіб тримати контакт із друзями, для когось — невиправдані політичні бійки у коментарях й джерело негативу, а для когось — зручний інструмент залучення аудиторії до свого бізнес-продукту. Можна довго обговорювати переваги та недоліки соціальних мереж, зійшовши до норм моралі та відмінностей поколінь. Проте один факт залишається незмінним — розбиратися у соціальних мережах потрібно усім. Розуміти, які функції соцмережі виконують та який відбиток накладають на наше життя і роботу, потрібно навіть тим людям, хто ними не користується, — навіть ті, хто не є користувачами соціальних мереж, зустрічаються з їхнім впливом.
  • Проводимо роботу з населенням: спалювання сміття та відповідальність У кожному помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх банок, пляшок, харчових відходів, упаковок, закінчуючи непотрібним посудом, зношеним одягом та побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан тощо. Багато мешканців населених пунктів, а особливо сіл, вирішує цю проблему дуже просто — мешканці спалюють побутове сміття. А це, у свою чергу, призводить до утворення небезпечних відходів. Адже, по-перше, при спалюванні втрачаються корисні компоненти сміття, які можуть бути утилізовані, а по-друге, відбувається забруднення довкілля токсичними речовинами, що становлять значну небезпеку для здоров’я людей. Існують інші, більш сучасні шляхи поводження з побутовими відходами, тож потрібно переглянути свою політику у цій галузі.
  • Староста: речник міжмуніципального співробітництва в громаді Співробітництво територіальних громад без перебільшень стояло у витоках реформи місцевого самоврядування. Закон України «Про співробітництво територіальних громад» прийняли ще у 2014 році одразу після схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
  • Матеріальна відповідальність старости: чи можлива? Слід зазначити, що трудовим законодавством передбачені певні міри захисту прав ОМС як роботодавця в разі спричинення працівниками майнової шкоди. Давайте подивимось, за що староста може бути відповідальним і за яких обставин це відбувається.
  • Навчання старости: оформлюємо відпустку Літо блискавично промайнуло, а за ним непомітно наблизився вересень — час для настановних навчань у вищих навчальних закладах. Cтароста у старостинському окрузі, як-то кажуть, «і швець, і жнець, і на дуді гравець», а тому зайвими нові знання для старости ніколи не будуть. У цій статті ми поговоримо про додаткові відпустки для старост у зв’язку з навчанням.
  • Злам дверей на роботі: що робити? Життя — непередбачувана річ: тільки-но розібрався з однією проблемою, виникає необхідність вирішення нової. Злам дверей на робочому місці старости — неприємна ситуація, яка потребує активних дій. Що робити, а чого краще не робити до приїзду працівників поліції? І що чекає на вас після залишення нарядом поліції місця скоєння злочину? Спробую відповісти на ці запитання.
  • Актуальне запитання. Щодо створення фонду громад Чи має право староста ініціювати створення фонду громад сіл, селищ на території старостинського округу, що буде займатись, наприклад, проектами із соціального розвитку села?
  • Екологія та староста: шукаємо точки дотику Гарна екологія — добробут громади. Але не кожна громада має достатньо можливостей для вирішення проблемних питань у сфері екології. Особливо це стосується громад з недостатньо розвиненою інфраструктурою та матеріальною базою. Тому тільки через активну позицію жителів можливо покращити екологічне становище та досягти бажаного результату. Як це зробити та чи може це розпочати староста? До відома, уже сьогодні для місцевих громад створені такі умови, у яких вони можуть активно й ефективно вирішувати місцеві екологічні проблеми. Однак сама громада має навчитись перетворювати проблеми на можливості. Єдність дій дає шалений результат, але спочатку громаду треба «розбудити».
  • Лайфак зеленого туризму: як перетворити село на туристичні локації Деякі ОТГ здатні розвивати туризм на основі історичних цікавинок, комусь до душі популяризація природних багатств, а для когось зелений туризм є шансом заохотити туристів не лише з різних куточків України, але й з-за кордону. Які лайфхаки із впровадження зеленого туризму можуть знадобитись старостам, щоб більш активно працювати в цьому напрямі не лише з місцевою владою, але й з громадою і не тільки!
  • Роздільне збирання сміття: інформуємо населення Багато країн світу давно налагодили систему переробки та утилізації сміття, заробляють на цьому гроші та не забруднюють навколишнє середовище. На жаль, Україна не належить до їх числа. Поки що не належить. Проте ми рухаємось у цьому напрямку. Не винятком є і села нашої держави. Ми в цьому переконаємось, ознайомивши вас із позитивними прикладами таких сіл. Також поговоримо про ту діяльність старости, яку він може здійснювати у цьому напрямку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі