Темы статей
Выбрать темы

Доплаті до МЗП немає місця у шатному розписі та тарифікаційному списку

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Чи потрібно доплату до МЗП відображати у штатному розписі та тарифікаційному списку установи?

Ні, не потрібно.

Про доплату до МЗП йдеться у ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці). По суті її зміст зводиться до наступного: якщо загальна сума нарахованої заробітної плати працівника за повністю відпрацьований місяць (виконану норму праці) виявиться менше МЗП, то роботодавцю доведеться доплачувати до МЗП. Як бачимо, доплата до МЗП — можлива виплата у структурі зарплати працівника. Усі деталі з визначення доплати до МЗП дізнайтеся зі статті «Дотягнутися до… МЗП» // «ОП», 2017, № 1, с. 13.

Виходить, що здійснення доплати до МЗП — обов’язкова умова для виконання припису норми ст. 31 Закону про оплату праці щодо забезпечення гарантій з реалізації МЗП. Разом із тим у штатному розписі і тарифікаційному списку відображають посадовий оклад, надбавки і доплати, які є власне обов’язковими зарплатними виплатами та здійснення яких передбачено галузевими нормативними документами.

Більш того, уже після того, як у тарифікаційному списку відобразили усі складові зарплати (посадовий оклад і підвищення до нього, надбавки, доплати) та на цій основі вивели остаточну суму нарахованої зарплати, можна тільки узагальнено говорити про те, здійснювати чи ні доплату до МЗП. Адже наявність такої доплати та її сума буде залежати також від виплат, які можуть встановлюватись працівнику за рішенням керівника установи і які входять до МЗП для цілей виконання норми ст. 31 Закону про оплату праці: наприклад, надбавка за складність і напруженість у роботі, виробничі премії тощо.

Таким чином, доплата до МЗП не відображається у штатному розписі і тарифікаційному списку установи.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше