Темы статей
Выбрать темы

Об отмене приказов МФУ

Редакция НиБУ
Письмо от 11.01.2008 г. № 112/5/15-0316

Об отмене приказов МФУ

 

Письмо Государственной налоговой администрации Украины от 11.01.2008 г. № 112/5/15-0316

 

Министру финансов Украины
Пинзенику В. М.

 

Уважаемый Виктор Михайлович!

Приказами Министерства финансов Украины от 29.12.2006 № 1316 «Об утверждении Положения о порядке расчета налоговых разниц по данным бухгалтерского учета» и от 29.01.2007 № 45 «Об утверждении Методических рекомендаций о составлении регистров бухгалтерского учета налоговых разниц, валовых доходов и валовых расходов» для плательщиков налогов фактически введен новый обязательный вид учета, который вместо упрощения ведения налогового учета только существенно увеличивает объем работы бухгалтера.

В связи с тем что унификация налогового и бухгалтерского учета на настоящий момент не проведена, утверждение указанных выше приказов не привело к возникновению у налоговых органов дополнительных возможностей для разрушения схем минимизации налоговых обязательств, поскольку накопленная у плательщиков налогов согласно этим приказам дополнительная информация не имеет практического применения при проведении документальных проверок юридических лиц — плательщиков налога на прибыль.

Учитывая вышеизложенное,

Государственная налоговая администрация Украины предлагает рассмотреть вопрос об отмене указанных выше приказов. Это позволит сократить затраты времени плательщиков налогов на соблюдение налогового законодательства, повысит позицию Украины в Мировом рейтинге «Уплата налогов» и не приведет к сокращению поступлений в государственный бюджет.

С уважением, Председатель С. Буряк

 


 

Прем'єр-міністру України В.Ф. Януковичу

 

Шановний Вікторе Федоровичу!

 

Ми звертаємося до Вас з проханням

скасувати Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів від 29 грудня 2006 року № 1316. Це Положення запроваджує нову форму фінансової звітності — Форму № 7 Розрахунок податкових різниць за даними бухгалтерського обліку. Але враховуючи визначення терміна «фінансова звітність», Форма № 7 не є такою, оскільки не містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Таким чином, запровадження Форми № 7 суперечить Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

В основу цієї форми покладено показники Декларації про прибуток підприємства, що складається підприємствами з метою виконання норм Закону «Про оподаткування прибутку підприємств». Листом Міністерства фінансів від 12.06.2007 р. № 31-34000-30/23-4128/4419 підтверджено той факт, що Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку спрямовано на складання саме

податкової звітності. Це прямо порушує Закон «Про оподаткування прибутку підприємств», який передбачає, що «Ставки податку на прибуток, пільги шодо податку, об'єкт оподаткування, порядок обчислення оподатковуваного прибутку... можуть встановлюватися та змінюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону».

На наш погляд, це також

прямо порушує Закон «Про бухгалтерських облік» і фінансову звітність в Україні», відповідно до якого національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку не повинні суперечити міжнародним стандартам.

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 1 «Подання фінансових звітів» зазначає, що фінансові звіти призначені тільки для тих користувачів, які не можуть вимагати звітів,

спеціально складених для задоволення їхніх потреб у конкретній інформації. Державні органи можуть вимагати від підприємств подання спеціальних звітів. Таким чином, запровадження додаткової форми публічної фінансової звітності, яка задовольняє виключно спеціальні фіскальні потреби держави, суперечить міжнародним стандартам фінансової звітності. Така спеціальна додаткова звітність податкового характеру не може мати статусу фінансового звіту.

Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку базується на використанні методологічних засад обліку, які спрямовані на обрахунок так званих

постійних податкових різниць. Ця методологія була прямо заборонена Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 12 «Податок на прибуток» ще в 1996 році, а з національного Положення (стандарту бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 грудня 2000 року № 353, згадки про постійні різниці було вилучено в травні 2003 року.

З огляду на використання методів обліку, заборонених міжнародними стандартами, за багатьма господарськими операціями показники, які від українських підприємств вимагається вносити до Форми № 7, є недостовірними, і можуть увести в оману інвесторів, кредиторів та інших споживачів фінансової інформації.

Зважаючи на викладене, висловлюємо щире сподівання на те, що Ви приймете зважене рішення про запобігання викривленню даних фінансової звітності, що оприлюднюється українськими підприємствами.

 

 

Олександр Голенко Головний редактор газети «Податки та бухгалтерський облік»
Сергій Голов Президент Федерації професійних
бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ)
Михайло Захарко Головний редактор «Дебет-кредит»
Олександр Кірш Головний редактор журналу «Бухгалтер»
Олександр Ключник Голова Правління громадської організації
Фонд інтенсивних технологій мікроекономіки
Ірина Назарбаєва заступник головного редактора газети «БУХГАЛТЕРІЯ»
Олексій Павленко заступник головного редактора журналу «Бухгалтер»
Андрій Твердомед оглядач газети «Бізнес»
Іван Чалий Голова Комітету внутрішнього аудиту громадської організації
Фонд інтенсивних технологій мікроекономіки
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше