№3

Радник старости, вересень, 2021/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Олександр Корінний: Успішність інституту старост — один із індикаторів вдалого процесу децентралізації Сьогодні у нас у гостях Корінний Олександр Олександрович, Голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», Новоукраїнський міський голова. І поговоримо ми про наболілу для багатьох старост тему, а саме про Закон України від 14.07.2021 № 1638-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост».
  • Охорона праці & прибиральники: точки дотику Приводом для написання статті стало запитання читача: «У наших старостинських округах працюють прибиральники територій, які є працівниками комунального підприємства. Хто повинен відповідати за техніку безпеки, за охорону праці? Працюють із бензокосами, бензопилами та іншими механізмами. Виконують роботу, що може спричинити травми або мати шкідливі наслідки для здоров’я працівника. Потрібен щоденний інструктаж і нагляд. Комунальне підприємство знаходиться в місті, прибиральники проживають у селі старостинського округу і обслуговують його територію. У штаті старостинського округу не перебувають». Щоб розібратись із запитанням, треба звернутись до вимог чинного законодавства та відшукати норми, що регулюють питання охорони праці.
  • Актуальне запитання. Про використання старостою службового автомобіля На балансі виконавчого комітету є службовий автомобіль, який вирішили передати у користування старості. У нашому старостинському окрузі я лише один працівник-староста. Чи маю я можливість самостійно сісти за руль службової машини і використовувати її, оскільки в нас немає водія? Яким чином треба списувати бензин?
  • Актуальне запитання. Якими мають бути мінімальні умови / критерії того, що повнолітні внуки, правнуки не можуть надавати матеріальну допомогу непрацездатній бабі, діду, прабабі, прадіду (їх заробітна плата, витрати на компенсацію вартості навчання, житловий кредит тощо). Чи можете надати обґрунтовану відповідь щодо цього? Правові засади надання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю визначено Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» (далі – Закон). Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» унесено зміни до Закону стосовно призначення державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Відповідно до статті 1 Закону одинока особа — особа, яка не має працездатних родичів, зобов’язаних за законом її утримувати. Водночас статтею 266 Сімейного кодексу передбачено, що повнолітні внуки, правнуки зобов’язані утримувати непрацездатну бабу, діда, прабабу, прадіда, які потребують матеріальної допомоги і якщо у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надати матеріальну допомогу. До мене, як до старости, звертаються жителі нашого округу з таким запитанням: якими мають бути мінімальні умови/критерії того, що повнолітні внуки, правнуки не можуть надавати матеріальну допомогу непрацездатній бабі, діду, прабабі, прадіду (їх заробітна плата, витрати на компенсацію вартості навчання, житловий кредит тощо)? Чи можете надати обґрунтовану відповідь щодо цього?
  • Інформація щодо територіальних органів Нацсоцслужби В Україні вже почали роботу 21 з 24 територіальних органів Національної соціальної сервісної служби України. Про це повідомила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.
  • Видача дублікатів посвідчених документів Сьогодні поговоримо про такий вид нотаріальної дії, як видача дублікатів посвідчених документів, — одну із семи нотаріальних дій, передбачених ст. 37 Закону України від 02.09.1993 № 3425-XII «Про нотаріат», яка може вчинятися саме посадовими особами органів місцевого самоврядування.
  • Cтарости: проблемні питання громад та роз’яснення АМУ Ми вирішили в цьому матеріали надати інформацію, яку вже свого часу було опрацьовано АМУ і яка стосується такого важливого для багатьох рад та старост спектра питань, як доля громад та старост після прийняття Закону України від 14.07.2021 № 1638-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» (далі — Закон № 1638). Тут треба зауважити, що АМУ у своїй добірці спирається ще на законопроєкт № 4535, але суті це не змінює. До певних роз’яснень АМУ нашою редакцією підготовлено коментарі. Сподіваємося, що разом ми допоможемо вам зрозуміти, як рухатися далі та що робити. «Асоціація міст України з метою надання практичної допомоги громадам зібрала проблемні питання, які їх турбують у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» (№ 4535), та підготувала відповіді і роз’яснення. Відповіді АМУ – це думка фахівців, що ґрунтується на практиці застосування чинного законодавства та аналізі можливих наслідків для громад у зв’язку з прийняттям законопроєкту № 4535. У цій добірці відображено не всі питання, які АМУ отримала від територіальних громад через свої регіональні відділенні, оскільки не очікувалося, що їх буде така велика кількість. Питання згруповані за тематикою та схожими чи похідними проблемами, що випливають із певних норм законопроєкту № 4535».
  • Актуальне запитання. Яким чином має здійснюватися звітність старости? Яким чином має здійснюватися звітність старости?
  • Про туризм: зелений, культурний, подієвий і не тільки До редакції останнім часом надходять запитання від старост щодо організації туризму в сільських місцевостях. Зокрема, цікавлять наступні запитання про те, що таке зелений, культурний та подієвий туризм. Також наших читачів цікавить питання подієвого туризму: що це таке та чи можна вважати такий туризм «зеленим». Давайте розберемось більш детально.
  • Актуальне запитання. Про надання первинної медичної допомоги та вибір сімейного лікаря Я — староста й до мене звертаються мешканці із запитаннями щодо медичної тематики. Чи можете надати мені відповіді з цього приводу, аби я зміг їм відповісти по суті та компетентно? Запитання такого змісту: 1. Як надається первинна допомога у випадку відпустки сімейного лікаря? 2. Де можна оскаржити дії сімейного лікаря? 3. Який порядок зміни сімейного лікаря?
  • Ефективне представлення старостою інтересів жителів1 Мабуть, кожен із вас відчув на собі те почуття, коли після виборів депутатів представницьких органів місцевого самоврядування представляти інтереси громадян у цих органах було нікому! А ще — коли депутат слабо впливає чи взагалі не впливає на вирішення проблем, які б не хотіли бачити в селі. Після того як «з’явився» інститут старости, у громадянина побільшало можливостей бути почутим у раді та її виконавчих органах. У цій статті поділюсь власним досвідом представництва інтересів громадян — жителів старостинського округу.
  • Що таке згуртованість очима старости Ми постійно чуємо нарікання, що громада недружна, пасивна, байдужа, нікому нічого не потрібно, бо немає згуртованості. А що таке згуртованість?! Мабуть, це найскладніше для мене запитання на сьогодні. З першого по останній день роботи докладав максимум зусиль для згуртування свого старостинського округу. І за якихось пів року побачив, наскільки мені вдалася згуртованість і яке це крихке поняття. Про досвід згуртування й поговоримо у цій статті.
  • Залучення активістів у громаду: механізми та інструменти пошуку1 Розвиток місцевої громади та її поліпшення – це продукт участі та роботи самих громадян. Іншими словами, ефективність вирішення місцевих проблем значно підвищується, якщо в цьому процесі беруть добровільну участь і пересічні громадяни. Про те, як залучити активістів у громаду, ми й поговоримо.
  • Наслідки недійсності нікчемного правочину: староста діяв правильно Нотаріальні дії, правочини, посвідчення заповітів тощо. Як правило, старости стають чи не єдиними, хто є наближеним до населення, і можуть виконувати цю функцію. І тут важливо робити все правильно та з дотриманням вимог законодавства, інакше постраждалими сторонами можуть стати і сам староста, і спадкоємці. Ну і давайте будемо відвертими, коли справи доходять до «поділу майна» заповідача, одразу з’являється багато тих, хто хотів би стати його власником, а тут уже всі способи будуть задіюватися, у тому числі й звернення до суду щодо застосування наслідків недійсності нікчемного правочину. Нижче наведу одну цікаву справу. Читайте, знайомтеся, беріть на озброєння норми та обґрунтування, які там є. Це така собі підказка вам, яка, сподіваюся, в реальному житті не знадобиться, але знати про неї зайвим не буде.
  • Актуальне запитання. Чому для отримання пенсії кожен рік необхідно посвідчувати довіреність? Чому для отримання пенсії кожен рік необхідно посвідчувати довіреність?
  • Актуальне запитання. Чи можна виділити кошти для благоустрою мені як старості за окремими видами робіт для того, аби проводити такі роботи по селу вчасно? У нашому старостинському окрузі є проблема з фінансуванням. Справа у тому, що коли виділяють кошти на певні роботи з благоустрою, наприклад сезонне косіння трави, прибирання певних територій, то ці роботи проводяться із величезним запізненням, коли вже, по суті, вони не потрібні або мешканці разом зі мною впорались самі. Чи можна виділити ці кошти мені як старості за окремими видами таких робіт для того, аби проводити такі роботи по селу вчасно?
  • Знайомство зі старостами: Комарівський старостинський округ Водогін, модернізований ФАП, дозвілля молоді та дорослих, централізований вивіз сміття, сучасні прозорі зупинки та ремонт доріг, або якою має бути співпраця голови і старости, щоб село розвивалось. Про це та багато іншого в статті прямісінько з с. Комарів Вороновицької територіальної громади (Вінницька обл.). Репортаж розміщено за посиланням sg.vn.ua/news/znajomstvo-zi-starostamy-komarivskyj-starostynskyj-okrugvoronovytskoyi-selyshhnoyi-rady/.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі