Темы статей
Выбрать темы

Звільняємо працівника-пенсіонера: виплата вихідної допомоги + «доля» його подальшого працевлаштування

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
У нашій установі відбувається скорочення штату. У зв’язку з цим підлягає звільненню працівник, який отримує пенсію за вислугу років. Чи виплачувати йому вихідну допомогу? Чи можна виплатити такому працівнику вихідну допомогу у разі, якщо він звільниться за власним бажанням до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення через скорочення штату? Чи може пенсіонер після звільнення зареєструватися як безробітний і отримувати допомогу по безробіттю?

Про виплату вихідної допомоги йдеться у ст. 44 КЗпП. Нормами цієї статті передбачено: при розірванні трудового договору із працівником через скорочення чисельності або штату працівників (підстава, зазначена у п. 1 ст. 40 КЗпП) співробітнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Зауважимо, що ст. 44 КЗпП не містить інших уточнень з приводу виплати вихідної допомоги при звільненні працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.

Увага! Працівнику-пенсіонеру, який підлягає звільненню у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників (як і іншим «звичайним» працівникам, які звільняються за цією підставою), необхідно виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Нагадаємо, що працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів), з якими розривають трудовий договір через скорочення чисельності або штату працівників ( п. 1 ст. 40 КЗпП), персонально попереджають про таке звільнення не пізніше ніж за два місяці ( ст. 492 КЗпП). Після закінчення вказаного двомісячного строку попереджені працівники підлягають звільненню через скорочення чисельності або штату працівників за підставою п. 1 ст. 40 КЗпП.

Дійсно, до закінчення строку попередження, передбаченого ст. 492 КЗпП, працівника може бути звільнено за його власним бажанням згідно зі ст. 38 КЗпП (розірвання трудового договору з ініціативи працівника). Проте при звільненні за підставою ст. 38 КЗпП працівнику не належить виплата вихідної допомоги.

Відповімо на останнє запитання дописувача: пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, не може бути зареєстрований як безробітний у Центрі зайнятості. Про це свідчить п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, в якій зазначено: статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років). Крім того, відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 45 цього Закону реєстрація безробітного у Центрі зайнятості припиняється у разі досягнення особою пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, або призначення пенсії на пільгових умовах, або за вислугу років. Аналогічний припис міститься у п. 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 198 (далі — Порядок № 198).

При цьому допомогу по безробіттю виплачують лише безробітним, офіційно зареєстрованим у Центрі зайнятості ( п. 1 розд. II Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 15.06.2015 р. № 613). Оскільки пенсіонери, які отримують пенсію за вислугу років, не підлягають реєстрації у Центрі зайнятості, їм не належить виплата допомоги по безробіттю.

Разом із тим у п. 32 Порядку № 198 вказано: особами, які шукають роботу, є особи, яким не може бути надано в установленому порядку статус безробітного (зокрема, пенсіонери, які отримають пенсію за вислугу років) або відмовлено у наданні такого статусу відповідно до п. 7 цього Порядку. Так ось, такі особи (у тому числі пенсіонери, які отримають пенсію за вислугу років) мають право на отримання послуг з підбору роботи, інформаційно-консультаційних, профорієнтаційних та інших послуг, передбачених законодавством, сприяння у працевлаштуванні, інших видах зайнятості, зокрема шляхом участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Висновки:

— У разі звільнення працівника-пенсіонера через скорочення штату ( п. 1 ст. 40 КЗпП) йому має виплачуватися вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку ( ст. 44 КЗпП).

— Якщо працівник-пенсіонер звільниться за власним бажанням ( ст. 38 КЗпП) до закінчення двомісячного строку попередження про розірвання із ним трудового договору через скорочення штату, вихідна допомога йому не виплачується.

— Пенсіонер, який отримує пенсію за віком, не підлягає реєстрації як безробітний у Центрі зайнятості, а тому й не має права на отримання допомоги по безробіттю. Але такий пенсіонер може звернутися до Центру зайнятості для отримання, зокрема, послуги зі сприяння у працевлаштуванні.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше