Темы статей
Выбрать темы

Тривалість робочого дня під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
Якої максимальної тривалості може бути робочий день жінки, яка не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років хоче працювати на умовах неповного робочого часу?

Чинне законодавство дозволяє жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ст. 179 КЗпП, ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Для цього вона може звернутися з відповідною заявою до роботодавця. На підставі заяви жінки (в якій має бути вказаний бажаний режим роботи) роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

Нагадаємо, що неповний робочий час допускається встановлювати шляхом:

— зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

— зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень);

— зменшення тривалості щоденної роботи і кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня).

З положень ст. 56 КЗпП виходить, що неповним вважається робочий час, який має меншу тривалість, ніж установлений нормативними актами, у тому числі розпорядчими актами установи. Тобто для того, щоб робочий час працівниці вважався неповним, достатньо, щоб він був менше нормальної тривалості, а на скільки менше (на годину, дві, три тощо) — це вирішувати працівниці та її роботодавцю.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше