Темы статей
Выбрать темы

Учителя прийнято на роботу восени: на щорічну відпустку якої тривалості він має право влітку

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У жовтні 2015 року вчитель за власним бажанням звільнився з одного загальноосвітнього навчального закладу, а вже у листопаді того ж року працевлаштувався до нашої школи. На щорічну основну відпустку якої тривалості він має право влітку 2016 року? Спеціалісти кадрової служби відмовляють учителю у наданні цієї відпустки повної тривалості (56 календарних днів) через те, що він не відпрацював у нашому закладі повний робочий рік. На їх думку, влітку 2016 року зазначений учитель може скористатися щорічною відпусткою тривалістю 40 календарних днів, визначеною розрахунковим шляхом. Чи мають вони рацію?

Відповідно до ч. 14 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) педагогічним працівникам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Крім того, п. 2 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), також установлено: педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної в додатку до цього Порядку, у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Умови, передбачені ч. 5 та 6 ст. 10 Закону № 504 щодо настання у працівника права на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, а також надання працівникам зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи тривалістю, що визначається пропорційно до відпрацьованого часу, не стосуються керівних, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників та спеціалістів навчальних закладів.

Важливо! Посада вчителя належить до педагогічних працівників (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963).

Та обставина, що вчитель звільнився з попереднього місця роботи за власним бажанням, а не шляхом переведення, не має значення при реалізації ним права як педагогічного працівника на щорічну відпустку у перший рік роботи за новим місцем роботи у навчальному закладі у період літніх канікул. За цих обставин при визначенні тривалості щорічної основної відпустки переведення з одного місця роботи на інше впливає лише на обчислення тривалості робочого року, за який надається відпустка.

Пропорційність тривалості щорічної відпустки залежно від відпрацьованого періоду у робочому році застосовується лише при звільненні педагогічних працівників. Так, п. 6 Порядку № 346 передбачено: у разі звільнення керівних працівників навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних працівників та наукових працівників їм виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної основної відпустки. У разі звільнення зазначених працівників, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічної основної відпустки з розрахунку повної її тривалості, а особам, які до звільнення пропрацювали менш як 10 місяців, — пропорційно до відпрацьованого ними часу (з розрахунку тривалості щорічної основної відпустки за кожний відпрацьований місяць 5,6; 4,2 і 2,8 календарного дня за умови тривалості щорічної основної відпустки відповідно 56, 42 і 28 календарних днів*).

* Про ці розрахунки дізнайтеся із консультації фахівця Мінсоцполітики у спецвипуску «ОП», 2014, № 20/1, с. 16. — Прим. ред.

Висновок:

Щорічну основну відпустку за 2015/2016 робочий рік, який відлічується з листопада 2015 року (тобто з часу прийняття учителя на роботу до іншого загальноосвітнього навчального закладу), учителю мають надати влітку 2016 року повної тривалості, а саме 56 календарних днів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше