№22/1

Оплата труда, ноябрь, 2015/№ 22/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Кастинг для директорів шкіл: процедура і акценти Конкурсний відбір — одна зі сходинок у процедурі призначення керівника навчального закладу. Такий курс задає Уряд. Ми вже розповідали про проведення конкурсу для кандидатів на пост ректора/директора вишу (див. «ОП», 2015, № 5, с. 4). Настала черга пройти кастинг потенційним головам загальноосвітніх навчальних закладів. Що врахувати під час його проведення і хто бере участь в конкурсному журі? Відповіді на ці запитання ви дізнаєтеся зі статті.
  • Місцевий екс-голова: які гарантії закріплені за ним Місцеві вибори залишилися позаду. Обрані сільські (селищні, міські) голови вливаються в робочу колію. Голови, переобрані на новий строк, продовжують вести справи «по накатаній». А ось хтось уперше виконує обов’язки за зазначеними посадами. Якщо є новий голова, отже, є й голова з приставкою «екс». Як колишньому голові налагодити своє трудове життя поза виборною посадою? Тут йому на допомогу прийдуть законодавчі гарантії. Які саме і як їх реалізувати на практиці? Про це поговоримо у статті.
  • Звіт про вакансії: хто, куди, коли До редакції нашої газети періодично надходять запитання щодо особливостей подання звітності до центру зайнятості. Зокрема, чимало кадровиків запитують: чи потрібно подавати звіт про наявні вакансії за формою № 3-ПН? Якщо потрібно, то в який строк і як його заповнити? А що буде, якщо цей звіт узагалі не подати? Вас не томитимемо — усі відповіді в нашій статті!
  • Відпустка з подальшим припиненням строкового трудового договору: чи може роботодавець відмовити Строк дії трудового договору із працівником закінчується 30.11.2015 р. Цей працівник не скористався 5 календарними днями щорічної відпустки. Він бажає реалізувати право на щорічну відпустку днями відпочинку саме з 30.11.2015 р. і звільнитися в останній день цієї відпустки. Адміністрація установи наполягає на виплаті грошової компенсації за невикористані 5 календарних днів щорічної відпустки. Чи має право роботодавець відмовити у задоволенні бажання працівника? Чи відіграє тут роль, про який трудовий договір іде мова: строковий або безстроковий? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Скільки годин може викладати практичний психолог-методист Практичний психолог-методист ліцею працює на повну ставку, а також він викладає психологію 10 годин на тиждень. Чи має право практичний психолог-методист викладати більше 9 годин на тиждень? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Працівник призваний на строкову військову службу в листопаді 2015 року: зберігаємо за ним місце роботи Працівника нашої установи з 18.11.2015 р. призвали на строкову військову службу. Чи повинні ми зберігати за ним місце роботи або можемо його звільнити, адже у вказаному місяці мобілізація не проводилась? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Із посади вчителя фізики на посаду практичного психолога: вивчаємо атестаційні гарантії Учителю фізики присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» у 2007 році (за рішенням атестаційної комісії). Цього ж року цей педпрацівник перейшов на посаду практичного психолога, яку обіймає й зараз. З вересня 2015 року він викладає фізику на умовах погодинної оплати праці (замінює тимчасово відсутнього педагога з причини його тимчасової непрацездатності). Чи можна у цьому разі застосувати п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників і оплатити години викладання виходячи із кваліфікаційної категорії, присвоєної за посадою учителя фізики? Коли цей педагог мав атестуватися за посадою практичного психолога? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • «Стандартна» щорічна відпустка не використана за два роки: чи виплачувати компенсацію діючому працівнику Працівник установи має право на щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні. Він не реалізував право на таку відпустку за два робочі роки (з 29.10.2013 р. по 28.10.2014 р. і з 29.10.2014 р. по 28.10.2015 р.). Тобто цей працівник сукупно не скористався 48 календарними днями щорічної відпустки за вказані робочі роки. Він має намір скористатися днями щорічної відпустки за 2013/2014 робочий рік у повному обсязі, а за 24 календарних днів щорічної відпустки за 2014/2015 робочий рік він бажає отримати грошову компенсацію. Відповідні заяви від працівника є. При цьому трудові відносини між ним і нашою установою не припиняються. Чи маємо ми задовольнити вимогу працівника про виплату йому грошової компенсації? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Пенсіонер за віком + інвалід III групи: відпустка «за свій рахунок» за однією чи двома підставами Лікарю нашого закладу у квітні 2015 року призначили пенсію за віком. При цьому він продовжує працювати. У травні 2015 року йому установили III групу інвалідності. Чи може він скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати за двома підставами (як пенсіонер і як інвалід III групи) загальною тривалістю 60 календарних днів на рік? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)
  • Працівниця стала до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 6 років: що із соцвідпусткою на дітей Працівниця приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років 29.12.2014 р. При цьому 6 років її дитині виповниться тільки у 2016 році. У листопаді 2015 року працівниця надала за місцем роботи нову медичну довідку, на підставі якої їй знову оформлюватимуть відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Перед виходом у цю відпустку вона бажає скористатися соцвідпусткою на дітей як мати двох дітей віком до 15 років тривалістю 20 ка лендарних днів. Чи дійсно їй може бути надана соцвідпустка на дітей вказаної тривалості? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Як управляти робочим простором «Якщо безлад на столі означає безлад у голові, то що ж тоді означає порожній стіл?» — любив повторювати Альберт Ейнштейн. Запитання, мабуть, не потребує відповіді. Зрозуміло тільки, що між тим, як організований наш робочий простір, і продуктивністю праці є пряма залежність. Навчіться царювати над хаосом, скориставшись нашими простими порадами!
  • Як уникнути емоційного вигорання Співробітники дратують, відвідувачі набридли, дзвінок телефону змушує здригатися, а робота здається покаранням? Хто не стикався з подібним станом? Однак він може свідчити про синдром емоційного вигорання. Як визначити його на початкових етапах і не допустити розвитку — читайте у статті.
  • Перелік професійних, міжнародних свят та пам’ятних дат у грудні 2015 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше