Темы статей
Выбрать темы

Відпустка поза графіком, відпускні не у строк: чи можливо

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці
Працівниця нашого підприємства в терміновому порядку хоче оформити щорічну відпустку з датою початку відпустки наступного дня після того, як вона написала заяву. Роботодавець не проти її відпустити, але виникає запитання, коли їй виплатити суму відпускних? Чи вважатиметься порушенням трудового законодавства перенесення основної щорічної відпустки поза графіком, без попередження за два тижні? Чим загрожує виплата відпускних за день до початку відпустки або після закінчення відпустки? Підкажіть можливий варіант вирішення цього питання. (запитання з електронної пошти ot@id.factor.ua)

Вивчаємо правила перенесення відпустки

Черговість надання відпусток визначається графіком. Цієї аксіоми з перших днів роботи навчають кожного кадровика. І ось добросовісний кадровий працівник складає графік. Він старається, враховує інтереси виробництва, особисті інтереси кожного працівника, можливості для їх відпочинку.

Та ба, усе врахувати неможливо. Як бути, якщо відпускні плани у працівника змінилися? Чи можна перенести відпустку на інший час? Давайте розберемося.

Щорічна відпустка як виняток може бути перенесена на інший період. Можливість такого перенесення передбачена ст. 80 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) і ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Ініціатором «перенесення» може виступати як працівник, так і роботодавець. В обох випадках сторони повинні досягти письмової згоди. При цьому варто звернути увагу на такі деталі. Якщо ініціатором перенесення відпустки виступає роботодавець, то крім згоди працівника знадобиться ще й ствердна резолюція профспілкового представника або іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу. Якщо ініціатор перенесення відпустки — працівник, то в заяві на відпустку варто зазначити причину надання відпустки в невстановлений «відпускним» графіком час.

Увага! Пільговим працівникам, переліченим у ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки, відпустку надають у будь-який підходящий для них час.

Після того як роботодавець і працівник узгодять нову дату виходу у відпустку, видають відповідний наказ (розпорядження) і вносять зміни до графіка відпусток (див. схему нижче).

img 1

* Додатково див. спецвипуск «ОП», 2015, № 2/1, с. 19.

Схема дій при наданні відпустки поза графіком

«Відпускні» за три дні — як і коли можна відійти від правила

За загальним правилом про дату початку відпустки, встановленої графіком, працівника повідомляють письмово не пізніше ніж за 2 тижні до строку виходу у відпустку ( ч. 11 ст. 10 КЗпП). Про процедуру такого повідомлення ми розповідали у спецвипуску «ОП», 2015, № 8/1, с. 12. Такого ж принципу — повідомлення про відпустку завчасно, а саме за 2 тижні, бажано дотримуватися і тоді, коли йдеться про відпустку поза графіком. Така «завчасність» завжди виявляється виправданою. Протягом відведеного двотижневого строку відділ кадрів і бухгалтерія у спокійному режимі оформляють відпустку працівнику і як належить за правилом «трьох днів» виплачують відпускні.

Нагадаємо, що за правилом «трьох днів» ( ч. 4 ст. 115 КЗпП і ст. 21 Закону про відпустки)

заробітна плата за весь час щорічної відпустки виплачується працівникам не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Зверніть увагу: у цій нормі маються на увазі три календарні дні (див. лист Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116 -09).

А що як працівник іде у відпустку, не маючи в запасі ні двох тижнів, ні навіть трьох днів? Чи можна піти йому назустріч і виплатити відпускні пізніше встановленого законодавством строку? Варіації законної виплати відпускних є. Пропонуємо такі варіанти рішення.

Варіант 1. Оформити відпустку без збереження зарплати.

Можна запропонувати працівнику компромісний варіант. На перші три дні узяти відпустку «за свій рахунок», а вже з четвертого дня оформити оплачувану тарифну відпустку. Тоді підприємство видасть працівнику відпускні в день подання заяви на відпустку, не порушивши законодавчо встановленого строку виплати відпускних. Проте в цьому випадку у програші залишається працівник, оскільки три дні відпустки «за свій рахунок» будуть неоплачуваними.

Варіант 2. Виплатити відпускні в інший погоджений день.

Виняток з правила «трьох днів» допустимий. Відповідно до п. 2 ст. 7 Конвенції про оплачувані відпустки від 24.06.1970 р. № 132, ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III, суми, що належать до виплати особі, яка користується відпусткою, виплачуються їй у відпустку, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи та роботодавця. Тобто зазначеним міжнародним нормативом

допускається можливість виплати відпускних в інші строки, ніж ті, що визначені національним законодавством, але за умови наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем.

Ст. 81 КЗпП, у свою чергу, містить таку норму:

«якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлені інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди».

Це означає, що в разі надання працівнику відпустки у стислі строки (наприклад, у зв’язку з сімейними обставинами, станом здоров’я тощо) можна виплатити відпускні пізніше ніж за три дні до початку відпустки, але за наявності угоди між ним і роботодавцем*.

* Таке роз’яснення було представлене в листі Мінсоцполітики від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12 («ОП», 2012, № 14, с. 3).

Такою угодою, зокрема, може бути заява працівника з проханням про виплату відпускних в іншій, ніж передбачено законодавством, строк, узгоджений з роботодавцем. Формулювання може бути таким: «прошу оплатити надану відпустку в найближчий строк для виплати зарплати/авансу».

На заяві роботодавець відображає свою згоду з такою оплатою у формі резолюції із дорученням підготувати наказ про перенесення працівнику оплати за дні відпустки на той період, про який просить працівник. У такій ситуації можна говорити про те, що сторони досягли згоди.

У наказі на надання відпустки в такому разі, крім фрази про саме надання відпустки, додатково зазначається приблизно таке: «Оплату заробітної плати за дні відпустки згідно зі згодою, досягнутою сторонами відповідно до п. 2 ст. 7 Конвенції № 132 «Про оплачувані відпустки», здійснити при виплаті заробітної плати/авансу за (місяць) 2016 року.».

І насамкінець хочеться зазначити: графік відпусток складають з урахуванням побажань працівників і особливостей робочого процесу**. Так само він спрямований на вирішення питань планування витрат майбутнього року. Цей документ дає можливість планомірно, а отже, стабільно налагодити роботу підприємства. І хоча законних перешкод для зміни графіка немає, все ж він не повинен перетворюватися на формальність, щоб не порушувати цю стабільність.

** Особливості складання графіка відпусток див. у спецвипуску «ОП», 2015, № 20/1, с. 3.

Крім того, пам’ятайте, що відпустку потрібно оплачувати за три дні до її початку, а наведений випадок перенесення оплати відпускних — виняток, який не повинен ставати правилом.

Теги отпуска
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше