Темы статей
Выбрать темы

Експрес-діагностика типу особистості

Зімовін Олексій, практикуючий психолог (e-mail: a.zimovin@id.factor.ua)
Як часто ми стикаємося з необхідністю краще зрозуміти іншу людину… розібратися в ній, дійти висновку про її особистість. Це може бути і наш підлеглий, і колега, і друг або близька людина. А ось спиратися ми можемо тільки на свої почуття, відчуття і фантазії, яким, звичайно ж, варто довіряти, але і вони іноді обманюють. Щоб поліпшити розуміння іншого, психологи розробили величезну кількість різних, достатньо громіздких і деталізованих типологій. Придумали вони й масу тестів або інших прийомів підтвердження своїх типологій. Ось тільки, зазвичай, типології написані дуже складною мовою і неспеціалістові в них складно розібратися, а хороший (валідний і надійний) тест містить стільки запитань, що і за ніч тому, хто відповідає на них, не впоратися, а обробка потребує і ще більше часу. У цій статті ми розглянемо просту й інтуїтивно зрозумілу типологію — психогеометричний підхід С. Деллінгер. Що ж, приступимо!

Інструкція

Отже, щоб ви змогли діагностувати особливості особистості іншого, почати варто, звичайно ж, із себе. Поставте себе на місце випробовуваного, тобто того, хто відповідає на запитання тесту.

У психогеометричному тесті Деллінгер ми можемо використати або зовсім коротку інструкцію, але вона, на жаль, і зменшує кількість отримуваної інформації, або повну. Ви, як випробовуваний, керуйтеся, звичайно ж, розгорнутою інструкцією, а ми наведемо обидві.

Коротка інструкція: Оберіть одну з 5 фігур, просто ту, що привернула Вашу увагу.

Повна інструкція: Подивіться на п’ять фігур: квадрат, трикутник, прямокутник, круг, зигзаг. Оберіть з них ту, яка першою привабила Вас. Запишіть її назву під № 1. Тепер проранжуйте чотири фігури, що залишилися, в порядку переваги і запишіть їх назви під відповідними номерами.

Отже, ось ці фігури:

img 1

За гіпотезою Сьюзан Деллінгер, яку вона багато років підтверджувала у своїх дослідженнях і спостереженнях — у відданні переваги тій чи іншій геометричній фігури відображаються певні особисті якості людини. При цьому перша обрана фігура (та, яка привабила випробовуваного найсильніше) природно буде вказувати на найсильніше виражені риси особистості, друга — на ті риси особистості, які достатньо виражені, третя — на помірно виражені, четверта — на слабко виражені, а п’ята — на заперечувані або зовсім не виражені риси.

Очевидну перевагу має повна інструкція перед короткою, адже, використовуючи її, ми отримуємо інформацію не лише про найголовніші, домінуючі риси особистості, але й про додаткові, другорядні і навіть відкидані. Проте саме перша фігура вказує на основний тип особистості, основну форму людини. Давайте ж поглянемо, які риси особистості стоять за кожною з фігур.

Квадрат

Що за фігура? Рівненька, красива, акуратненька…

Ось і людина, яка її обирає, людина типу «квадрат» — працелюбна, методична, акуратна, відповідальна, старанна, уважна… Десь навіть педантична, занадто любить порядок.

Основними цінностями квадрата будуть стабільність, порядок, традиції, безпека.

У такої людини дуже розвинене аналітичне мислення, вона любить порпатися в деталях, знаходити нестикування, протиріччя. Від неї не вислизне жодна помилка. Це дуже точний виконавець. Якщо йому щось доручили, він виконає все точно так, як йому сказали.

Зазвичай квадрати обирають і відповідні професії: бухгалтер, аналітик, заступник директора з господарських питань, керівник у забюрократизованій організації тощо. На робочому місці в нього завжди порядок, кожна річ знаходиться там, де треба, у кожного папірчика є свій файлик або своя папка…

При всій інтелектуальній силі і прагненні квадрата до порядку, регламенту, дотримання чітких правил і приписів природно страждає емоційна сторона їх життя. Квадрати не люблять пустих і безцільних розмов, не дуже приділяють увагу проблемам і переживанням інших людей, через що останні можуть вважати їх бездушними. Квадрати дуже стримані у вираженні почуттів, вони рідко жестикулюють, їх мова може бути монотонною, навіть в’ялою, одноманітною.

Розглянемо трохи детальніше «сильні» і «слабкі» сторони квадратів. При цьому матимемо на увазі під «сильними» якостями ті прояви, які допомагають квадратам у повсякденному житті і діяльності, а під «слабкими» — ті, які заважають. На наш погляд, в однієї і тієї ж якості особистості можуть бути як позитивні, так і негативні прояви, залежно від того, наскільки ця якість адекватна ситуації, в якій перебуває суб’єкт.

Отже, сильні якості квадратів: старанність, дисциплінованість, раціональність, чесність, відповідальність, акуратність, пунктуальність, працьовитість, наполегливість, вірність слову. Слабкі сторони: негнучкість, педантизм, сухість, нерішучість, упертість, боязнь ризику, замкненість, скупість, схильність до бюрократизму, спротив новому, нетовариськість, неемоційність.

Як спілкуватися з квадратом? Поважати всі регламенти, процедури і правила, які використовує квадрат. Хвалити ті досконалі, ідеальні результати, які він отримав, той стерильний порядок, що йому вдалося створити. Завжди уважно і до кінця слухайте квадрата, якщо хочете і далі спілкуватися з ним і не нажити собі ворога.

Трикутник

У трикутнику відображені лідерські якості. Тому, хто обирає цю фігуру як найбільш переважну, важливо бути першим, вести людей за собою, захоплювати їх, управляти ними, мати владу над іншими.

Отже, у трикутника дві основні цінності — влада і досягнення.

Вони орієнтовані на те, щоб зайняти якомога вище соціальне положення.

Трикутникам дуже подобається, коли хтось слухає їх з відкритим ротом, захоплюється ними та їх успіхами, надає позитивні оцінки їх поведінці.

Якщо поведінка квадрата регулюється передусім правилами або уявленнями про те, як правильно діяти, то поведінка трикутників спрямовується їх власними амбітними цілями.

Саме тому і мислення трикутника, нехай також достатньо раціональне і реалістичне, як у квадрата, відрізняється тим, що трикутнику взагалі не цікаві деталі, в яких так любить порпатися квадрат. Трикутник бачить тільки те, що потрібно для досягнення мети, або те, що заважає його руху, нюанси і тонкощі йому не цікаві.

Зрозуміло, що трикутники на професійному терені найчастіше стають керівниками, політиками, бізнесменами… У цих людей широкі, розмашисті жести, упевнена хода, гучна мова.

Сильними сторонами їх особистості є цілеспрямованість, раціональність, орієнтованість на результат, сміливість, рішучість, ініціативність, енергійність, харизматичність. Слабкі сторони: егоїзм, владність, самовпевненість, нечутливість до нюансів, безжальність…

Якщо ви спілкуєтеся з трикутником, будьте готові до його нетерплячості, вам потрібно викласти інформацію максимально швидко, при цьому мотивувати трикутника його власною вигодою. Спочатку йому потрібно пояснити, навіщо йому взагалі варто про щось знати. Ну і не забувайте компліменти стосовно останніх проектів і кар’єрних просувань трикутника.

Прямокутник

Це фігура зміни, переходу — вона вказує на людину, яка зараз міняє своє життя і саму себе.

Прямокутник центрований на змінах.

Якщо людина обирає прямокутник, то, швидше за все, вона невдоволена тим станом справ, який є в її житті на сьогодні. Вона прагне перетворити своє життя і себе.

З чим пов’язана така центрованість на змінах? Причини можуть бути дуже різними — проблеми в особистому житті, на роботі, втома, емоційне вигорання… У будь-якому разі, переживши кризу, прямокутник знову «приб’ється» до якоїсь більш стабільної фігури. Так що, якщо ви поставили прямокутник на перше місце, дивіться, яка фігура — на другому, вона вказуватиме на те, де вам узяти ресурси.

У практиці управління С. Деллінгер рекомендує відправляти співробітника-прямокутника у відпустку. Враховуючи сильні сторони прямокутників, які ви побачите нижче, нам здається, що їх також можна записувати на курси підвищення кваліфікації, тренінги, конференції і лекції, щоб вони отримували нову інформацію, яка сприяла б позитивним змінам.

Навіть такий, нехай кризовий і перехідний, стан має свої позитивні сторони: відкритість новому досвіду, висока здатність до навчання, допитливість, готовність вислухати і приміряти на себе думку іншої людини. Слабкі сторони? Так, і їх достатньо багато: невпевненість, тривожність, недовірливість, емоційна нестійкість.

Спілкуючись з прямокутником, важливо підтримувати його, не кричати і не критикувати. Постарайтеся також зрозуміти, до якої фігури прямокутник ближче за своїм станом, підтримайте його спробу все-таки схилитися в ту чи іншу сторону.

Круг

Круг — людина-комунікатор, справжня душа компанії, дипломат.

Круги емоційні, відкриті, товариські, схильні до компромісів.

Схоже, що круги дуже люблять інших людей, люблять спілкування і взаємодію з ними. Їм подобаються неформальне спілкування, бесіди, вечірки, обійми, контакт. Круги вміють відкрито виражати свої емоції, вони усміхнені і доброзичливі. Мова в них емоційна, але неголосна, з палкими оцінками і компліментами, поза розслаблена, міміка багата, круги часто кивають головою, виражаючи свою згоду зі співрозмовником.

Круги легко вирішують конфлікти, уміють поступатися. Єдина ситуація, в якій круг «звіріє» і «виходить на стежку війни», — коли кривдять якусь важливу для нього людину або просто слабкого. Ось на захист інтересів такої людини круг піде, свої власні його менше хвилюють, ними можна і пожертвувати.

Отже, основна цінність круга — спілкування з іншими людьми. Відповідно їм підходять професії, пов’язані з комунікацією, — педагоги, священики, менеджери з персоналу, секретарі, психологи.

Сильні сторони круга: комунікабельність, доброта, м’якість, неконфліктність, терпимість, делікатність, дипломатичність, доброзичливість. Слабкі сторони: пасивність, нерішучість, схильність погоджуватися, навіюваність, залежність від думки оточення, непунктуальність, неорганізованість.

Як спілкуватися з кругом? О! Він сам вас знайде ☺. Проте його потрібно повертати до суті питання, нагадувати про цілі, критерії, строки. Про всі ці незначні в порівнянні з людським життям і почуттями речі він схильний забувати, чим може серйозно зашкодити організації.

Зигзаг

Є в цьому світі незвичайні люди, вони бачать цей світ по-своєму, їх думка часто не збігається з думкою інших, вони придумують нові слова, пишуть картини, люблять дивний одяг і непрості книги… Так, усе це про зигзаги.

Зигзаг як фігуру обирає натура творча, з вираженою креативністю, основною цінністю для яких є їх оригінальна, нова ідея.

Зигзаги люблять придумувати щось нове, вирішувати нетривіальні, незвичайні завдання. При цьому їм дуже не подобається залежати від когось у своєму творчому процесі, вони мають бути самостійними і стояти навіть трохи осторонь. Їм не подобається, коли хтось критикує їх роботу. «Я художник, я так бачу», — це слова, які зигзаг хай і не вимовляє, але в його голові вони мають безперечну істинність.

У зигзагів особливе мислення. Там, де квадрат або трикутник рухається з пункту А в пункт Б і лише потім у пункт В, тобто їх логіка лінійна і послідовна, там зигзаг скаче з Я в А і взагалі легко допускає невраховану конфігурацію, одночасну присутність АЯВБА. Вони схильні схоплювати рішення відразу як цілісність, а не рухатися до нього поступово, розглядати навіть найбільш маловірогідний варіант як істинний, просто тому, що він цікавий, осягати рішення інтуїтивно, а не шляхом довгих і послідовних міркувань.

З особливої цінності власних ідей для зигзагів виходить те, що вони часто живуть у якомусь власному, дивовижному і прекрасному, але не дуже реалістичному світі.

Які професії підходять зигзагу? Ну, звичайно ж, усі творчі: артист, креативний директор, дизайнер, художник, страховий агент…

До сильних сторін зигзага можна віднести: креативність, дотепність, оригінальність, напористість, спонтанність, захопливість. До слабких: непередбачуваність, нестриманість, індивідуалізм, непостійність, некерованість.

Як спілкуватися із зигзагом? Терпіння, тільки терпіння! Висловлюйте зигзагу захоплення його ідеями, адже він їх цінує найбільше. Будьте готові повторювати і нагадувати по сто разів, оскільки зигзаг усе одно все робитиме по-своєму. Не дивуйтеся змінам настрою, планів, думок, для зигзага це нормально. Іноді корисно піти шляхом шкідливої поради. Скажіть, як ви не хочете, щоб зигзаг діяв, і скоріше за все він так і вчинить. Хоча, так, з останньою порадою варто бути обережним, усе-таки дуже ці зигзаги непередбачувані.

Що ж, ось ми і розглянули основні якості кожного з типів особистості в психогеометричному підході і навіть трохи торкнулися того, як з ними спілкуватися. Давайте приділимо увагу питанню сумісності різних типів особистості.

Взаємодія різних фігур

«Квадрат — Квадрат». Може бути дуже продуктивною, але тільки тоді, коли в обох учасників комунікації збігаються уявлення про правила. Інакше, пиши пропало. Якщо в сім’ї чоловіка-квадрата сміття виносила мама, а в сім’ї дружини-квадрата — тато, то знайти компроміс між ними буде дуже складно, якщо не неможливо.

«Трикутник — Трикутник». Така взаємодія можлива тільки в одному випадку — якщо обоє рухаються до якоїсь мети, досягнення якої вигідне обом. Тільки спільна вигода може об’єднати два трикутники разом. Немає вигоди? Тоді трикутники конкурують один з одним, б’ються за владу, ну або взагалі не помічають і ігнорують.

«Круг — Круг». Милі, теплі, усміхнені стосунки. Але жодна результативність неможлива, тільки розмови, тільки компліменти, тільки обійми. Якщо над одним завданням працюють два круги і більше нікого — скоріше за все завдання не буде виконане.

«Зигзаг — Зигзаг». Такі взаємовідносини, нехай рідко, але трапляються. Це коли у двох творчих людей, за якимось дивним космічним задумом, збіглися ідеї. Ось доки вони їх утілюють, вони навіть здатні дружити. Це, коли перший пише рядок, а другий — наступний, коли один робить мазок, а другий — його продовжує, коли один дає акорд, а другий тут же знаходить мелодію. В усіх інших випадках — конфлікти, спори, сварки, аж до бійок!

«Прямокутник — Прямокутник». Взаємно посилюватимуть кризовість, нестійкість і нестабільність своїх станів. Щоб вийти із цього, їм обов’язково потрібна якась фігура, що структурує, — квадрат або трикутник.

«Квадрат — Круг», «Трикутник — Круг». Що квадрат з кругом, що трикутник з ним же, занадто часто конфліктують. Круг не може пробачити квадрату і трикутнику їх цинічність і нелюдяність, а ці «раціональні» — його емоційність і неорганізованість. Як багато звинувачень у таких стосунках. Круг — керівникові трикутнику: «Як ви могли не привітати Іванова з днем народження, йому ж так образливо!». Трикутник — кругу: «Як можна запізнитися на роботу, а тим більше на нараду!». Ось так і живуть, у всесвітах, що не узгоджуються…

«Квадрат — Зигзаг». Їх може об’єднати якийсь спільний проект, але зазвичай для успішності і відносної гармонійності таких стосунків потрібен ще і зрілий трикутник.

«Квадрат — Трикутник». Прекрасна пара, Деллінгер називає її «західною». Разом вони утворюють «будиночок». Трикутник керує, ставить цілі, знаходить нові напрями. Квадрат виконує поставлені завдання, знаходить ресурси, конкретизує і розробляє ідеї «начальства», придумує, як утілити це все в життя.

«Круг — Зигзаг». За словами Деллінгер, хороша «східна» пара, як інь і ян… Із зигзагом кругу завжди є про що поговорити, адже зигзаг придумує щось нове і цікаве. Так круг заряджається новими емоціями і враженнями. При цьому він піклується про зигзаг, допомагає йому з побутом, вирішує його складнощі в спілкуванні з іншими людьми. Типова сімейна пара — артист або письменник або художник або вчений і його вірна дружина. Згадайте хоча б Льва Давидовича Ландау, відомого фізика-теоретика, і його дружину Кору.

«Прямокутник — Трикутник», «Прямокутник — Квадрат». Від таких стосунків, безумовно, виграє прямокутник. У перспективі, якщо прямокутник перейде в інший стан, можуть отримати вигоди й інші, але на початкових етапах вони лише вкладають сили в прямокутник, не отримуючи нічого натомість.

От і все! Ми розглянули достатньо ефективний тест і зрозумілу типологію. Користуйтеся на здоров’я, щоб краще розуміти себе й інших людей. Дякую за увагу!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше