Темы статей
Выбрать темы

Робота у вихідні та святкові дні: документальне оформлення

Ольховська Олександра, Болохова Тетяна, експерти з питань оплаті праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Сама згадка про вихідні і святкові дні налаштовує працівника на солодкий відпочинок від робочого клопоту. І тільки-но налаштувався на настрій домашньої атмосфери, як бац — телефонний дзвінок: роботодавець просить вийти на роботу. Що ж, в окремих форс-мажорних ситуаціях дії адміністрації обґрунтовані з точки зору трудового законодавства. Та й що залишається роботодавцю, якщо під загрозою опиняються робочі плани, а працівник, який може усе виправити на раз-два, відсутній через святковий або вихідний день на його календарі. У вас така нетривіальна ситуація і ви не знаєте, як правильно оформити виклик працівника? Тоді ця стаття саме для вас!

Робота у вихідний (святковий) день: лише з обґрунтованих підстав

Нагадаємо, що вихідні дні — це дні, в які працівник установи не працює відповідно до графіка роботи установи (чи графіка змінності). У свою чергу, святкові та неробочі дні — це дні, упродовж яких працівники не працюють на підставі ст. 73 КЗпП.

За загальним правилом залучати до роботи в установлені для працівників вихідні дні заборонено ( ч. 1 ст. 71 КЗпП). Виняток становлять випадки ( ч. 2 ст. 71 КЗпП):

— відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

— запобігання нещасним випадкам, які ставлять чи можуть поставити під загрозу життя або нормальні життєві умови людей, загибелі чи псування майна;

— виконання невідкладних, заздалегідь не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить надалі нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

— виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання чи усунення простою рухомого складу або скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

У святкові та неробочі дні допускаються роботи, припинення яких неможливе у зв’язку з виробничо-технічними умовами (у безперервно діючих закладах), а також роботи, викликані необхідністю обслуговування населення ( ст. 73 КЗпП). Крім того, залучати до виконання робіт у такі дні можливо й у перелічених вище випадках, передбачених ст. 71 КЗпП.

Проте майте на увазі, що окремі категорії працівників (наприклад, вагітних жінок, неповнолітніх працівників тощо) не можна викликати на роботу в їх вихідний день, а також у святкові та неробочі дні незалежно від обставин, що склалися, — законодавець тут непохитний.

Роботодавець також повинен ураховувати норми ч. 3 ст. 13 Закону № 3721, згідно з якими залучати до роботи у вихідні (святкові) дні громадян похилого віку можливо тільки з їх згоди та за умови, що це не протипоказано їм за станом здоров’я. Докладніше про категорії працівників, яких можна залучати до роботи у вихідні і святкові дні, дізнайтеся зі статті в «ОП», 2012, № 11, с. 10.

Робота у вихідний (святковий) день ≠ Чергування

Не плутайте роботу у вихідний, святковий чи неробочий день із чергуванням відповідно до постанови № 233 (ср. ). Це не тотожні поняття! Залучення до роботи у вихідний, святковий чи неробочий день допускається у виняткових випадках, передбачених КЗпП (див. попередній розділ). Більш того, у такому випадку працівник виконує роботу, передбачену його трудовим договором.

У разі залучення до чергування працівник перебуває в установі за розпорядженням адміністрації до початку або після закінчення робочого дня, у вихідні, святкові дні як відповідальний за порядок і для оперативного вирішення невідкладних питань, не пов’язаних з його трудовими обов’язками, а також для передачі інформації.

Важливо! Залучення працівника до чергування компенсують наданням відгулу протягом найближчих 10 днів тієї самої тривалості, що й чергування. Усі деталі кадрового оформлення такого залучення працівника дізнайтеся зі статті «Дав чергування — дай відгул, або Як грамотно організувати чергування» // «ОП», 2014, № 17, с. 13.

Оформлюємо роботу у вихідний (святковий) день у 3 кроки

У цьому розділі розглянемо, як правильно оформити залучення до роботи у вихідний чи святковий день.

Крок 1. Складаємо доповідну записку. У більшості випадків усе починається з доповідної записки відповідної посадової особи, що обґрунтовує необхідність проведення робіт у вихідний (святковий) день. Наведемо її приклад нижче.

img 1

Крок 2. Проводимо узгоджувальні процедури із профорганізацією. Забігаючи наперед, відзначимо: залучають до роботи у вихідний (святковий) день на підставі наказу (розпорядження) керівника установи. Проте до його видання роботодавець зобов’язаний отримати дозвіл виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

У заявці роботодавця на отримання такого дозволу мають зазначатися чисельність працівників, їх прізвища та посади (професії). Нижче наведемо зразок такої заявки.

img 2

Профком на своєму засіданні приймає рішення, яке оформляє протоколом. Виписку з протоколу передають керівництву установи. Наведемо зразок такої виписки на с. 10.

img 3

Крок 3. Видаємо наказ. Отримали дозвіл первинної профспілкової організації на залучення працівника до роботи у вихідний або святковий день? Можна видавати відповідний наказ. При цьому не забудьте, що наказ повинен містити умови компенсації за роботу у вихідний або святковий день.

Нагадаємо: роботу у вихідний день компенсують або наданням іншого дня відпочинку, або оплатою в подвійному розмірі ( ст. 72 КЗпП).

За бажанням особи, яка працювала у святковий день, їй також може бути надано інший день відпочинку. Але при цьому працівник не втрачає права на підвищену оплату своєї праці у святковий день на підставі ст. 107 КЗпП (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09 // «ОП», 2010, № 11, с. 11). Детальніше про компенсацію за роботу у вихідні та святкові дні див. у «ОП», 2012, № 5, с. 11; № 11, с. 10.

Наведемо зразок наказу про залучення до роботи у святковий день на с. 11.

Висновки:

— Залучати працівника до роботи у його вихідний (святковий) день можна лише у виняткових випадках, передбачених трудовим законодавством.

— Роботу у вихідний (святковий) день слід відрізняти від залучення до чергування.

— Залучення до роботи у вихідний (святковий) день супроводжується низкою погоджувальних процедур та кадровим оформленням, які можна виконати у три кроки.

img 4

Використані документи

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 3721 — Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-ХII.

Постанова № 233 — постанова ВЦРПС «Про чергування на підприємствах та в установах» від 02.04.54 р. № 233.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше