Темы статей
Выбрать темы

Звіт про вакансії: хто, куди, коли

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
До редакції нашої газети періодично надходять запитання щодо особливостей подання звітності до центру зайнятості. Зокрема, чимало кадровиків запитують: чи потрібно подавати звіт про наявні вакансії за формою № 3-ПН? Якщо потрібно, то в який строк і як його заповнити? А що буде, якщо цей звіт узагалі не подати? Вас не томитимемо — усі відповіді в нашій статті!

Що за фрукт такий — ця форма № 3-ПН?

Пункт 4 ч. 3 ст. 50 Закону про зайнятість містить вимогу про обов’язкове подання інформації про попит на робочу силу (вакансії). Цю інформацію роботодавці подають не в довільній формі. Спеціально для цього Мінсоцполітики розробило і затвердило своїм наказом від 31.05.2013 р. № 316 форму № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Так навіщо потрібна ця інформація? Очевидно, тут є прагнення держави — «хочу все знати!» До того ж можлива її допомога в пошуку відповідного кандидата на ту чи іншу вакантну посаду. Таким чином, у форми № 3-ПН як мінімум 2 завдання:

img 1

Крім цього, подання форми № 3-ПН у майбутньому може допомогти вам при вирішенні інших питань. Яких — дізнаєтеся трохи пізніше смайл веселый.

Для чого потрібна форма № 3-ПН, ми з’ясували. Тепер перейдемо до «технічних» запитань щодо заповнення та подання цього звіту.

Хто і коли повинен подавати форму № 3-ПН?

Обов’язок подавати інформацію про попит на робочу силу (вакансії) лежить на роботодавцеві. До роботодавців належать юридичні особи (підприємства, установи, організації), а також підприємці, які використовують найману працю. Причому подавати форму № 3-ПН будуть тільки ті роботодавці, в яких є вакансії, тобто у випадках, коли вони потребують працівників.

Важливо! Немає вакансії — звіт не подаємо!

Одразу виникає запитання: а що таке вакансія? Відповідь на нього знайдемо в п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону про зайнятість:

«вакансія — це вільна посада (робоче місце), на яку може бути працевлаштована особа».

Інакше кажучи, наявність вільної посади (робочого місця) — це незаповнена вакансія у штатному розписі. Якщо вона є, то форму № 3-ПН подавати необхідно (лист Мінсоцполітики від 21.08.2013 р. № 9370/0/14-13/026)(ср. ) .

Тому якщо після звільнення вам не потрібний новий співробітник на цю посаду, то внесіть відповідні зміни до штатного розпису та виведіть вакансію. Якщо вільної вакансії у штатному розписі немає, тобто немає і потреби у працівнику, то звіт подавати не потрібно. Так можуть діяти підприємства, що не належать до бюджетної сфери. На жаль, бюджетні установи не зможуть скористатися цією рекомендацією, адже «штатні» питання (ввести чи вивести посаду зі штатів) вирішує організація вищого рівня відповідно до чинних нормативно-правових актів. Тому непотрібну посаду (вакансію) не вийде просто так одним розчерком пера викреслити зі штатного розпису.

Важливо! Незалежно від того, хто шукатиме потрібного співробітника, форму № 3-ПН подавайте завжди.

На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 21.08.2013 р. № 9370/0/14-13/026. Якщо роботодавець самостійно шукатиме працівника (без допомоги центру зайнятості), він усе одно має надати інформацію про вакансії. Про те, що трудовий пошук він візьме на себе, сигналізує графа 5 розділу І форми № 3-ПН. У цьому випадку в ній зазначають «Ні».

Обов’язково необхідно подавати інформацію про попит на робочу силу, якщо збираєтеся влаштувати на роботу іноземця або особу без громадянства. Такий обов’язок закріплено п. 5 Порядку № 437. Тобто без форми № 3-ПН роботодавець не зможе подати документи для отримання дозволу на застосування праці іноземців і осіб без громадянства. «Відзвітувати» про вакансії перед центром зайнятості потрібно за 15 календарних днів до звернення роботодавця з пакетом документів за дозволом.

Куди подаємо форму № 3-ПН?

Відповідь на це запитання міститься в самій формі № 3-ПН і порядку її заповнення — до територіального органу Державної служби зайнятості України незалежно від місцезнаходження ( п. 1.3 Порядку № 316). Тобто роботодавець форму № 3-ПН може подати до будь-якого найближчого центру зайнятості, а не тільки за місцем реєстрації.

Окремо зупинимося на роботодавцях, які перебувають у Донецькій та Луганській областях на території, де проводиться АТО. Незважаючи на ситуацію, що склалася, такі роботодавці зобов’язані подавати звітність до центру зайнятості. При цьому форму № 3-ПН вони можуть подавати поштою рекомендованим листом або безпосередньо до відповідного обласного центру зайнятості. Луганський і Донецький обласні центри свої функції виконують у місті Сєвєродонецьк і Маріуполь відповідно. Таку інформацію надав Фонд загальнообов’язкового державного соцстрахування України на випадок безробіття в листі від 20.10.2014 р. № ДЦ-01-7082/0/6-14. Але звітуючись в Донецький обласний центр зайнятості будьте уважні! На їх офіційному сайті розміщена інша інформація: Донецький обласний центр зайнятості знаходиться в м. Краматорськ.

У які строки звітуємо?

Подати форму № 3-ПН потрібно не пізніше 10 робочих днів з дати відкриття вакансії.

Важливо! Перенесення строку подання звіту у разі, коли день подання припадає на вихідний, святковий чи неробочий день, не передбачене.

Тому не затягуйте з поданням інформації про попит на робочу силу і надайте до центру зайнятості форму № 3-ПН заздалегідь.

Резонно виникає запитання: якою датою вважати дату відкриття вакансії? Залежно від ситуації це буде ( п. 2.1 Порядку № 316):

img 2

А як бути, якщо вакансію відкрили, але протягом відведених для подання форми № 3-ПН 10 днів роботодавець уже знайшов нового працівника? Чи треба в цьому випадку подавати до центру зайнятості звіт? Вважаємо, що ні. Річ у тім, що попиту на працівника, як і відкритої вакансії, уже немає. При цьому строк для подання звіту не порушено. Таку саму позицію викладено і в роз’ясненні Київського міського центру зайнятості, розміщеному на сайті Державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua).

А якщо штатна одиниця «заповнена», але працівник, за яким зберігається посада, тривалий час не виконує свої трудові обов’язки, чи потрібно в цьому випадку подавати форму № 3-ПН? Така ситуація може виникнути, наприклад, при виході працівниці у відпустку для догляду за дитиною до 3 (6) років. У цьому разі її посада не є вакантною, тобто її не потрібно включати до інформації про попит на робочу силу (вакансії). Але якщо роботодавець потребує підбору кандидата для заміщення тимчасово відсутньої працівниці, він може звернутися до центру зайнятості по відповідну допомогу. Для цього він подає форму № 3-ПН, в якій серед іншого має проставити «галочку» в клітинці «інше» пункту 6 «Режим роботи» розділу ІІ звіту та зазначити: «тимчасово, на заміщення основного працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку».

Бланк у лівій руці, ручка — у правій: заповнюємо ФОРМУ № 3-ПН

Форма № 3-ПН складається з двох розділів. Перший розділ завжди заповнюють і подають усі роботодавці. Другий призначено для пошуку відповідного претендента на вакантну посаду.

Як заповнити ці розділи, детально описано в Порядку № 316. Представимо нижче алгоритм заповнення форми № 3-ПН.

Реквізит (графа) звіту

Пояснення до заповнення

Заповнюють усі роботодавці

Розділ I «Основні дані про вакансії»

Графа А «№ з/п»

Зазначаєте порядковий номер запису

Під одним порядковим номером надаються дані про загальну кількість вакансій за однойменними професіями з однаковими даними щодо заробітної плати (доходу), місця проведення робіт, можливості укомплектування вакансій за сприяння територіального органу (графи 1, 3, 4, 5). В інших випадках дані про вакансії відображаються під окремими порядковими номерами.

Графа 1 «Професія (посада)»

Зазначаєте найменування професії (посади) відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій»

Графа 2 «Кількість вакансій»

Зазначаєте кількість вакансій, що відповідають даним, які відображають у графах 1, 3, 4, 5

Графа 3 «Розмір заробітної плати»

Записуєте розмір зарплати з урахуванням додаткових матеріальних заохочень для конкретної вакансії

Графа 4 «Місце проведення робіт (Автономна Республіка Крім, м. Київ, м. Севастополь, область, район, населений пункт, район у місті)»

Зазначаєте місце проведення робіт (Автономна Республіка Крим, м. Київ, м. Севастополь, область, район, населений пункт, район у місті)

Графа 5 «Укомплектування вакансії за сприяння Державної служби зайнятості України (Так/Ні)»

Проставляєте «Так», якщо укомплектування вакансій здійснюватиметься за сприяння територіальних органів, «Ні» — у разі укомплектування вакансій роботодавцем самостійно

Заповнюють ті роботодавці, які хочуть укомплектувати вакансії за допомогою центру зайнятості

Розділ ІІ «Характеристики вакансії(й) і вимоги до претендента(ів)»

Увага! Складається за кожною вакансією, тобто окремо заповнюється сторінка з розділом II для кожного запису в розділі I. Таким чином, у складі форми № 3-ПН має бути стільки розділів II, скільки внесено записів до графи А «№ з/п» розділу I, за якими у графі 5 зазначено «Так». Кількість доданих аркушів розділу ІІ зазначаєте в окремому полі розділу I («Додаток на ___арк.»).

Пункт 1

Зазначаєте найменування професії (посади) вакансії; розряд, клас, категорію. Важливо! Усі дані повинні відповідати Класифікатору професій та галузевим і міжгалузевим випускам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників

Пункт 2

Вказуєте загальну кількість вакансій, укомплектувати які плануєте за допомогою центру зайнятості

Пункти 3 і 4

Проставляєте кількість вакансій із загального числа, на які можуть бути працевлаштовані громадяни з «додатковими гарантіями» згідно зі ст. 14 Закону про зайнятість. При виборі конкретної категорії зробіть відмітку у відповідній клітинці

Пункт 5

Перераховуєте (за необхідності) завдання, основні та додаткові обов’язки, опис роботи, яку виконуватиме працівник на робочому місці

Пункт 6

Обираєте із запропонованого списку варіант режиму роботи*

Пункт 7

Обираєте із запропонованого списку варіант характеру роботи*

Пункт 8

Обираєте із запропонованого списку варіант умов праці*

Заповнюють ті роботодавці, які хочуть укомплектувати вакансії за допомогою центру зайнятості

Пункт 9

У тому випадку, якщо роботодавець надає додаткові соціальні гарантії, відмінні від загального трудового законодавства, зазначте про свій пакет соціальних послуг, проставивши відмітку у відповідній клітинці*

* Якщо жоден із запропонованих варіантів не підходить, впишіть у поле «інше» свій варіант.

Пункти 10 — 14

Тут зазначте свої вимоги до кандидата на посаду, на яку він претендує:

— рівень освіти (початкова середня, базова загальна середня, повна загальна середня, професійно-технічна, неповна вища, базова вища, повна вища);

— освітньо-кваліфікаційний рівень (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр, кваліфікований працівник);

— спеціальність;

— стаж роботи за посадою;

— додаткові вміння, знання, навики працівника (уміння працювати на комп’ютері, знання мов, водійське посвідчення тощо)

Підписує розділ ІІ виконавець із зазначенням прізвища та ініціалів ( п. 3.2 Порядку № 316).

Зразок заповнення форми № 3-ПН можете побачити на с. 14 і 15 цього номера.

Спосіб подання: «ручками-ніжками» чи поштою

Порядок № 316 скромно мовчить про те, як саме подавати форму № 3-ПН. Можна діяти по-старому й особисто віднести звіт до центру зайнятості. А можна зекономити час і відзвітувати поштою, у тому числі й електронним способом. Заборон із цього приводу Порядок № 316 не містить. За традицією заповнюйте форму № 3-ПН у двох примірниках: один примірник формуйте для центру зайнятості, а другий — залиште собі (у ньому проставлять відмітку про отримання).

Відповідальність за неподання форми № 3-ПН

А її немає смайл веселый. За неподання, несвоєчасне подання або за неправильне заповнення форми № 3-ПН відповідальність не передбачена. Це підтверджує також «працеоплатне» відомство (див. лист Мінсоцполітики від 31.07.2013 р. № 636/021/106-13).

Через це чимало роботодавців «забивають» на подання форми № 3-ПН. Наша порада — краще подати цей звіт до центру зайнятості, адже в певних ситуаціях інформація про вакансії може «врятувати» від іншого виду відповідальності.

«Тістечка» від форми № 3-ПН

Ви вже знаєте, що подання форми № 3-ПН — справа добровільна. Але плюси для роботодавця в її поданні є.

Перший плюс — центр зайнятості зможе підібрати роботодавцю потрібного працівника.

Другий плюс — можливість уникнути штрафних санкцій за неукомплектованість кадрів працівником-інвалідом. Як вам відомо, роботодавець зобов’язаний виконати «інвалідний» норматив*. За його невиконання для госпрозрахункових підприємств передбачені чималі штрафи. Так-от, своєчасно подана форма № 3-ПН, що сигналізує про наміри роботодавця прийняти на роботу працівника-інваліда або когось із числа громадян, які мають додаткові гарантії в працевлаштуванні для заповнення квоти, може стати для суду аргументом проти застосування штрафних санкцій (див. постанови ВСУ від 02.02.2010 р. № 21-1982во09, від 30.03.2010 р. у справі № 21-2530во09, від 08.06.2010 р. у справі № 21-554во10, від 31.01.2011 р. № 21-60а10, від 20.06.2011 р. № 21-60а11, від 26.06.2012 р. № 21-105а12). Підкреслимо: така поблажка може спрацювати не завжди — це тільки можливість через суд оспорити адміністративно-господарські санкції (далі — АГС), а факт подання форми № 3-ПН збільшує шанси роботодавця на прийняття судового рішення на його користь. Нагадаємо, що бюджетні установи позбавлені тягаря АГС ( ст. 20 Закону № 875).

* Детальніше про законодавчі нюанси працевлаштування інвалідів, про заповнення та подання «інвалідного» звіту читайте в «ОП», 2009, № 3, с. 19; 2013, № 4, с. 21.

Використані документи

Закон про зайнятістьЗакон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Закон № 875 — Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XІІ.

Порядок № 316 — Порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затверджений наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316.

Порядок № 437 — Порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затверджений постановою КМУ від 27.05.2013 р. № 437.

img 3

img 4

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше