Темы статей
Выбрать темы

Побутова травма: правильно оформлюємо документи

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Зі звичайними захворюваннями, такими як застуда, грип, бронхіт, роботодавець стикається часто. А ось нещасні випадки — явище не настільки поширене, хоча і без них наше життя не обходиться. Як діяти роботодавцю, якщо працівник приніс лікарняний листок з відміткою «невиробнича травма», підкаже сьогоднішня стаття.

Уявіть ситуацію: ваш працівник у себе вдома готував вечерю і порізався. І так порізав руку, що довелося накладати шви. Або інша ситуація: повертаючись додому, він посковзнувся і зламав ногу. У результаті виконувати свої трудові обов’язки він не може. Всі ці нещасні випадки є невиробничими.

«Нещасними випадками невиробничого характеру є не пов’язані з виконанням трудових обов’язків травми (у тому числі отримані внаслідок заподіяних тілесних ушкоджень іншою особою), отруєння, самогубства, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою, а також травми, отримані внаслідок стихійного лиха, контакту з тваринами тощо, які призвели до ушкодження здоров’я або смерті потерпілих (п. 2 Порядку № 270).»

 

На якийсь час такий працівник «виведений з ладу». І доки він не відновить свою працездатність, стати до роботи не зможе. Але на оплату лікарняного листка він має право. Як і за рахунок яких джерел він буде оплачений, зараз з’ясуємо.

 

Джерело виплати

Факт ушкодження здоров’я внаслідок нещасного випадку встановлює і засвідчує лікувально-профілактична установа. Які документи підтвердять таке ушкодження? Насамперед це листок непрацездатності (ЛН) або ж довідка, видана лікувально-профілактичною установою. Але претендувати на оплату може тільки лікарняний листок (ЛН). Тому першим ділом погляньте на нього. Графа «причина непрацездатності» підкаже, за рахунок яких джерел буде оплачено цей ЛН. Якщо підкреслять код 5 — «невиробничі травми», значить допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з 6-го дня буде оплачувати ФСС (п. 2 ст. 22 Закону № 1105). Перші п’ять днів хвороби оплачують за рахунок коштів роботодавця. До 01.01.2015 р. ця графа мала ще одне важливе значення. Вона підказувала, який саме Фонд оплачуватиме тимчасову непрацездатність. Побутову травму оплачував ФСС ТВП (у ЛН підкреслено причину непрацездатності «5»), а ось виробничий нещасний випадок або профзахворювання (у ЛН підкреслено причину непрацездатності «2» і «4») — ФСС НВВ. Проте соціальна реформа змінила «правила гри». Тепер ці два фонди об’єднали в один — ФСС. Процес реорганізації на сьогодні остаточно не завершений. Тому якщо ваш працівник приніс лікарняний листок у зв’язку з побутовою травмою, сміливо звертайтеся до робочого органу ФСС ТВП. До завершення реорганізації всі питання на місцях будуть вирішувати ФСС ТВП та ФСС НВВ. Проте перш ніж оплатити такий ЛН, слід пройти певні етапи. Які? Про це далі.

Розслідування НВ

Нещасний випадок (травма), особливо якщо він виробничий, підлягає обов’язковому розслідуванню (ст. 22 Закону № 2694).

Деякі види невиробничих нещасних випадків також підлягають розслідуванню. Перелік таких обов’язкових випадків наведено в п. 3 Порядку № 270.

Так, якщо невиробничий нещасний випадок стався під час прямування на роботу/з роботи пішки або на транспорті, якщо нещасний випадок стався при виконанні робіт у домашньому господарстві, при використанні побутової техніки тощо — розслідування таких випадків проводять обов’язково.

Вважаємо, що до кожного випадку слід підходити індивідуально.

Наприклад, якщо працівник надав разом з ЛН письмове прохання провести розслідування, то проведіть його.

Якщо працівник надав ЛН, травма «дріб’язкова», свідків немає, то ви можете оформити акт за формою НТ, який буде ідентичний пояснювальній записці працівника.

Якщо ж такий нещасний випадок невиробничого характеру не перший у житті працівника або у вас виникли сумніви з приводу обставин, за яких була отримана травма (наприклад, чи не при алкогольному сп’янінні стався нещасний випадок), то проведення розслідування в інтересах роботодавця.

У будь-якому випадку таке розслідування не завадить, і зайві документи нікому не зашкодять. Крім цього, у випадку необхідності це дозволить довести, що травма була отримана не на виробництві, а також правильно оплатити лікарняний і «підстрахуватися» від можливих штрафів.

Слід зазначити, що лікарняний листок лише підтверджує діагноз, але не містить причини отримання травми. Для того, щоб довести зв’язок між інцидентом і заподіяним каліцтвом, необхідний акт розслідування нещасного випадку невиробничого характеру.

Які документи необхідні при цьому, розглянемо нижче. Для цього наведемо умовний приклад.

 

Приклад. Працівник «Бюджетної організації» Мацай Сергій Петрович, 17.03.2015 р., повертаючись з роботи додому, оступився і зламав руку.

Як бачимо, травма сталася по дорозі додому з роботи. Це ніяк не пов’язано з виконанням трудових обов’язків працівника, більше того, сталося в неробочий час. Це нещасний випадок невиробничого характеру. І оскільки цей випадок прямо зазначений у п. 3 Порядку № 270 (ср. ), то необхідно провести його розслідування.

Займається цим спеціальна комісія з розслідування нещасного випадку. До її складу входять 3 особи:

— голова — його призначає керівник підприємства;

— члени комісії: керівник структурного підрозділу та представник профспілки або уповноважений трудового колективу (якщо потерпілий не є членом профспілки).

Не плутайте комісію з розслідування нещасного випадку з комісією із соціального страхування. Це два різні види комісій, з обов’язками, які відрізняються. Комісія із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності. До її компетенції не входять обов’язки з розслідування нещасних випадків. Проте, забігаючи наперед, зауважимо таке. Якщо розслідування не проводилося, комісія із соцстраху за необхідності може сама з’ясувати обставини і причини нещасного випадку і прийняти рішення про призначення або відмову в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, що фіксують у протоколі засідання комісії. Причому немає жодних заборон стосовно того, що до складу комісії з розслідування нещасного випадку не можуть входити члени комісії із соціального страхування.

Рішення про розслідування нещасного випадку приймає керівник підприємства на підставі звернення потерпілого, листка непрацездатності або довідки лікувально-профілактичної установи (п. 11 Порядку № 270). Таке рішення оформлюється наказом (див. рис. 1 на с. 12).

Розслідують нещасні випадки незалежно від того, перебував потерпілий у стані психічного розладу, алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Зверніть увагу! Для кожного окремого нещасного випадку створюється окрема комісія після настання випадку.

Сформована комісія починає саму процедуру розслідування нещасного випадку. Перш за все, з’ясовують обставини і причини випадку. Для цього беруться до уваги листок непрацездатності або довідка лікувально-профілактичної установи, а також пояснення працівника (пояснювальна записка). В деяких випадках можна долучити до справи свідчення очевидців (а в разі потреби — керівника організації, на території якої стався нещасний випадок; п. 7 Порядку № 270). Приклад такого пояснення представимо на рис. 2 (с. 12).

За результатами розслідування нещасного випадку комісія складає акт за формою НТ (невиробничий травматизм) згідно з додатком 3 до постанови № 270. Затверджує акт керівник підприємства (див. рис. 3 на с. 13).

У ситуації, коли будь-хто із членів комісії не погоджується зі змістом складеного акта, він може письмово викласти свою думку. Цей документ долучають до акта.

При розслідуванні групових нещасних випадків акт за формою НТ складають на кожного потерпілого окремо.

img 1

Рис. 1. Зразок наказу про створення комісії з розслідування невиробничого нещасного випадку

img 2

Рис. 2. Зразок пояснювальної записки про нещасний випадок невиробничого характеру

Важливо! Розслідування нещасного випадку проводять протягом 10 календарних днів після створення комісії. За необхідності строк може бути продовжено (п. 12 Порядку № 270).

 

Думаєте, з документами покінчено? Помиляєтеся. Нещасний випадок треба ще й зареєструвати. Для цього «заводять» журнал реєстрації нещасних випадків невиробничого характеру, форму якого наведено в додатку 7 до Порядку № 270. До нього вносять дані про випадки, за якими було складено акт за формою НТ. Приклад заповнення такого журналу наведемо на рис. 4 (див. с. 14).

img 3

Рис. 3. Зразок акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру за формою НТ

img 4

Рис. 4. Фрагмент журналу реєстрації нещасних випадків невиробничого характеру

Зберігати акти за формою НТ разом з матеріалами розслідування слід 45 років (п. 12 Порядку № 270).

Далі справа за оплатою листка непрацездатності у зв’язку з невиробничою травмою. Усі матеріали розслідування передайте комісії із соціального страхування. Вона вже вирішуватиме питання про виплату або відмову в призначенні допомоги з тимчасової непрацездатності.

 

Не затихає спір про те, потрібно чи ні проводити розслідування побутового нещасного випадку чи можна оплатити лікарняний листок і без усієї цієї «бюрократії».

Дійсно, підставою для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності є тільки листок непрацездатності (ст. 31 Закону № 1105). Більше того, навіть сам ФСС ТВП стверджує, що організація не зобов’язана проводити розслідування нещасного випадку невиробничого характеру, що стався з його працівником (див. листи від 20.01.2006 р. № 04-29-99, від 09.01.2009 р. № 04-06/Г-228з-3). При цьому Фонд зазначає, що в цьому випадку обов’язок з розслідування та з’ясування обставин і причин отриманої побутової травми покладається на комісію із соцстраху. Альтернативою акту за формою НТ у цьому випадку виступає протокол засідання комісії із соцстраху.

Однак хочемо вас попередити. На практиці фахівці ФСС ТВП все одно вимагають матеріали розслідування таких випадків. Тому рекомендуємо вам, перш ніж прийняти рішення про призначення чи відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, мати всі необхідні матеріали, що стосуються розслідування нещасного випадку невиробничого характеру. Інакше перевіряючі ФСС ТВП можуть не прийняти до відшкодування понесені витрати, та ще й оштрафувати підприємство за нецільове використання коштів Фонду.

І ще один «оплатний» нюанс. Трапляються ситуації, коли при розслідуванні обставин і причин побутової травми, що сталася з вашим працівником, з’ясовують таку деталь. Час, коли стався побутовий нещасний випадок, збігається з робочим часом співробітника. Коли таке буває? Наприклад, вашому працівнику через сімейні обставини необхідно було піти раніше додому, і роботодавець здобрився та відпустив його додому. Але сталося нещастя: працівник отримав невиробничу травму, про що свідчить код «5» в графі «Причина непрацездатності» листка непрацездатності. Ваш правдивий співробітник у пояснювальній записці зазначив правильний час випадку, тобто час, який, по суті, є його робочим часом. Що це означає? Те, що цю травму на початковому етапі кваліфікують як виробничу. Порядок розслідувань таких випадків відрізняється від розслідувань травм невиробничого характеру. Дії роботодавця в цьому випадку мають бути зовсім іншими. А отже, ФСС ТВП може відмовити у визнанні такого лікарняного листка підставою для виплати допомоги. Пояснення, що працівника відпустили додому раніше і нещасний випадок не пов’язаний з його трудовими обов’язками, не будуть прийняті. «Бюрократія» вимагає документів. Тому наша порада: оформляйте всі документи так, щоб комар носа не підточив.

Документи і скорочення статті

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Порядок № 270 — Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затверджений постановою КМУ від 22.03.01 р. № 270.

ФСС — Фонд соціального страхування.

ФСС ТВП Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФСС НВВ — Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше