Темы статей
Выбрать темы

Щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам

Міністерство соціальної політики України
Лист від 25.07.2016 р. № 885/039/97-16

<…>

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 № 911-VIII внесено зміни, зокрема, до статті 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Статтею 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» встановлено, що тимчасово, у період з 01.01.2016 по 31.12.2016, особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії / щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» тимчасово, у період з 01.01.2016 по 31.12.2016 року, посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») у період служби в органах місцевого самоврядування пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Виплата пенсії поновлюється після звільнення з роботи.

На сьогодні Міністерством опрацьовуються пропозиції щодо скасування обмеження виплати пенсій для ветеранів військової служби у період служби в органах місцевого самоврядування.

Заступник директора Департаменту — начальник відділу В. Кудін

Коментар редакції

Посадовим особам ОМС — працюючим пенсіонерам пенсія не належить

У 2016 році ПФУ продовжує економити на працюючих пенсіонерах. Зазначимо, що для 2016 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. № 911-VIII (див. «ОП», 2016, № 1, с. 15) запроваджено обмеження щодо виплати пенсій певному колу працюючих пенсіонерів.

Якщо для одних категорій працівників урізано сам розмір пенсії (85 % від призначеної пенсії, якщо її розмір перевищує 150 % прожиткового мінімуму, установленого для осіб, які втратили працездатність, але не менше зазначеного розміру прожиткового мінімуму), то для інших — при роботі на певних посадах виплата пенсії й зовсім під забороною.

Так, згідно зі ст. 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII з 01.01.2016 р. по 31.12.2016 р. пенсії та щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються в період, коли особа працює на посадах і на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів». При цьому таке пенсійне обмеження не стосується:

— інвалідів I і II груп;

— інвалідів війни III групи;

ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551).

Зауважте, у цій нормі не зазначено Закону про службу в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС). Водночас Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III містить власні приписи щодо обмеження пенсійних виплат. Так, у ч. 7 ст. 21 цього Закону зауважено: «Тимчасово, у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону № 3551), у період служби в органах місцевого самоврядування, пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються».

Увага! Якщо працюючий пенсіонер є посадовою особою в ОМС, то йому пенсію не виплачують. Виняток інваліди I і II груп, інваліди війни III групи і учасники бойових дій, особи, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону № 3551.

Як бачимо, до кола осіб, на яких не поширюється вимога про те, що при роботі в ОМС посадовою особою пенсія не виплачується, ветеранів військової служби не включено. А це означає, що згідно з чинним законодавством працюючому пенсіонеру — ветерану військової служби, який обіймає посаду в ОМС, що належить до посадових осіб ОМС, пенсія не виплачується.

Зі свого боку Мінсоцполітики опрацьовує пропозиції для усунення такої соціальної несправедливості щодо ветеранів військової служби в період служби в ОМС. Чи приведуть міністерські старання до прийняття потрібних законодавчих норм — покаже час.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше