Темы статей
Выбрать темы

Відпустка з подальшим припиненням строкового трудового договору: чи може роботодавець відмовити

Олена УСЕНКО, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Строк дії трудового договору із працівником закінчується 30.11.2015 р. Цей працівник не скористався 5 календарними днями щорічної відпустки. Він бажає реалізувати право на щорічну відпустку днями відпочинку саме з 30.11.2015 р. і звільнитися в останній день цієї відпустки. Адміністрація установи наполягає на виплаті грошової компенсації за невикористані 5 календарних днів щорічної відпустки. Чи має право роботодавець відмовити у задоволенні бажання працівника? Чи відіграє тут роль, про який трудовий договір іде мова: строковий або безстроковий? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Про право працівника на використання відпустки із подальшим звільненням сказано у ст. 3 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Такий варіант можливий як при розірванні/припиненні безстрокового трудового договору, так і у разі припинення строкового трудового договору. При цьому в обох випадках працівник повинен виявити бажання (написати відповідну заяву) скористатися гарантією, передбаченою ст. 3 Закону № 504*.

* При реалізації цієї норми на практиці кадровику стане у нагоді стаття «Звільнення і відпустка: знаходимо точку перетину» // спецвипуск «ОП», 2015, № 20/1, с. 17. — Прим. ред.

Тепер з’ясуємо, чи має право роботодавець відмовити працівнику у реалізації зазначеного права. Для цього потрібно поглянути на норми ст. 3 Закону № 504:

«За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням.<…>

У разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору.»

У ч. 1 ст. 3 Закону № 504 ідеться про безстроковий трудовий договір. Як бачимо, у разі звернення працівника з бажанням використати відпустку з подальшим звільненням роботодавець має забезпечити реалізацію такого права. Отже, якщо працівник звернеться із таким проханням, роботодавець не може відмовити у його задоволенні.

Іншу ситуацію спостерігаємо при реалізації права на використання відпустки із подальшим звільненням через припинення строкового трудового договору на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. Це висвітлено у ч. 2 ст. 3 Закону № 504. Так ось у ній законотворець уже оперує такими словами, як «може надаватися». Якраз вони й дають змогу вважати, що роботодавець може, але не зобов’язаний задовольнити прохання працівника стосовно реалізації ним права, вказаного у ч. 2 ст. 3 Закону № 504.

Важливо! Якщо працівник звертається до роботодавця із заявою про реалізацію права на відпустку із подальшим припиненням строкового трудового договору і тривалість цієї відпустки (повністю або частково) перевищує строк дії трудового договору, то керівник установи може й відмовити у задоволенні такого прохання.

У випадку, наведеному в запитанні, ідеться про строковий трудовий договір. У цій ситуації 30.11.2015 р. — останній день, коли може розпочатися відпустка із подальшим звільненням. При цьому у роботодавця є два варіанти:

— задовольнити прохання працівника про реалізацію права, визначеного ч. 2 ст. 3 Закону № 504. Тоді строковий трудовий договір припиняється в останній день відпустки 04.12.2015 р.;

— відмовити працівнику в наданні відпустки із подальшим звільненням. У цьому разі строковий трудовий договір припиняється 30.11.2015 р., а за 5 невикористаних календарних днів щорічної відпустки працівнику виплачують грошову компенсацію ( ч. 1 ст. 24 Закону № 504).

Даті звільнення приділено увагу не дарма. Справа в тому, що у разі припинення строкового договору в неналежну дату він автоматично стає безстроковим на підставі ч. 1 ст. 391 КЗпП.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше