Темы статей
Выбрать темы

Чи може учитель англійської мови не мати відповідної педосвіти

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До загальноосвітньої школи на посаду учителя англійської мови працевлаштовано студентку денного відділення магістратури (5 курс), яка має диплом бакалавра за кваліфікацією «Учитель української мови і літератури» (напрям підготовки «Філологія. Українська мова і література») та закінчила курси англійської мови рівня В2 при виші. Педнавантаження цього вчителя становить 6 годин на тиждень. Який тарифний розряд їй має бути установлено? Які складові зарплати необхідно виплачувати?

Педагогічним працівником повинна бути особа, яка, зокрема, має відповідну педагогічну освіту ( ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV, далі — Закон № 651).

Згідно з п. 4.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів, які мають вищу педагогічну освіту з предметів, які вони викладають.

У листі МОН від 13.03.2015 р. № 2/2-15-496-15 повідомляється, що вчителі початкових класів, які не є фахівцями з іноземних мов, викладати такі мови не можуть.

Курси іноземних мов не включені до Переліку навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, який наведено у додатку 4 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Важливо! Існують деякі винятки щодо вимог про наявність відповідної фахової освіти, яка необхідна для роботи на педагогічних посадах.

Зокрема, п. 3.26 Типового положення № 930 передбачено, що особи з повною вищою педагогічною освітою або іншою повною вищою освітою, прийняті на посади педагогічних працівників за спеціальностями, фахівці з яких не готувалися вищими навчальними закладами або підготовлені у недостатній кількості, за умови проходження ними підвищення кваліфікації атестуються як такі, що мають відповідну освіту.

Про можливість роботи на педагогічних посадах, зокрема у дошкільних навчальних закладах, працівників, які не мають відповідної педагогічної освіти, зазначається у листі МОН від 19.12.2013 р. № 1/9-891. Головна умова для атестації таких працівників (для педагогічних працівників вона є обов’язковою) — проходження ними підвищення кваліфікації.

Призначення на посаду педагогічних працівників здійснюється відповідним органом управління освітою за поданням керівника загальноосвітнього навчального закладу ( ч. 2 ст. 26 Закону № 651).

Тож якщо директор загальноосвітнього навчального закладу прийняв на посаду вчителя іноземної мови особу, яка не має відповідної вищої освіти з цього предмета і має диплом з присвоєнням освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом підготовки чи іншим фахом, то такому працівникові відповідно до додатка 6 до наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557 встановлюється ставка заробітної плати на рівні 8 — 9 тарифних розрядів за ЄТС.

Відповідно до пп. 37 і 39 Інструкції № 102 працівникам освіти провадиться також додаткова оплата за перевірку письмових робіт з іноземної мови в розмірі 10 % ставки заробітної плати з урахуванням встановленої норми навчального навантаження пропорційно такому навантаженню.

Такому працівникові виплачується також надбавка за престижність педагогічної праці у граничному розмірі 20 % ставки заробітної плати пропорційно обсягу навчального навантаження відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373. Крім того, таким працівникам також провадяться інші виплати, передбачені законодавством для вчителів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше