Темы статей
Выбрать темы

Як захиститися від психопата

Олексій ЗІМОВІН, практикуючий психолог (e-mail: a.zimovin@id.factor.ua)
Люди бувають різними, дуже й дуже різними. З одними неймовірно легко — доброзичливі, розуміючі, з гумором. З іншими складніше — собі на думці, вибухові, вимогливі, перфекціоністи. Є ті, з якими дуже складно, — усе контролюють, образливі, мовчуни. Але є й ті, з ким зв’язуватися взагалі не варто, їх основна мета — використати вас, зовсім незважаючи на ваші почуття, так уже вони влаштовані від самого початку — психопати. І найцікавіше, що вони можуть зустрітися і серед ваших начальників, і колег, і знайомих. Як виявити психопата і що робити, щоб себе захистити?

Низка термінів

Давайте спершу трохи порозбираємося в термінології. Дуже часто в буденній культурі змішують поняття «психопат» і «соціопат». Більше того, психопатом можуть назвати людину, у якої існує психічний розлад, вона втратила зв’язок з реальністю, що зовсім неправомірно. Щоправда, психопатом можуть не лише назвати, але обізвати, щоб образити, або щоб підкреслити емоційну нестабільність.

Спеціаліст у сфері дослідження психопатів зі світовим ім’ям Роберт Хаер так пише про психопатів:

«Психопати — це соціальні хижаки, які зачаровують, використовують у власних цілях людей і безжально пробивають собі дорогу, залишаючи за собою широкий слід з розбитих сердець, нездійснених надій і порожніх гаманців».

Він же наводить приголомшливі цифри, цілих 2 мільйони психопатів мешкають у Північній Америці, з них — 200 тисяч у Нью-Йорку.

Що стосується співвідношення термінів «психопат» і «соціопат», існує декілька думок. Перша група вчених використовує ці терміни як синоніми. Друга вважає вживання категорії «соціопат» бажанішим, оскільки зі словом «психопат» занадто багато не досвідчених у психології і психіатрії людей пов’язують уже згадувані психічні розлади. Часто вживання одного або іншого слова вказує на те, чи вважає вчений, що виникнення психопатії обумовлене соціальними причинами — соціопат, або психологічними, біологічними і генетичними чинниками — психопат.

Найбільш зваженою і підтвердженою нам видається позиція, що психопатія обумовлена біологічними та генетичними чинниками, але певні соціальні умови можуть як сприяти її прояву, так і забезпечувати певне якісніше пристосування людини до суспільства. Та все ж психопат так улаштований, як він улаштований. Саме тому така важлива обізнаність суспільства про те, з ким воно може зіткнутися.

Ще одне поняття, яке вживають для того, щоб говорити про психопатів, — «антисоціальний особистісний розлад». Зокрема, його включено до МКХ-10 (Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду). Ось тільки діагностичні критерії, які запропоновані в класифікації, занадто зосереджені на правопорушеннях і антисоціальній поведінці. Водночас психопат може вдало приховувати свої правопорушення, досягати певних висот у соціальному житті, а виявити його потрібно. Саме тому Хаер розробив Контрольний перелік ознак психопатів.

Також варто відокремити психопатію в розумінні Р. Хаера від психопатії в розумінні психіатра П. Б. Ганнушкіна. Останній використовував цей термін для позначення всього спектра особистісних розладів, а не тільки антисоціальних.

А тепер запитання до вас — шановані читачі — як ви уявляєте собі психопата? У багатьох, напевно, сплив у пам’яті Доктор Ганнібал Лектор з фільму, знятого за однойменною книгою «Мовчання ягнят»? Так, яскравий був персонаж, їв мозок, поводився екстравагантно і взагалі, як усі психопати, викликав симпатію в оточення. Ось тільки реальність дещо простіша, не така яскрава й однозначна.

Психопати цілком можуть посідати високі управлінські і політичні пости, вести бізнес, заводити сім’ї тощо.

Хаер використовує словосполучення «психопати в білих комірцях». Цинічність і прагнення до влади часто роблять їх успішними в сучасному світі, особливо до доти, поки вони не попадуться на своїх правопорушеннях.

Чим такі небезпечні психопати? Вони схильні використати іншу людину, часто завдаючи їй психологічної або навіть фізичної шкоди. Усе, що їх цікавить, — це тільки власні цілі і бажання. При цьому вони неймовірно привабливі, легко завойовують довіру, викликають симпатію.

Як же розгледіти психопата в людині, яка знаходиться поряд з вами? І що робити, коли ви його виявили? Звернемося до ознак психопатів, які вивів Хаер. Він ділить їх на дві великі групи: емоційні і міжособистісні особливості, особливості соціальної поведінки. Таким чином, його перелік ураховує не лише поведінкові прояви, як МКХ-10, але й інші особливості.

Підкреслимо, ви не маєте права ставити іншій людині відповідний діагноз. Також варто врахувати, якщо ви знайшли одну або іншу ознаку в себе або своїх знайомих, про психопатію говорити не можна, вона є синдромом, тобто сукупністю всіх ознак, які ми розглянемо нижче. Цей перелік покликаний швидше уберегти вас від небажаної взаємодії. Забігаючи наперед, зазначимо, найкраще, що можна зробити, якщо ви запідозрили в комусь психопата, — не спілкуватися із цією людиною.

Емоційні і міжособистісні ознаки

Балакучість і поверховість. Психопати вміють дуже красиво говорити, обіцяти, манити золотими горами. Їх історії завжди захопливі. Вони вміють дотепно жартувати. Сформульовані ними думки здаються оригінальними та цікавими. Загалом, язик у них підвішений дуже добре. Що повинне насторожити, відрізняючи звичайного базіку або талановитого оратора від психопата? Зайва краса мови, максимальна, продумана стикованість фактів змісту. У багатьох слухачів психопата складається враження, що той лише грає роль, вимовляючи завчені фрази. Звісно, часто історії психопатів про самих себе нещирі і неправдиві, тому перебільшене прагнення виглядати хорошим, навіть перекручуючи факти, може свідчити на користь психопатії.

Психопати люблять виставляти себе фахівцями в найрізноманітніших сферах діяльності. Що дозволяє їм підтримувати всі ці образи так легко? Повна байдужість до викриття. На відміну від людини з нарцистичним характером психопатові байдуже, що про нього думає оточення в принципі, його цікавить тільки як це можна використати для себе.

Егоцентричність і претензійність. На світі є всього одна річ, яка щиро турбує психопатів, — це їх власне «Я». Їх переконаність у тому, що вони є Пупом Землі, дозволяє їм вважати себе вище за всі правила, адже такому «обраному» створінню однозначно дозволене те, що заборонено всім іншим. При цьому психопати надзвичайно завищують свої здібності. Наприклад, багато хто з них відмовляється від адвокатів у суді, висловлюючи бажання захищати себе самостійно. Ні до чого хорошого це, звісно, не веде. Психопат ставить цілі, але завжди абсолютно нереалістичні. Він може повідомити, що після виходу з в’язниці стане президентом. Звичайно, нереалістичність мети не забезпечує її способами досягнення.

Відсутність почуття провини і жалю. Психопатам абсолютно, тотально наплювати на руйнівні наслідки своїх вчинків. Кому б і який біль вони не заподіяли, вони вважають це цілком нормальним, допустимим і природним. Коли одного психопата спитали, чому він убив тримісячну дитину своєї співмешканки, він відповів: «А що я повинен був зробити? Адже вона мені заважала!».

Цей критерій — відсутність совісті — здається нам одним з найважливіших у діагностиці психопатії.

Якщо звичайний цинік, вчиняючи несправедливо, умовляє себе й інших у припустимості і нормальності своєї поведінки, психопат навіть не ставить такого запитання. Йому байдуже, усе одно і крапка. Ми наводили приклад психопата-вбивці, але поряд з вами цілком може виявитися колега або знайомий, який втягує якусь дівчину, якій він подобається, в особливу гру — спеціально залицяється до неї, щоб змусити жінку-директора, що також симпатизує йому, ревнувати. Ви думаєте він хоче бути з нею? Це був би не психопат, а простий маніпулятор. Психопат хоче її використати, а потім також якимсь чином її позбутися, скажімо, підставивши і посівши її місце.

Відсутність емпатії. Психопат не здатний співчувати, співпереживати. Уявити, зрозуміти, що відчуває інша людина, він не може. Стати на місце іншого, що, мабуть, є основою етики соціальних відносин, — цієї загальнолюдської здатності психопат позбавлений. Таким чином, він нагадує робота, бездушну машину, яка керується цілями, але не переживаннями. Так, є професії, у яких людині доводиться утихомирювати свою емпатію і формувати певну бездушність, — ті ж лікарі (не повинні вони під час операції уявляти, як їм роблять операцію), поліцейські, військові — але тут людина нечутлива тільки у сфері професійної діяльності, в одній сфері свого життя, психопат бездушний апріорі. Інша людина для нього — тільки засіб задоволення потреб. Тому особливо чутливі, жалісливі і тривожні натури часто стають жертвами психопатів.

Підступність і схильність до маніпулювання оточенням. Краще за все психопатам вдається брехати, будувати підступні плани і маніпулювати оточенням. Як ми вже зазначали, допомагає їм у цьому — повна байдужість до можливості викриття. Якщо ви впіймаєте психопата на протиріччях у фактах, він і оком не змигне, просто змінить тему або понавигадує чогось ще менш імовірного. Ураховуючи, що більшість звичайних людей скажуть — ні, ну так сильно брехати просто не має сенсу, а отже, це правда — психопат знову вийде сухим з води. Не варто забувати, що психопат відчуває просто неймовірну насолоду від того, що йому вдалося обдурити іншого. П. Екман називає це «захватом обдурювання». Будь-яка інша людина — тільки пішак у багатоходовій грі психопата. Він постарається використати її, а потім «викинути» як відпрацьований матеріал. У цей момент викидання інший і може довідатися багато правди, наприклад, обдурена дівчина дізнається, що в психопата є ще дві сім’ї й інше ім’я тільки тоді, коли вона допомогла йому виплатити кредит за машину.

Поверховість емоцій. Психопати не здатні до глибоких і тривалих почуттів, при цьому їх емоційний спектр, у принципі, украй мізерний, тобто не лише якість, але і кількість їх переживань дуже обмежено. Психопат може зіграти, зобразити якийсь стан, але тільки не дуже довго. Крім того, як показали дослідження, навіть якщо психопат і заявляє про почуття страху, то насправді його не відчуває, відповідних фізіологічних змін (почастішання серцебиття, потіння долонь, напруження м’язів) прилади не фіксують. Багато медиків вважають, що психопати здатні тільки на протоемоції — примітивний відгук організму на безпосередні потреби. Про жодну любов, прихильність не йдеться. Психопат підносить сексуальний потяг до ступеня любові, розчарування — смутку, роздратування — гніву. Коли одного психопата, що пограбував банк, запитали, як би він почував себе, якби грабували його, наставивши на нього пістолет, він відповів: «Ну, я б віддав гроші!». Звісно, ця відповідь нічого спільного з почуттями не має, йдеться про дію.

Прояви в соціальній поведінці

Тепер розглянемо, як проявляється психопатія в соціальній поведінці. Загалом, психопат поводиться нестабільно, порушуючи всілякі соціальні правила.

Імпульсивність. Психопат рідко обмірковує, що і як він робитиме. Він просто робить оскільки йому хочеться.

Психопат немов маленька дитина живе своїми миттєвими бажаннями і потребами.

Більшість з нас уже в ранньому дитинстві знайомиться з неможливістю задоволення потреб прямо зараз і в повному обсязі, стикаючись з обмеженнями і вимогами, ми навчаємося переживати фрустрацію, тобто стан незадоволення. Психопат не навчається цього.

Слабкий поведінковий контроль. Будь-яка звичайна людина вміє стримувати власне роздратування. У відповідь на образу або зневагу вона спочатку подумає, як вчинити. Психопатові це невідомо. На будь-яке найнезначніше зауваження або критику він реагує гнівним спалахом. Якщо хоч хтось викличе невдоволення психопата, йому доведеться зіткнутися з його запальністю і вислухати чергу найрізноманітніших і найжахливіших загроз. Один з психопатів, знайомих авторові, ще в ранньому дитинстві погрожував батьку, що виховував його, різними формами розправи: «Я тобі руки відірву. Я тебе вниз річкою пущу». Коли вихователька в дитячому саду попросила його розібрати вежу і прибрати іграшки перед тихою годиною, той відповів: «Коли ти помреш, тебе їстимуть черв’яки, а я реготатиму!».

Потреба в психічному збудженні. Подібно до того як психопати отримують істинне задоволення, обманюючи когось, їм узагалі подобається ризикувати, наповнювати своє життя найрізноманітнішими подіями і діями, пробувати щось нове й небезпечне. Психопати в гонитві за інтенсивними відчуттями можуть порушувати закон, зловживати алкоголем або вживати наркотики. Більш-менш соціально адаптовані психопати саме в стані алкогольного сп’яніння б’ють, ображають або ґвалтують жінок.

Безвідповідальність. Почуття обов’язку психопатові невідоме. Жодній з їх обіцянок не можна вірити, оскільки тримати слово психопати не вміють. Їх безвідповідальність проявляється і в професійній поведінці — вони завжди спізнюються, прогулюють, зловживають фінансами організації, у якій працюють. Якщо психопат комусь щось винен, то ця людина ніколи не отримає того, що їй заборгували. Психопат може говорити про те, що готовий зробити для своєї дитини все, що завгодно, але аліментів він не виплатить ніколи. Психопати дуже люблять брати гроші в борг, оскільки їм не доведеться їх віддавати. Люблять укладати договори, адже виконувати зобов’язання деякий час буде тільки одна сторона. Вони легко переконують інших здійснювати безвідповідальні і ризиковані вчинки. Наприклад, один психопат переконав своїх батьків узяти кредит на його власну справу. Усі гроші він витратив, а батьки залишилися без житла. Узагалі, психопати люблять залучати інших до своїх ризикованих проектів, адже борги доведеться віддавати цим самим іншим.

Проблемна поведінка в дитинстві. Ураховуючи генетичну заданість психопатії, вона виявляється ще в дитинстві. Вони крадуть, обманюють, шахраюють, підпалюють школи або будинки сусідів, здійснюють акти вандалізму, прогулюють уроки, грубіянять учителям або витончено з них знущаються («одна дівчинка плюнула вчительці в сумку»), вживають наркотики й алкоголь, залякують і б’ють інших дітей, убивають тварин, рано починають статеве життя. Мабуть, жорстокість стосовно тварин та інших дітей — найгучніший дзвіночок психопатії, як у тому випадку, якщо ви спостерігаєте її у якої-небудь дитини, так і тоді, коли вам про це розповідає вже доросла людина: «А що ми на собаку бризкали бензином, підпалювали її, а потім сміялися».

Антисоціальна поведінка в дорослому житті. Антисоціальність, що рано почалася, у дорослому віці, звісно, не припиняється. Психопати здатні на будь-які злочини, у тому числі вбивства, але частіше обмежуються фінансовими махінаціями або ще чимось таким. Їх повне нехтування будь-якими законами і правилами виливається в найрізноманітніші антисоціальні вчинки. Підозрілі професійні починання, розтрата, зради, жорстоке поводження з дітьми або чоловіком/дружиною легше приховувати, ніж убивство або інший серйозний злочин, проте вони стають важливими частинами в синдромі психопатії.

Як захиститися

Ми розглянули ознаки психопатів. Якщо людина має більшість з них, то найкраще, що ви можете зробити, — триматися від неї якнайдалі.

Запідозривши психопатію в людини, постарайтеся не спілкуватися з нею.

Радикальна порада на практиці в той же час часто буває такою, яку складно здійснити. Щоб підвищити шанси виявлення психопатії або хоча б мінімізувати ту шкоду, якої вона може завдати, пам’ятайте, що психопати трапляються на всіх рівнях соціальної організації, тобто не лише в підворітті, але й у великій і солідній організації.

Якщо людина занадто чудова, хороша, чарівлива, будьте напоготові. Не забувайте ставити собі запитання: «Навіщо вона так поводиться? Чому так добре ставиться до мене?». Якщо ви помічаєте, що в спілкуванні з кимось забуваєте про сенс розмови, але при цьому ця людина вам уже дуже подобається, то це може бути як ознакою вашої закоханості, так і того, що ви заворожені прийомами і «постановкою» психопата.

Узагалі, зав’язуючи знайомство з новою людиною, постарайтеся одразу помічати не лише її переваги, але й недоліки. Відсутність надмірної зачарованості не лише вбереже вас від можливого розчарування, але і захистить від психопата.

Ще одна ознака, про яку повідомляли багато жертв психопатів, — гіпнотизуючий, проникливий, але порожній погляд. Багато людей схильні дивитися в очі іншим, це ознака їх зацікавленості і відкритості. Тільки психопати дивляться занадто пильно, демонструючи свою силу, ті, хто стикався з таким поглядом, описують його як «хижацький».

Так, будьте уважні до невербальних проявів інших людей — занадто розмашисті рухи руками, яскраве вбрання, той самий «хижацький» погляд цілком можуть видати психопата.

Будьте пильні в тих місцях, де перебуваєте самі і водночас на очах у всіх — громадські заходи, бари, потяги тощо. Тут психопат може цілком стихійно розгледіти у вас свою жертву.

Крім того, дуже важливо знати свої слабкі місця. Чи одразу ви «здаєтеся», коли вас хвалять, чи боїтеся критики до тремтіння в колінах, чи «йдете» за занадто впевненими від своєї власної невпевненості, вас усе дістало і ви хочете нових вражень, невдоволені своїм життям? Психопат відразу ж розгледить усі ваші больові точки і давитиме саме на них.

Отже, що маємо в сухому залишку? Усім, кому доводиться спілкуватися і працювати з іншими людьми, слід знати ознаки психопатів. Запідозривши таку людину, краще припинити спілкування з нею. Повірте, навіть якщо вам здається, що через це ви втратили гроші, ви збережете найголовніше — комфорт, час, психологічне і фізичне здоров’я.

Нехай вас оточують тільки чутливі, етичні й розуміючі люди. І жодних «соціальних хижаків»! Ось таке вам побажання — утопічне, як і всі побажання…

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше