Темы статей
Выбрать темы

Гардеробник у навчальному закладі: який статус надати та як оформити

Ольховська Олександра, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Загальноосвітній навчальний заклад з 01.10.2015 р. приймає на роботу гардеробника Чи вважати такого працівника сезонним? Як правильно оформити його прийняття? Чи зобов’язані ми забезпечити гардеробника роботою упродовж усього календарного року?

Що ж, поміркувати є над чим. З одного боку, заклад не потребує послуг гардеробника протягом усього року. З іншого — правове поле містить вичерпний перелік критеріїв, за якими працівник вважається сезонним. Розберемось у такій спірній ситуації.

Для початку поглянемо на Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205. У них зазначено, що посада гардеробника вводиться за наявності обладнаного гардероба на 200 місць. Також передбачена ситуація, коли загальноосвітній навчальний заклад (далі — ЗНЗ) працює у дві зміни. Звідси результат:

Критерії для введення посади гардеробника

Кількість штатних одиниць

Одна або перша зміна при 200 учнів

1

Друга зміна при 200 учнів

1

Виходить, якщо ЗНЗ працює у дві зміни і на кожній з них навчаються по 200 учнів, то до закладу треба ввести 2 штатні одиниці гардеробника.

Зверніть увагу! Посада гардеробника не є сезонною.

Пояснимо свій висновок. Для цього звернемося до Указу Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.74 р. № 310-IX. Сезонним вважається працівник, який виконує роботи протягом сезону, що не перевищує 6 місяців, & здійснює роботи, передбачені Списком сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженим постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278 (далі — Список № 278).

А ось посада гардеробника не відповідає таким критеріям. По-перше, він виконує свої обов’язки, як правило, від 7 до 9 місяців (тобто в будь-якому випадку більше 6 місяців). По-друге, його робота не згадується у цьому Списку.

По суті, гардеробник — це звичайний працівник без будь-яких «сезонних» статусів. Проте, як ми вже говорили, потреба у гардеробнику відсутня протягом усього року. Як у такому випадку оформити його прийняття? Пропонуємо вам два способи.

Спосіб № 1. Укладаємо із гардеробником строковий трудовий договір. Основна особливість такого договору — при укладанні обов’язково прописують строки його дії. Це можуть бути як конкретні дати (наприклад, з 01.10.2015 р. по 30.04.2016 р.), так і прив’язка до певної події або періоду (наприклад, до опалювального сезону (з посиланням на документ, що згодом підтвердить його закінчення)). Ми вважаємо, що цей спосіб оформлення трудових відносин із гардеробником є найоптимальнішим.

Спосіб № 2. Укладаємо із гардеробником безстроковий трудовий договір. Власне, це випливає із роз’яснення МОНмолодьспорту, викладеного у листі від 30.08.2011 р. № 1/12-4663. Міністерство вважає: гардеробники не є сезонними працівниками і вони вводяться у ЗНЗ на цілий рік. Звісно, така позиція — прямий шлях до укладання безстрокового трудового договору.

Тоді одразу випливає запитання: як забезпечити гардеробника роботою влітку та у міжсезонний період, коли його функції просто не потрібні? Працівнику бажано саме у цей період скористатися правом на щорічну відпустку. Проте вона не покриє увесь період «нероботи» гардероба. Тому, як сказано у вищезгаданому листі, у цей період гардеробники можуть виконувати іншу роботу та доручення керівника ЗНЗ відповідно до потреб закладу на умовах ст. 33 і 34 КЗпП. Що це означає? На період, коли гардероб не працює, можна оформити простій для гардеробника або тимчасово перевести його на іншу роботу у межах закладу (див. таблицю нижче). КЗпП допускає здійснити тимчасове переведення до іншої установи, але, на нашу думку, для вирішення ситуації із гардеробником це досить клопітно.

Основні етапи оформлення

Простій

Тимчасове переведення на іншу роботу у межах закладу

Загальні моменти

На період нефункціонування гардероба гардеробнику може бути оформлено простій. У цьому випадку слід говорити про простій не з вини працівника

Якщо працівнику загрожує простій, керівник може прийняти рішення про його тимчасове переведення на іншу роботу у тому ж закладі

Документальне оформлення

Пояснювальна записка (акт), наказ + для тимчасового переведення — згода від працівника

Відображення у табелі обліку використання робочого часу (наказ Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489)

Використовують такі позначення: літерне «П» та цифрове «23»

Спеціальне позначення для таких випадків не передбачене. Як варіант для цих ситуацій можна самостійно розробити умовне позначення

Оплатні тонкощі

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду/окладу ( ч. 1 ст. 113 КЗпП)

Оплату праці здійснюють згідно із правилами для посади, на яку переведено працівника. Але вона не повинна бути нижче ніж середній заробіток за посадою гардеробника (лист Мінпраці від 23.01.2009 р. № 57/13/84-09 // «ОП», 2009, № 5, с. 4)

Із оформленням трудових відносин між гардеробником і ЗНЗ визначились. Але не можемо на цьому поставити крапку — хочеться ще відзначити про деталі такого оформлення у професійно-технічних навчальних закладах і вищих навчальних закладах. Для цього ми зазирнули до Типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів, затверджених наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1204, Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, затверджених наказом МОН від 23.01.2014 р. № 60, і Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, затверджених наказом МОН від 11.01.2014 р. № 26.

Важливо! У наведених Типових штатах для професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів передбачено: посада гардеробника вводиться лише на осінньо-зимовий період.

Це не означає, що посаду гардеробника можна розглядати як сезонну, адже його робота все одно не включена до Списку № 278. Проте нормотворець чітко прописав період роботи гардеробника — осінньо-зимовий період, тобто коли існує потреба у здаванні верхнього одягу у гардероб. Тож оформлення гардеробника на весь рік (спосіб оформлення гардеробника у ЗНЗ № 2) — табу. Тут існує тільки один варіант — укласти із гардеробником строковий трудовий договір (спосіб оформлення гардеробника у ЗНЗ № 1).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше