Темы статей
Выбрать темы

Працівник призваний на строкову військову службу в листопаді 2015 року: зберігаємо за ним місце роботи

Олексій ТУБЕЛЕЦЬ, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Працівника нашої установи з 18.11.2015 р. призвали на строкову військову службу. Чи повинні ми зберігати за ним місце роботи або можемо його звільнити, адже у вказаному місяці мобілізація не проводилась? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Згідно з Указом Президента України від 17.02.2015 р. № 88/2015 призов на строкову військову службу проводився протягом, зокрема, жовтня — листопада 2015 року.

За особами, які призвані на строкову військову службу і мають постійне місце роботи (укладений трудовий договір з установою), закріплені певні гарантії. Їх належну реалізацію повинні забезпечити роботодавці працівників-строковиків. Гарантія про збереження за такими працівниками місця роботи (посади) застережена у ч. 3 ст. 119 КЗпП:

«За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.»

Зауважимо, що ч. 3 ст. 119 КЗпП викладена з урахуванням працівників, призваних на строкову військову службу, саме Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» від 14.05.2015 р. № 433-VIII. Підкреслимо, що прийняття цього Закону викликано необхідністю посилати трудові гарантії для працівників, призваних на військову службу (у тому числі й строкову), на особливий період. Цим Законом також приведена у відповідність до інших норм підстава для звільнення, викладена у п. 3 ст. 36 КЗпП*.

* Про новації цього Закону дізнайтеся зі статті «Гарантії для працівників-бійців: тримаємо руку на пульсі трансформацій», а стосовно дати початку застосування гарантій для працівників, призваних на строкову військову службу, — з консультації фахівця Мінсоцполітики «Працівника призвали на строкову військову службу: подальша «доля» трудових відносин із ним» // спецвипуск «ОП», 2015, № 12/1, с. 3 і 20. — Прим. ред.

Зараз на законодавчому рівні не визначено поняття особливого періоду. Але однозначно воно ширше за поняття мобілізації / мобілізаційного періоду. При цьому на цей момент остаточно ситуація на сході країни не урегульована**. Тому

** Міністерство оборони України повідомило у листі від 01.10.2015 р. № 322/2/8417: на цей час в Україні діє особливий період. При цьому Міністерство пояснює: з моменту оголошення Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 р. № 303/2014 в Україні настав особливий період. Скасування особливого періоду буде здійснено окремим Указом Президента України «Про демобілізацію» після стабілізації обстановки на сході України. — Прим. ред.

за працівниками, призваними на строкову військову службу протягом жовтня — листопада 2015 року, необхідно зберігати місце роботи (посаду), де вони працювали на момент призову.

Таку вимогу необхідно виконувати на підставі того, що ч. 3 ст. 119 КЗпП застосовується протягом особливого періоду. У цьому конкретному випадку не має значення той факт, що протягом жовтня — листопада 2015 року мобілізаційні процеси не проводились (остання хвиля цьогорічної мобілізації закінчилася у серпні 2015 року). Зберігати місце роботи (посаду) слід до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації.

У разі призову працівника на строкову військову службу після закінчення особливого періоду він підлягає звільненню на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше