Темы статей
Выбрать темы

2. Ласкаво просимо концерни до участі в публічних закупівлях!

Дуброва Ярослава, консультант по вопросам публичных закупок
Зауважте, що законодавець також розширив поняття, хто може бути учасником закупівлі.

Так, згідно із Законом № 114 учасник процедури закупівлі/спрощеної закупівлі — це фізична особа, фізична особа — підприємець чи юридична особа (резидент або нерезидент), у тому числі об’єднання учасників, яка подала тендерну пропозицію/пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

Для цілей цього Закону до об’єднання учасників належать:

• окрема юридична особа, створена шляхом об’єднання юридичних осіб — резидентів;

• окрема юридична особа, створена шляхом об’єднання юридичних осіб (резидентів та нерезидентів);

• об’єднання юридичних осіб — нерезидентів зі створенням або без створення окремої юридичної особи.

Як бачимо, відповідно до змін у публічних закупівлях зможуть брати участь такі об’єднання учасників, як концерн.

А в замовників буде менше боліти голова через те, як описати в тендерній документації способи документального підтвердження кваліфікаційних критеріїв такими учасниками, а також інші вимоги, аби забезпечити недискримінацію та рівні умови для участі в закупівлі суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм.

Перш ніж розпочати будь-яку публічну закупівлю, її потрібно запланувати. Тож зверніть увагу й на те, що відповідно до новацій замовники плануватимуть усі публічні закупівлі в річному плані закупівель, незалежно від очікуваної вартості предмета закупівлі. Це означає, що додатка до річного плану вже не буде.

А от яку інформацію повинен містити ваш річний план, вже прописано в ч. 2 ст. 4 Закону № 114, тож Уповноважений орган не затверджуватиме нову форму річного плану.

Замовник буде заповнювати ту форму, яка буде розміщена на електронному майданчику, шляхом унесення до неї законодавчо визначеної інформації. Зокрема, якщо ви плануєте закуповувати без використання Прозорро в допороговій закупівлі, то замовнику про це необхідно буде зазначити в річному плані.

При цьому якщо зараз замовник має оприлюднити в Прозорро річний план та зміни до нього протягом 5 календарних днів з дня затвердження плану або змін до нього, то новації фактично збільшують цей строк: законодавець надав замовнику для такого оприлюднення 5 робочих днів.

Новації передбачають, що для планування закупівель та підготовки до їх проведення замовники можуть проводити попередні ринкові консультації з метою аналізу ринку, у тому числі запитувати й отримувати рекомендації та інформацію від суб’єктів господарювання.

Такі рекомендації та інформація можуть використовуватися замовником під час підготовки до проведення закупівлі, якщо вони не призводять до порушення принципів публічних закупівель, не обмежують конкуренцію та не дискримінують учасників.

Консультації з ринком можуть проводиться через Прозорро шляхом надсилання замовником запитань та отримання відповідей від суб’єктів господарювання або шляхом організації відкритих зустрічей з потенційними учасниками.

Важливо!

Як сьогодні, так і після змін закупівля здійснюється відповідно до річного плану. Тому слідкуйте, щоб ваші закупівлі не відрізнялись від того, що передбачено в річному плані.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше