Темы статей
Выбрать темы

Звіт про кількісний склад держслужбовців: вивчаємо новий варіант форми

Ольховська Олександра, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Зазначений Звіт за формою КСДС (квартальна) запроваджено у 2015 році. Між тим з 1 травня 2016 року у сфері держслужби запроваджено нову нормативно-правову базу. У зв’язку з цим Нацдержслужби перезатвердило форму КСДС, що діє з 09.12.2016 р. Стисло про головне: відкориговані терміни подання Звіту, а сама форма стала більш компактною. Деталі — у статті.

Привід для розмови — наказ Нацдержслужби від 21.10.2016 р. № 223, яким у новому вигляді затверджено форму звітності КСДС (квартальна) «Звіт про кількісний склад державних службовців» та Інструкцію щодо її заповнення (далі — Інструкція № 223). Цей наказ набрав чинності 09.12.2016 р. До вказаної дати застосовувалась форма КСДС та Інструкція про її заповнення у редакції наказу Нацдержслужби від 24.07.2015 р. № 161 (далі — Інструкція № 161), який відповідно з 09.12.2016 р. втратив чинність. Чи відрізняються між собою новий і старий формат вказаного Звіту? Про це і піде мова далі.

Терміни подання форми КСДС

Як і раніше, звітувати за формою КСДС слід щокварталу станом на 1-ше число місяця, наступного за звітним періодом. Однак тепер у новій формі відображають інформацію за кожний квартал окремо (п. 1 розд. I Інструкції № 223). Тоді як стара форма заповнювалась наростаючим підсумком (п. 1.1 Інструкції № 161).

Змінилися і терміни подання форми КСДС (див. таблицю нижче).

Орган, який подає

Орган, до якого подають

Терміни подання

До 09.12.2016 р.

Після 09.12.2016 р.

Районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації

Рада міністрів АР Крим, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Не пізніше 10-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Територіальні органи

Держорган вищого рівня

Рада міністрів АР Крим, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Нацдержслужба

Не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Не пізніше 14-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Держоргани


Важливо! За IV квартал 2016 року слід звітувати за новою формою КСДС.

Підкреслимо: у п. 1 розд. I Інструкції № 223 уточнено, що форму КСДС складають і органи судової влади.

Бланк форми КСДС

Одразу впадає в очі те, що нова форма стала більш стислою. За рахунок чого? Вкажемо на зміни у розрізі розділів форми КСДС.

Так, у розд. I «Кількісний склад державного органу» нової форми КСДС у порівнянні з аналогічним розд. I «Кількість державних службовців» старої форми КСДС:

відсутня графа «Посади», де раніше згруповувалися посади держслужбовців (у розрізі керівників та заступників різних елементів держоргану і спеціалістів) за тією чи іншою позицією;

немає рядків, які у старій формі вказувалися довідково (наприклад, кількість структурних підрозділів у держоргані);

посади держслужби вказуються у розрізі категорій «А», «Б» і «В», як це передбачено ст. 6 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. У старій формі КСДС посади держслужби розподілялися від першої до сьомої категорії посад, оскільки така градація передбачалась ст. 25 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII;

розкриваються відомості про посади недержавної служби (у тому числі вакантні);

призначена графа для відображення фактичної чисельності працюючих держслужбовців. У п. 3 розд. II Інструкції № 223 вказано: цей показник визначається як кількість держслужбовців, які станом на 1-ше число місяця, наступного за звітним періодом, перебували на службі в держоргані та отримували зарплату, у тому числі ті, що перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та/або на лікарняному (незалежно від тривалості). Але при визначенні наведеного показника не враховуються держслужбовці, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та мобілізовані.

Зауважимо, що нова форма КСДС містить лише два розділи. Річ у тім, що розд. II тепер має назву «Кількість призначених та звільнених державних службовців». Фактично зараз у розд. II поєднана інформація, яка у старій формі КСДС розкривалася у розд. II «Кількість призначених державних службовців» і розд. III «Кількість звільнених державних службовців».

У розд. II нової форми КСДС порівняно з аналогічними розділами старої форми:

— відсутня графа «Посади»;

— посади держслужби вказуються у розрізі категорій «А», «Б» і «В»;

— вказується кількість держслужбовців, призначених/звільнених за звітний період. Тоді як раніше наводили кількість держслужбовців, призначених/звільнених з початку року;

— передбачені графи для відображення кількості держслужбовців, призначених за результатами конкурсу і за переведенням. Старою формою КСДС передбачалися окремі графи для уточнення кількості призначених держслужбовців, які вже перебували на держслужбі, а також держслужбовців, призначених на конкурсній основі.

Наостанок відзначимо: Звіт за формою КСДС подають до Нацдержслужби виключно в електронному вигляді. Так, Звіт за формою КСДС подається до Нацдержслужби з використанням встановленого ідентифікатора (логін та пароль) через веб-портал Нацдержслужби за адресою https://ksds.nads.gov.ua (п. 1 розд. III Інструкції № 223). При цьому раніше передбачалося подання цієї форми у паперовому і електронному вигляді із супровідним листом (п. 3.2 Інструкції № 161).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше