Темы статей
Выбрать темы

Стаж держслужби ≠ стажу в терцентрі: відлік для надбавки за вислугу «з нуля»

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник був прийнятий на роботу на посаду директора терцентру за переведенням з органів виконавчої влади. На колишній роботі (працював на керівних посадах) він мав право на надбавку за вислугу років у розмірі 30 % (стаж держслужби 22 роки). Чи зберігається надбавка за вислугу років у розмірі 30 % при роботі в терцентрі на посаді директора? Чи зараховується період строкової служби в армії до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років на цій посаді?

Територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі — терцентри) відносять до державних і комунальних установ соціального захисту населення. Оплату праці працівників терцентру (у тому числі й керівника) регламентують Умови № 308/519*.

* Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженим спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Порядок та умови виплати надбавки за вислугу років для працівників терцентру визначено Порядком № 239**. У ньому зазначено коло осіб, яким виплачують таку надбавку. Серед них значаться й керівники установ соціального захисту ( п. 3 Порядку № 239), тобто директора терцентру включають до їх числа.

** Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239.

Розмір надбавки за вислугу років залежить від стажу роботи (див. таблицю нижче):

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

При цьому отримати її можна, тільки «заробивши» потрібний стаж роботи. У свою чергу, такий необхідний стаж обчислюють відповідно до п. 4 Порядку № 239. До нього включають, зокрема, час роботи в державних та комунальних установах незалежно від підпорядкування, на посадах, зазначених у п. 3 Порядку № 239, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється згідно з Умовами № 308/519.

Що стосується роботи на керівних посадах в органах державної влади, то робота на посадах держслужбовців не зазначена в п. 3 Порядку № 239. Оплата праці таких працівників здійснюється на підставі постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268. А отже, зарахувати періоди роботи на таких посадах до стажу для встановлення надбавки за вислугу років директору терцентру не можна.

Увага! Підстав для включення періоду роботи на посаді держслужбовця до стажу, що дає право на встановлення надбавки відповідно до Порядку № 239, немає.

Не вийде включити до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 239, і період строкової служби в армії. У п. 4 Порядку № 239 зазначено, що період строкової служби можна зарахувати до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років, але тільки за певних умов. Для цього треба, щоб працівник до призову на військову службу працював на посадах, зазначених у п. 3 Порядку № 239, а після закінчення строкової служби — протягом 3 місяців був прийнятий на роботу на одну з таких посад до установи соцзахисту населення. З даних наведеного запитання видно, що і цю умову не виконано.

Виходить, що робота на посаді директора терцентру буде для працівника першим місцем роботи у сфері соціального захисту населення, оскільки до призначення на цю посаду він не працював на посадах, зазначених у п. 3 Порядку № 239. Тому точкою відліку для виплати надбавки за вислугу років буде дата прийняття на посаду директора терцентру. Уперше надбавка за вислугу років у розмірі 10 % від посадового окладу буде встановлена такому працівнику тільки через 3 роки роботи в цій установі або інших установах соціальної сфери на посадах, перелічених у п. 3 Порядку № 239.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше