Темы статей
Выбрать темы

Контроль публічних закупівель громадськістю

Дуброва Ярослава, консультант з публічних закупівель
Контролерами публічних закупівель можуть бути не тільки державні органи, передбачені в Законі України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2016 р. № 922, а й громадськість. Яким чином здійснюється такий контроль, читайте нижче у нашому матеріалі.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 922 — Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2016 р. № 922.

ВИКОРИСТАНІ СКОРОЧЕННЯ

МА — модуль аналітики.

Уповноважений орган — Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону № 922 громадський контроль забезпечується через вільний доступ до всієї інформації щодо публічних закупівель, яка підлягає оприлюдненню відповідно до цього Закону, до аналізу та моніторингу інформації, розміщеної в електронній системі закупівель, а також шляхом інформування через електронну систему закупівель або письмово органів, уповноважених на здійснення контролю, про виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель та недоліки роботи електронної системи закупівель.

При цьому, як передбачено ч. 3 ст. 9 Закону № 922, громадяни і громадські організації та їх спілки не мають права втручатися у процедуру закупівлі. Натомість замовники і учасники процедур закупівель та Уповноважений орган повинні сприяти залученню громадськості до здійснення контролю у сфері закупівель відповідно до законів України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 р. № 4572-VI, «Про звернення громадян» від 02.10.96 р. № 393/96-ВР і «Про інформацію» від 02.10.92 р. № 2657-XII ( ч. 2 ст. 9 Закону № 922).

Норма щодо громадського контролю була й раніше передбачена в паперових торгах. Але нині такий контроль має бути більш дієвим через збільшення відкритості й прозорості закупівель у зв’язку з запровадженням е-торгів, а також завдяки впровадженню МА публічних закупівель. Зауважте, що МА в режимі онлайн відображає всі закупівлі, які проводять через електронну систему «Прозорро».

ДОВІДКА

Модуль аналітики — це електронний інструмент, завдяки якому кожен має можливість контролювати систему публічних закупівель. Знайти модуль аналітики можна на веб-порталі www.prozorro.gov.ua в мережі Інтернет за адресою: https://prozorro.gov.ua/ua/monitoryng/.

Як користуватися модулем аналітики?

За посиланням https://prozorro.gov.ua/ua/monitoryng/ необхідно натиснути «Перейти до модуля аналітики». Далі у вікні побачите певні показники (можуть змінюватися) по кількості тендерів, організаторів (тобто замовників), учасників, пропозицій на торги, по економії коштів тощо. Видно на слайді (с. 16).

Як громадськість, так і самі замовники, учасники можуть за потреби отримати детальну інформацію про закупівлі замовників (щодо предметів закупівель, очікуваної вартості, кількості завершених торгів, відмінених тощо) або ж про те, в яких торгах брав участь певний учасник (по скільки та яких учасників було в тих чи інших торгах) тощо. Зауважте, що можна отримати ще й більш детальну інформацію. Див. на слайдах (с. 16).

img 1

img 2

ДОВІДКА

Для допомоги в користуванні модулем аналітики можна переглянути відео за посиланням: http://bi.prozorro.org/sense/app/fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2/sheet/HbXjQep/state/analysis.

Важливо! Представники NGO (недержавних громадських організацій), а також великих замовників можуть отримати розширені права доступу до модуля аналітики. Зауважте, права доступу надаються за рішенням Transparency International Україна відповідно до Регламенту надання доступу до розширеного модуля бізнес-аналітики «Прозорро». Для отримання доступу необхідно подати заявку, заповнивши її за формою, наведеною за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVFDMR2N4pXg0fdgy5yx2DUMm2_ubV9igpfPehcGuVk5SstA/viewform?c=0&w=1.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше