Темы статей
Выбрать темы

Із посади вчителя фізики на посаду практичного психолога: вивчаємо атестаційні гарантії

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учителю фізики присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» у 2007 році (за рішенням атестаційної комісії). Цього ж року цей педпрацівник перейшов на посаду практичного психолога, яку обіймає й зараз. З вересня 2015 року він викладає фізику на умовах погодинної оплати праці (замінює тимчасово відсутнього педагога з причини його тимчасової непрацездатності). Чи можна у цьому разі застосувати п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників і оплатити години викладання виходячи із кваліфікаційної категорії, присвоєної за посадою учителя фізики? Коли цей педагог мав атестуватися за посадою практичного психолога? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

У п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), сказано: «За працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу.»

У листі МОН від 30.12.2014 р. № 2/4-13-2265-14 зазначено, що при відновленні педагогічними працівниками роботи за фахом за ними зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання незалежно від тривалості перерви у роботі.

Слід зазначити, що у п. 3.22 Типового положення № 930 відсутня вимога щодо обов’язковості відновлення роботи саме за фахом.

Зверніть увагу! У п. 3.22 Типового положення № 930 йдеться про ситуацію, коли особа перервала роботу на педагогічній посаді та впродовж певного терміну взагалі не працювала на жодній з них. При прийнятті в подальшому її на роботу на будь-яку педагогічну посаду за нею зберігається кваліфікаційна категорія, присвоєна за наслідками останньої атестації.

У вищенаведеному листі також зауважено: норма про втрату чинності кваліфікаційними категоріями та педагогічними званнями у випадку, коли вони не розглянуті (не підтверджені або не змінені) атестаційною комісією протягом 5 років із дня їх установлення (присвоєння), не застосовується з дня набрання чинності Типовим положенням № 930 (з 30 грудня 2010 року).

Пунктом 3.27 цього Типового положення установлено, що за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії та педагогічні звання до наступної атестації.

Тому у випадку, коли педагогічний працівник переходив з однієї педагогічної посади на іншу в тому самому навчальному закладі або ж переходив до іншого навчального закладу, за ним до наступної атестації має зберігатися кваліфікаційна категорія, присвоєна за наслідками попередньої атестації.

Зважаючи на норму п. 1.7 Типового положення № 930, відповідно до якої чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років,

педагогічний працівник, який востаннє проходив атестацію у 2007 році, мав пройти наступну чергову атестацію у 2012 році вже за нормами нового Типового положення № 930.

За бажанням працівника (за його заявою) може проводитись позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії. Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через два роки після присвоєння попередньої ( п. 1.9 Типового положення № 930).

При цьому, як вказано у п. 3.20 Типового положення № 930, атестація педагогічного працівника, який підлягає черговій атестації, може бути перенесена на один рік у випадку тривалої тимчасової непрацездатності або при переході працівника у рік проведення чергової атестації на роботу до іншого навчального закладу та з інших поважних причин. За такими працівниками до наступної чергової атестації зберігаються встановлені попередньою атестацією кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання.

Разом із тим умовою чергової атестації є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації. Ця вимога не розповсюджується на педагогічних працівників, які працюють перші п’ять років після закінчення вищого навчального закладу ( п. 1.8 Типового положення № 930).(ср. )

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше